Șeful CJ Covasna, fost tehnician silvic: „Prima mea dragoste e pădurea”

0
1264

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat ieri, la lansarea proiectului educațional „Cântă pădurea”, că prima sa dragoste este pădurea, fiindcă în tinerețe a lucrat ca tehnician silvic. El a ținut să sublineze că are „o inimă verde, dar nu verde întunecat, ci verde deschis”.

L-am rugat pe Tamás Sándor să ne povestească despre acea perioadă din viața sa.

„Prima mea iubire a fost pădurea, sau este pădurea, că prima dragoste nu se uită niciodată. Eu am fost tehnician, am lucrat în producție, vin de la munca de jos în ceea ce înseamnă silvicultura, deci pot să afirm că am o inimă verde – într-adevăr, nu un verde întunecat, ci unul deschis – și iubesc și acum pădurea.

Am fost tehnician silvic din 1 ianuarie 1988, timp de doi ani și jumătate, până am mers la facultate. Mai în glumă, mai în serios, le spun verzilor întunecați că putem discuta doar dacă au fost mai aproape de urs ca mine. Pentru că eu am hrănit, am spălat și m-am jucat cu pui de urs, luni de zile. Împreună cu copiii care ne aduceau de acasă gem și biscuiți pe care le furau din cămara familiei. Ne jucam cu puii de urs prinși de ciobani… Și noi trebuia să creștem puii și să avem grijă de ei”, a declarat, pentru forestmania.ro, președintele Consiliului Județean Covasna. El a fost angajat la Ocolul Silvic Tălișoara din cadrul Direcției Silvice Covasna. Ulterior, a urmat cursurile Facultății de Drept la Budapesta.

Tamás Sándor s-a declarat public pentru înăsprirea legislației referitoare la urși, în sensul că aceste animale au devenit un real pericol pentru viețile oamenilor și fermelor din județ și a militat pentru intervenții rapide.

„Cel care a văzut urs numai pe canalul tv pentru copii MiniMax, nu are de unde să știe cum te simți când ursul începe să mârâie la tine”, a declarat Tamas Sandor când se punea problema intervenției asupra ursului brun și în extravilan. El i-a criticat la acea dată pe cei care se opuneau ordonanței initiate de Ministerul Mediului și care spuneau că asfel „se pune o pușcă în mâinile primarilor”. Unul dintre ei fiind primarul USR al Brașovului, Allen Coliban.

„Primarii din zonele afectate au înțeles și au început deja să se mobilizeze. Pentru un primar, în calitate de șef al comitetului local pentru situații de urgență, siguranța cetățeanului face parte din fișa postului. Un primar care fuge de această responsabilitate nu își merită mandatul. De aceea este binevenită ordonanța de urgență pentru că în primul rând descentralizează procedura de luarea a deciziilor, nu trebuie să așteptăm ca aceste decizii să fie luate in București in birouri îndepărtate, putem decide imediat care este pe plan local cea mai avantajoasa soluție pentru comunitate”, a subliniat la acea dată Tamás Sándor.

Reamintim că președintele Consiliului Județean Covasna a anunțat ieri programul „Cântă pădurea”, un proiect destinat iubitorilor de natură și muzică inițiat de fundația cu același nume din Ungaria. Între 2 și 4 septembrie vor fi organizate concerte de muzică clasică în inima pădurii, la distanță de locul în care se parchează mașinile. Concertele se vor ține de către filarmonici în județele Brașov (pădurea Noua), Covasna (Bodoc) și Harghita (Sâncrăieni).

„Va fi exceptional, pentru că pădurea sună mai frumos ca o sală de concerte. Natura a avut grijă de asta”, a punctat Tamás Sándor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.