DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

16.1 C
București
18.2 C
Sibiu
16.4 C
Suceava
13 C
Covasna
14 C
Piatra Neamț
13 C
Braşov
13.5 C
Bistrița
13.8 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, mai 19, 2024

Proiect susținut de ASFOR: Ministrul Mediului anunță că se vor da vouchere pentru sobe eficiente

Recomandate

Ministrul Mediului, Apelor și Padurilor, Mircea Fechet, a anunțat ieri, la finalul ședinței de Guvern, că va fi demarat un proiect pilot prin care cei care se încălzesc cu sobe vechi vor primi un voucher cu care să cumpere sobe de înaltă eficiență. Este un proiect pentru care Asociația Forestierilor din România – ASFOR a militat mult în ultimul timp.

„Vă anunț în premieră că am discutat cu colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu și ne pregătim să inițiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficiență 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi și să le înlocuim, acordând o finanțare ușoară printr-un voucher, cu sobe cu înaltă eficiență energetică, peste 90% eficiență. Asta va însemna nu doar un mediu mai curat în acele comunități, dar va însemna și o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu eficiență de 20% și alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puțin, având surse de încălzire de înaltă eficiență”, a spus ministrul Fechet.

ASFOR: Astfel de programe beneficiază de subvenții

Modernizarea sistemelor de încălzire este pe agenda statelor europene pentru că, dincolo de creșterea eficienței energetice, se reduc emisiile de gaze cu efect de seră. Nevoia de energie curată și ieftină este tot mai mare în condițiile în care prețul energiei a crescut, iar economiile europene sunt sub stres din cauza războiului din Ucraina.   

„Toate statele europene, inclusiv România, derulează programe de eficientizare energetică. Clădirile de locuit sunt izolate, mijloacele de transport în comun vechi sunt înlocuite cu unele eficiente energetic, sunt instalate tot mai multe panouri fotovoltaice, programul Rabla s-a extins și la electrocasnice etc. Atât la nivel european, cât și la nivel național sau local, toate aceste programe beneficiază de subvenții”, spun cei de la ASFOR.  

Populația cea mai vulnerabilă și care are nevoie de sprijin trăiește în mediul rural.  

Într-un comunicat de presă, președintele ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă, explică de ce un astfel de program e important:

„Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea se regăsesc în mediul rural. Politicile de izolare termică a locuințelor au ocolit mediul rural. La țară, oamenii se încălzesc cu lemne pe care le ard în sobe vechi, cu randament scăzut – sub 30%. Pentru a-și încălzi casele, oamenii ard cantități mari de lemn. Sobele vechi „nu țin” căldura. Pentru a face economii, nu sunt încălzite toate camerele. Mai mult, fumul degajat poluează.  

În acest context, una dintre soluțiile cele mai potrivite este demararea unui program prin care statul să subvenționeze înlocuirea sobelor vechi cu unele noi, de înaltă eficiență. Există pe piață sobe moderne, pe lemn sau pe peleți, cu randamente de 80-90%. Există producători de sobe eficiente în toată Europa, inclusiv în România.  

Un astfel de ajutor intră și în schema de echitate europeană.

Dacă locuitorii condominiilor urbane au avut sprijin pentru izolarea termică a locuințelor, ar fi firesc ca și gospodăriile de la țară să beneficieze de ajutor. În timp ce instalarea unei centrale termice pe lemn, peleți sau biomasă presupune costuri mari, înlocuirea unei sobe vechi cu una cu eficiență sporită este mult mai la îndemână.  

Multe state dezvoltate sau administrații locale din aceste state au asemenea programe. Acestea au proiecții pe termen lung, pentru că procesul, deși este relativ simplu, implică un număr mare de gospodării.  

Important este însă să demaram primii pași și să începem un astfel de program! România are resursă din plin. Mai mult, peste jumătate din pădurile țării sunt proprietate publică – pădure publică a statului: 48,1% (3,1 milioane hectare) și pădure publică a unităților administrativ-teritoriale: 17,4%. De ce să nu folosim eficient lemnul? Să ardem mai puțin lemn în sobe și să valorificăm superior această resursă?  

Un astfel de program este benefic pădurii, dar și al sectorului forestier în ansamblu. Utilizarea eficientă a lemnului ar crește contribuția de 3,5-4% la PIB a sectorului nostru. Înlocuirea sobelor vechi, cuplată cu măsuri de modernizare a sectorului forestier, aduce avantaje tuturor.   Așa cum am mai spus, ASFOR își oferă sprijinul pentru elaborarea unui set de politici publice. Asociația noastră are expertiza necesară pentru a participa la fundamentarea acestora. Folosirea eficientă a lemnului este un deziderat al nostru care servește atât economiei românești, cât și românilor”, punctează președintele ASFOR.

Sursa: Guvernul României, ASFOR

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi