DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

22.6 C
București
16.3 C
Sibiu
19.3 C
Suceava
20.3 C
Covasna
19 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
17.1 C
Bistrița
20.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, octombrie 8, 2024

Salzburg: 80% din școlile și grădinițele noi, construite din lemn

Recomandate

Aproximativ 80% din școlile și grădinițele noi din Salzburg, Austria, sunt construite din lemn. Cei de la Stora Enso au publicat pe site-ul lor un interviu cu mai mulți specialiști și antreprenori din sector, pentru a afla mai multe detalii despre aceste proiecte. Și dau ca exemplu Școala din Hallwang, construită în 2017. Ei aduc în discuție și un concept nou pentru acea vreme – proiectarea biofilă. Adică încorporarea în clădiri a unor elemente din natură, cum este lemnul. Designul biofil este legat de îmbunătățirea capacității de învățare, a memoriei, precum și a emoțiilor și a inteligenței sociale.

Au răspuns la întrebări Tom Lechner de la LP Architektur ZT GmbH, antreprenorul Thomas Hartl, CEO al companiei Innovaholz GmbH și Klaus Artinger, antreprenor la DMH Handels GmbH.

Stora Enso: De ce sunt construite atât de multe școli din zona dvs. cu lemn? 

Thomas Hartl: Durabilitatea, reducerea dioxidului de carbon, a amprentei de carbon sunt factori importanți. Dar factorul cu adevărat important este sentimentul de „acasă” simțit în clădirile cu pereți din lemn expus și este un motiv excelent pentru construirea cu lemn în școli. În Salzburg, aproximativ 80% din școlile și grădinițele nou construite sunt în prezent din lemn. Lemnul este, de asemenea, imbatabil în ceea ce privește timpul scurt de construcție, chiar și pentru proiecte de construcții pe scară largă.  

Stora Enso: Ne puteți spune mai multe despre școala din Hallwang? 

Thomas Hartl: Hallwang este o comunitate cu creștere rapidă în apropierea orașului Salzburg. Școala primară inițială, construită în anii ’60 a devenit prea mică. În cele din urmă a fost demolată și înlocuită cu o nouă clădire.

Stora Enso: De ce a fost construită școala din Hallwang cu lemn? 

Thomas Hartl: Lemnul oferă un timp de construcție incredibil de scurt (cu cel puțin 30% mai rapid decât construcția cu beton și oțel). Proprietarul clădirii avea nevoie de o construcție rapidă care să fi gata în mai puțin de un an.  

Tom Lechner: În acest proiect am folosit panouri de CLT pentru pereți și acoperișuri de la Stora Enso, precum și fațade ventilate prefabricate. Pereții și acoperișurile prefabricate au fost create vizibil calitativ, astfel fiind acoperite doar când era necesar din punct de vedere al fizicii arhitecturale.

DMH: Când elementele pentru pereți și acoperiș finisate au fost livrate de la fabrica Stora Enso pe șantier, Innovaholz a putut asambla elementele din lemn direct din camion pentru a accelera timpul de construcție.

Stora Enso: Expunerea lemnului a avut alte avantaje. Există din ce în ce mai multe dovezi care arată că designul biofil este legat de îmbunătățirea capacității de învățare, a memoriei, precum și a emoțiilor și a inteligenței sociale. Proiectarea biofilă înseamnă pur și simplu încorporarea în clădiri a unor elemente din natură. 

Deoarece copiii și profesorii își petrec 90% din timp în interior, a fost o prioritate crearea unui mediu care să contribuie la bunăstarea lor. Proiectarea unei școli afectează modul în care oamenii învață și se dezvoltă în ea. Designul arhitectural potrivit poate încuraja mai multă colaborare, creativitate și un mediu care face mai ușoară concentrarea.

Tom Lechner: În zonele coridorului din față a fost utilizată placarea din lemn cu suprafață completă, pentru a satisface cerințele de instalare și izolare fonică. Structura exterioară a întregului etaj superior a fost executată cu o fațadă din lemn ventilată din spate.

Stora Enso: Hallwang este construit cu elemente de construcție fabricate în afara șantierului. Cum este să lucrezi în acest fel? Există provocări speciale?   
Thomas Hartl: Era inevitabil să lucrezi cu lemn, deoarece a trebuit să fie respectat timpul maxim de construcție de un an. Am putut completa întreaga structură din lemn în doar patru săptămâni, iar lucrările interioare pot fi efectuate rapid după aceea. Provocarea este în continuare planificarea și coordonarea execuției. În majoritatea cazurilor, timpul alocat este prea scurt.

Stora Enso: Cine decide dacă lemnul este materialul preferat pentru un astfel de proiect? 

Thomas Hartl: În acest caz, a fost o competiție de arhitectură câștigată de Tom Lechner de la LP architektur ZT GmbH, companie specializată în construcția cu cherestea. Totuși, din partea municipalității, a fost cererea lor de a construi cu lemn și a fost o cerință specială în competiția arhitecturală.

Stora Enso: Care este procedura de comandă a produselor, după ce ați decis să folosiți lemnul ca material?

Thomas Hartl: Dacă timpul alocat este bun, practic totul este posibil în construcția cu lemn. Roboții de producție sau tâmplărie CNC permit precizia milimetrică și sunt disponibili pentru a oferi aproape orice soluție.

Stora Enso: Și ce cred oamenii din Hallwang despre noua lor școală? 

Thomas Hartl: Cu spațiile deschise de învățare și clasele confortabile din lemn, școala este în prezent una dintre cele mai apreciate din Salzburg. Profesorii și elevii sunt încântați să poată învăța într-o clădire atât de modernă.

Sursa: storaenso.com

Foto: Albrecht Imanuel Schnabel

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi