DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

22.9 C
București
16.3 C
Sibiu
20.2 C
Suceava
13.6 C
Covasna
15.6 C
Piatra Neamț
16.3 C
Braşov
17.4 C
Bistrița
18.3 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, septembrie 22, 2023

Lignina, folosită cu succes la asfaltarea de drumuri în Canada

Recomandate

FPInnovations a lansat un proiect care include utilizarea unei cantități de 15% lignină în amestecurile de asfalt pentru drumuri. Proiectul, finanțat de Natural Resources Canada, își propune să reducă amprenta de carbon în construcția de drumuri, relatează woodbussiness.ca.

Noile teste, efectuate de Ministerului Transporturilor ( MTMD ), sunt realizate în colaborare cu Eurovia, o filială a VINCI Construction.
„Drumul pe care l-am construit pe Bd. Raymond. în orașul Québec, în 2021, cu un asfalt pe bază de lignină, nu a prezentat, după doi ani, semne de degradare în comparație cu amestecurile convenționale. Suntem entuziasmați să continuăm să participăm la acest proiect inovator, deoarece credem în importanța decarbonizării și suntem siguri că lignina va fi una dintre soluțiile care ne permit să ne atingem obiectivele de neutralitate”, a explicat Yvan Paquin, director la Eurovia Québec.
Lignina utilizată provine din biomasa rezultată din fabricarea celulozei şi hârtiei.

„Canada este binecuvântată cu resurse forestiere imense. Găsirea unor modalități inovatoare de gestionare și utilizare a acestor resurse poate oferi noi căi pentru soluții cu emisii reduse de carbon. Aceasta înseamnă emisii mai mici și locuri de muncă bune și durabile pentru sector. Acest parteneriat cu FPInnovations deschide calea către un viitor mai durabil al Canadei”, a declarat ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Jonathan Wilkinson.

Rezultatele testelor efectuate pe amestecurile de bitum și asfalt modificate cu lignină au arătat că performanța obținută este echivalentă cu cea a materialelor convenționale. Testele au fost realizate pe 5 segmente rutiere din Canada. În urma acestor demonstrații, MTMD a decis să înființeze un testbed pe Road 235, în Ange-Gardien.

Echipa Centrului de Construcții VINCI Amériques a testat și a transmis ministerului rezultatele preliminare concludente privind amestecurile care conțin 15% lignină ca înlocuitor pentru bitum. Eurovia Québec, antreprenor principal, a participat deja la un proces inițial de amestec bituminos cu o rată de substituție de 10% în orașul Quebec.
Pe lângă monitorizarea efectuată în etapele pregătitoare, MTMD va monitoriza procesele de producție de bitum și asfalt pentru a evalua proprietățile acestora. Monitorizarea performanței va fi, de asemenea, efectuată pe tronsonul rutier, pentru a analiza evoluția performanței amestecului de asfalt și a acestei tehnologii în timp.

Și în România avem un astfel de proiect. Am scris despre el AICI.

Sursa: woodbusiness.ca

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi