DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.2 C
București
13.6 C
Sibiu
7.9 C
Suceava
9.6 C
Covasna
10.1 C
Piatra Neamț
11.3 C
Braşov
12.9 C
Bistrița
13.6 C
Râmnicu Vâlcea
joi, martie 27, 2025

Plenul CSM a dat, din nou, aviz negativ proiectului USR de înființare a „DNA-ului pădurilor”

Recomandate

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, în ședința de joi, 14 septembrie, propunerea legislativă pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu. Hotărârea a fost luată în unanimitate și este a doua oară când Consiliul are acest răspuns pentru proiectul respectiv, anunță stiripesurse.ro. Propunerea legislativă privind „DNA-ul pădurilor” aparține USR și a mai fost respinsă de CSM și în aprilie 2020.

„CSM a analizat oportunitatea înființării atât raportat la gradul de complexitate al acestor infracțiuni și la tot ce presupune, din punct de vedere material și al resursei umane, organizare și funcționare, cât și din perspectiva necesității efective de înființare a unei direcții de parchet. Nu s-a făcut o analiză a impactului bugetar privind cheltuielile cu procurorii și grefierii, nu există personal, iar complexitatea cauzelor având ca obiect generic mediul înconjurător și gravitatea lor nu justifică mereu efectuarea urmăririi penale de către procuror”, arăta, acum 3 ani, CSM. Cei de la USR au adăugat analizele solicitate și au depus din nou proiectul. A fost respins iar.

Modelul DNA și DIICOT

Potrivit proiectului USR, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM) se dorește a fi o instituție cu independență financiară și autonomie structurală, pe modeul DNA și DIICOT, care să preia competența soluționării tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal și în legislația specifică fiecărui domeniu cu impact asupra mediului, potrivit USR.

Propunerea legislativă privind înființarea „DNA-ului pădurilor” a fost atacată și la Curtea Constituțională, de Guvernul Orban. „La adoptarea Legii pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu s-a avut în vedere o sursă de finanţare incertă, generală şi lipsită de un caracter obiectiv şi real”, arăta în 2020 Curtea Constituţională a României (CCR) în motivarea deciziei.

195 de procurori și 2 milioane de lei la dispoziția procurorului-șef

Potrivit inițiatorilor, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu se va ocupa nu doar de investigarea infracțiunilor silvice, dar și a altor infracțiuni de mediu, precum infracțiunile de arderi ilegale de deșeuri, importul ilegal de deșeuri, vânătoarea fără permis de vânătoare, evacuarea în ape de deșeuri sau ape uzate etc.

Deputații USR au creat chiar și organigrama viitoarei instituții – un procuror-șef, 195 de procurori, dar nu mai puțin de 10 posturi, 65 de specialiști, dar nu mai puțin de 5 posturi și în jur de 220 de ofițeri și agenți de poliție judiciară. Un alt detaliu din proiectul de lege este că trebuie să se creeze un depozit de 2 milioane de lei care să fie la dispoziția procurorului șef „pentru acțiuni privind organizarea și constatarea infracțiunilor flagrante”. Sau, explică inițiatorii, pentru alte cheltuieli „ocazionate de folosirea investigatorilor sub acoperire, a informatorilor ori colaboratorilor acestora, la dispoziția procurorului-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu”.

Sursa: ziare.com, stiripesurse.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi