Directorul general al Romsilva, Daniel Nicolăescu, a anunțat astăzi, la Ziua Silvicultorului, că proiectul de reformă al regiei este gata și va fi pe ordinea de zi a Consiliului de Administrație în ședința din 29 iunie, pentru aprobare.
„Strategia de dezvoltare a Romsilva 2030” este un document ce a fost realizat de angajați, în grupuri de lucru, pe parcursul ultimelor luni.
Nicolăescu a oferit detalii de la ultima ședință a grupului de lucru.
„Au fost niște dezbateri intense. O zi întreagă. Nu a întrebat nimeni nici de pauză de masă sau altceva. O zi întreagă am dezbătut pe acest proiect și toți cei prezenți în sală, pe domeniul lor de expertiză, au venit pregătiți. Au mai rămas în discuție chestiuni sensibile și abia ieri am avut o întâlnire cu ei și am reușit să definitivăm acest proiect de dezvoltare. Urmează să fie pus spre aprobare pe ordinea de zi a ședinței Consiliului de Administrație din 29 iunie 2023. A fost un interes deosebit din partea colegilor pentru acest proiect. Mulți dintre ei s-au simțit onorați că în sfârșit li s-a cerut părerea și au fost puși la treabă. Peste 100 au participat activ, în grupurile de lucru, iar cei care au exprimat opinii și au făcut propuneri la acest proiect sunt peste 500 dintre colegii noștri”, a spus șeful RNP.

La solicitarea forestmania.ro, Daniel Nicolăescu a oferit detalii despre chestiunile „sensibile” la care a făcut referire în discursul său.
„Au fost dezbateri aprinse. La finalul lor au rămas niște teme, dintre care una prioritară asupra căreia am continuat ieri discuțiile. Această temă se referă la revizuirea conceptului de pază a pădurilor. În prezent, paza pădurilor, atât în ceea ce privește Romsilva, cât și ocoalele private, în mare parte e organizată și se face la nivelul anilor 1990, în condițiile în care legislația s-a modificat. Mă refer la Codul silvic, prin care practic se exonerează pădurarul titular de canton de răspundere patrimonială. După această modificare din legislație nu s-au făcut modificări nici în legislația subsecventă – mă refer la Regulamentul de pază – care să expliciteze această treabă, și nu s-a întâmplat nimic nici în ceea ce privește organizarea activității la nivel de structură silvică, de ocol silvic. Aceasta a fost tema mai sensibilă”, a explicat Nicolăescu.

El a mai spus că s-a documentat pe această temă în alte țări.
„În niciuna dintre țări nu mai există acest concept, de pază a pădurilor. Cea mai apropiată de noi este Polonia, unde, la fel, pădurarul nu are răspundere patrimonială, numai că ei se ajută pe treaba asta cu echipe specializate tip guard force. Echipe de pază ale pădurii. Vor fi și la noi angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor care vor face doar această activitate. La ei e o misiune de patrulare permanentă în fondul forestier, cu frecvență mai mare în zonele de risc. Deci acolo unde știm că ne confruntăm cu fapte infracționale mai des, acolo vor fi aceste patrule”. El a precizat că deocamdată nu se pune problema reducerii de personal în cadrul RNP.
Întrebat dacă noua strategie prevede modificări în raportul dintre regie și firmele de exploatare forestieră, directorul Romsilva a precizat că nu.
„În ceea ce privește relațiile cu agenții economici, vă pot spune că nu se va schimba nimic. Dimpotrivă, regia va deveni o structură mult mai funcțională, mai eficientă și mai transparentă. Deci și relația cu agenții economici sunt convins că va fi una mai bună”.
Șeful Romsilva a vorbit și de spre separarea activităților economice de cele de serviciu public.
„Regia Națională a Pădurilor este pregătită să separe activitățile comerciale de cele de serviciu public, multe dintre acestea sunt separate în momentul de față. Bineînțeles că toată lumea confundă activitățile regiei cu activitatea lemn, cu valorificarea masei lemnoase. Da, și această activitate suntem pregătiți să o separăm. Dar totul se va face sub umbrela RNP, iar separarea va fi una din punct de vedere contabil și funcțional”, a ținut să sublinieze directorul Romsilva.

Problemele RNP
Daniel Nicolăescu nu s-a sfiit să spună că cea mai mare problemă a Romsilva este că tot profitul se duce la bugetul de stat. În aceste condiții, este greu să faci investiții, spune el.
„Suntem privați de capacitatea noastră de a investi… Fondul de investiții al Romsilva în momentul de față este la jumătatea nevoii. Și suntem privați de una dintre cele mai importante surse ale fondului de investiții și mă refer aici la profit. După cum bine se cunoaște, sursele fondului de investiții sunt amortismentele, sumele din valorificarea activelor și profitul. De 5 ani de zile Romsilva a virat integral profitul către bugetul statului. Lucrurile nu mai pot continua așa. Nu avem pretenția ca întreg profitul să îl rețină Romsilva, dar măcar un procent rezonabil să contribuie la bugetul de investiții. Se știe foarte bine că investițiile sunt motorul dezvoltării. Dacă noi suntem privați de acest aport de capital, vom avea mari probleme pe viitor. În sensul că nu vom fi capabili să ne dotăm cu depozite, cu utilaje pentru depozite. Ai posibilitatea în depozite ca un buștean să îl sortezi mult mai bine decât în platforma primară și astfel să obții un preț mai bun”.

Pe de altă parte, o altă problemă este piața și, mai ales, rezilierea contractelor.
„În ceea ce privește anul 2022, pentru Romsilva a fost un an de excepție. Lemnul s-a vândut foarte bine. În ceea ce privește 2023, ne confruntăm cu o situație de scădere a pieței, ceea ce are urmări și în ceea ce privește activitatea economică a regiei. Avem solicitări de reziliere de contracte, deja s-au reziliat unele. În momentul acesta nu pot să spun că numărul acestor contracte reziliate este la un nivel îngrijorător. Deocamdată gestionăm situația. Dar, haideți să fim corecți: cum am beneficiat de condițiile de piață anul trecut, la fel va trebui să ne adaptăm și să găsim soluții pentru soluțiile mai puțin favorabile de piață din anul acesta. Oferta noastră e și pe picior, și fasonat. Și sunt situații când una din aceste oferte are prioritate”, a subliniat directorul general al Romsilva.

Cea de-a 33-a ediție a Zilei Silvicultorului
Amintim că astăzi a fost marcată Ziua Silvicultorului, sărbătoarea tradițională a sectorului silvic, printr-un eveniment organizat la Zizin, județul Brașov, de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Asociația Administratorilor de Păduri și Direcția Silvică Prahova.

La cea de-a XXXIII-a ediție a Zilei Silvicultorului au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, președintele Asociației Administratorilor de Păduri, Adrian Crețu, președintele Societății „Progresul Silvic”, Gheorghe Gavrilescu, directorii direcțiilor silvice și ai administrațiilor de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva, reprezentanți ai sindicatelor din silvicultură, ai pensionarilor silvici și ai mediului academic.
Prima comunicare a noului ministru, urare pentru silvicultori
Merită spus că noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, și-a început mandatul cu o urare la adresa silvicultorilor. Este prima sa comunicare publică în calitate de ministru și a fost făcută la câteva minute după ce a depus jurământul.

„Astăzi, de Ziua Silvicultorilor, să ne aducem aminte de cei care se îngrijesc cu dedicare de una dintre cele mai valoroase resurse ale țării noastre: pădurea.
Acești eroi ai naturii au o misiune extrem de importantă și responsabilități uriașe. Ei păzesc o comoară națională, garanția unui mediu sănătos și un scut în fața schimbărilor climatice agresive cu care se confruntă planeta noastră.
Pentru a susține această muncă vitală, avem la îndemână instrumente importante precum SUMAL 2.0, cel mai complex sistem de trasabilitate a masei lemnoase din Europa, pe care vom continua să îl dezvoltăm, Strategia Forestieră Națională și noul Cod Silvic. Acesta, împreună cu fondurile masive din PNRR pentru investiții în noi suprafețe de păduri și protecția biodiversității, ne ajută să protejăm și să gestionăm durabil această resursă.
Știm că munca silvicultorilor este plină de provocări și regret că nu am ajuns astăzi să fiu alături de ei, dar îi asigur că au tot sprijinul meu, tot respectul recunoașterea pe care le merită.
La mulți ani, dragi silvicultori! Continuați să păstrați aceste valori și să ne învățați pe toți cât de prețioase sunt pădurile noastre”.