DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

30.6 C
București
20.2 C
Sibiu
24.4 C
Suceava
20.2 C
Covasna
19.9 C
Piatra Neamț
19.6 C
Braşov
18.7 C
Bistrița
23.7 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

Psiholog: Eco-anxietatea e specifică celor comozi, ușor de manipulat

Recomandate

Termenul de „eco-anxietate” a căpătat contur în domeniul psihiatriei începând cu anul 2017, când reprezentanții Asociației Americane de Psihiatrie au introdus noul termen pentru a defini frica permanentă a oamenilor față de dezastrele naturale.

Într-un interviu acordat Europa Liberă, Todor Arpad, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și coordonator al programului de masterat în studii de mediu și dezvoltare durabilă, a explicat de ce tendințele au prins greu în România: tinerii sunt mai degrabă preocupați de progresul economic, dar și datorită faptului că România a fost ferită de evenimente climatice grave.

„Noi, în recenta cercetare care a fost prima cercetare națională focusată pe tineri, ne-am concentrat mai degrabă pe aspecte legate de educație. Datele arată că tinerii sunt foarte optimiști pe viitor, 78% ne-au spus că sunt optimiști că viața lor va fi mai bună peste un an”, a precizat acesta.

Schimbările climatice sunt importante. În teorie

În urma studiului efectuat, între 50 și 60% dintre tineri consideră că e importantă introducerea unor cursuri obligatorii legate de schimbările climatice. Dintre aceștia, doar 30% au participat la activități educaționale legate de schimbările climatice la școală sau facultate.

„În România, în acest moment, progresul economic este mai important – faptul că la anul vei putea să faci mai multe, vei avea un job – sunt pentru marea parte a românilor, inclusiv printre cei tineri, o preocupare principală. Sunt foarte preocupați să știe că termină facultatea și că vor avea imediat un job okay”, a continuat Arpad.

Cazuri rare la noi

Dr. Ovidiu Balaban-Popa, medic specialist psihiatru la Spitalul de Psihiatrie Voila, Câmpina, a spus, tot la Europa Liberă, că la nivel global, efectele produse de schimbările climatice există și provoacă un stres considerabil.

„În România, încă nu am resimțit la un nivel ridicat efectele modificărilor climatice, însă observ că tinerii (și nu numai) încep să se preocupe de viitorul sănătății lor și a mediului în care trăiesc. Statisticile recent au scos în evidență un procent de 75% în cazul tinerilor (din întreaga lume) care consideră că ‘viitorul este îngrijorător’, mai ales din punct de vedere climatic, iar 4 din 10 afirmă că nu vor să mai aiba copii din cauza aceasta”, a adăugat el.

O distincție importantă făcută de medicul psihiatru este aceea dintre îngrijoare și tulburarea de anxietate, care reprezintă un stadiu patologic al îngrijorării. Ca să ajungi la a doua, e nevoie ca stresul sau îngrijorarea față de mediu să îți afecteze modul în care funcționezi în fiecare zi.

Balaban-Popa menționează faptul că deși, în practica de spital din România, eco-anxietatea nu a fost până acum observată, aceasta poate să fi fost întâlnită în cabinetele de psihologie sau psihiatrie.

Ce spune psihologul?

Jurnaliștii de la EuroNews Green folosesc într-un articol următoarea frază: „Anxietate ecologică, dezastrul climatic, teama existențială de mediu – ca jurnaliști „verzi”, vedem acești termeni folosiți foarte mult – și adesea îi simțim noi înșine”.

Pornind de la această formulare, forestmania.ro a vrut să afle de la un psiholog mai multe detalii despre acest subiect. Ne-a răspuns Virginia Rotarescu, medic specialist în psihoterapie la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” din Capitală.

„Anxietatea este legată de necunoașterea viitorului într-un domeniu. De exemplu, tot ce ține de natură, de ecologie – cei care nu au date despre ce ne rezervă viitorul în acest domeniu dezvoltă o anxietate. De regulă, o structură anxioasă își găsește motive să se dezvolte. În general, cei care dau drumul acestei anxietăți merg pe ce spun ceilalți, nu vor să lucreze cu informația. Sunt foarte influențabili și foarte comozi. Și desigur, ușor de manipulat. De obicei, persoanele care dezvoltă această eco-anxietate sunt ca un teren care e prelucrat după ce a fost însămânțat în prealabil. Adică li se oferă informații pentru că se știe dinainte că ei nu vor lucra cu ei înșiși pentru a verifica, pentru a obține informația corectă. La noi sunt foarte mulți cei care preiau informații și nu le verifică. Singura soluție pentru a fi puternic este informarea corectă. Și există informații corecte peste tot, totul e să lucrezi cu tine și să cauți, nu să preiei ce ți se spune. Orice temă poate devein o anxietate”.

Sursa: EuroNews.com, Romania.europalibera.org

Foto: pxhere.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi