DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

9.2 C
București
5.2 C
Sibiu
9.3 C
Suceava
3.2 C
Covasna
8.5 C
Piatra Neamț
3.6 C
Braşov
6.6 C
Bistrița
7 C
Râmnicu Vâlcea
miercuri, martie 19, 2025

Revoltă la cea mai mare obște din țară, cu 12.000 de hectare de pădure: „Suntem bogați, dar săraci!”

Recomandate

Obștea Peștișani din județul Gorj e în conflict cu primarul comunei cu același nume. Având în vedere că pe 18 decembrie se organizează alegeri la obște, primarul Cosmin Pigui îi îndeamnă pe proprietari – circa 3.000 de oameni – să vină la vot și să schimbe actuala conducere, pe care o consideră de rea-credință.

El a scris aseară un mesaj pe pagina sa de Facebook, adresat locuitorilor comunei:

„Ca urmare a unei multitudini de solicitări din partea cetățenilor comunei mă simt dator să vin cu unele precizări.

Duminică, 18 decembrie 2022, se organizează alegeri la Obștea Peștișani. A doua instituție ca importanță pentru comunitatea noastră. Cel puțin așa ar trebui să fie. În Obștea Peștișani sunt membri circa 3000 de persoane, majoritatea cetățeni ai comunei noastre. Dintre aceștia, foarte mulți și-au manifestat nemulțumirea și îngrijorarea legate de modul discreționar și defectuos în care este administrată una dintre cele mai puternice obști, obștea noastră. Obștea Peștișani este o obște puternică prin averea pe care o deține, dar extrem de slabă prin prisma rezultatelor financiare atât pentru ea ca instituție, dar mai ales pentru noi, coproprietarii. Teoretic suntem foarte bogați, dar practic suntem cei mai săraci coproprietari de obște. Cei mai săraci din coproprietarii obștilor din Gorj. Adică, dividendele cele mai mici și prețurile cele mai mari la lemn pentru coproprietari.

Tocmai de aceea, ca primar al Comunei Peștișani, dar și în calitate de coproprietar, cunoscând foarte bine ceea ce se întâmplă la Obște și cum este condusă, am obligația de a lua atitudine. Eu personal consider că această conducere, în totalitatea sa, președinte și Consiliu Director, trebuie înlăturată.

În statutul Obștii este consemnat foarte clar: cei care conduc cu rea credință sau fac acte ilegale trebuie înlăturați. Statutul, care este Biblia Obștei, și legile acestei țări, trebuie să prevaleze.

Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani

Dacă vreți drepturi corecte și dividende echitabile, trebuie să veniți duminică la ora 10.00 la sediul Obștei Peștișani să votați și să nu plecați până la final.

P.S. Atenție! Conform statutului legal al Obștei Peștișani, înregistrat la Judecătoria Târgu Jiu, au drept de vot și participare la această ședință doar coproprietarii! (Nu rude, membrii de familie, împuterniciri nelegale. Și nici angajații Obștei care nu sunt membri.)”, se arată în mesajul transmis de primar.

O obște care produce 2 milioane de euro pe an, cu acte

Obștea Peștișani a fost înființată în anul 2000, în baza celor 11 foste obști de moșneni. Deține o suprafațã de fond forestier și pășune alpină de peste 12.000 hectare pe raza administrativ-teritorială a județelor Gorj și Hunedoara, având peste 2.800 de coproprietari și fiind una dintre cele mai mari obști din țară.

Au o mulțime de afaceri și mijloace fixe. Au o pensiune, fond de vânătoare, păstrăvărie, depozite, hale, dar și ansamblu artistic. Pentru acesta, se alocă din bugetul Obștii cam 50.000 de lei pe an, ca să funcționeze și să apară la televiziuni. Și au, desigur, lemn: „Oferim spre vânzare masă lemnoasă de esența fag (în principal), brad, molid, stejar și altele, prin parchete scoase la licitație, în volum mediu anual de 40.000 mc, având realizate drumurile de acces la parchete. Vindem de asemenea, direct sau prin societati, pomi de iarna pentru sărbători”. În 2020, veniturile obștii au fost de peste 2 milioane de euro, în acte. (Gurile rele spun că produc încă pe atât la negru). Mai exact, 10.076.227 lei, din care cheltuielile au fost de 8.496.705 lei. La finalul socotelilor, a rămas un profit de repartizat de 1.579.522 lei. S-a decis ca pentru fiecare hectar, proprietarii să primească dividente de 270 de lei. În 2021, coproprietarii au primit 350 de lei pe hectar.

Obște mare, probleme și mai mari

În 2020, procurorii au intrat peste conducerea obștii. Dosarul era uriaș și conținea atâtea infracțiuni încât te-ai fi așteptat să nu mai rămână nimeni prin birouri. Nu s-a schimbat, însă, nimic.

Oamenii din Peștișani cunosc prea bine povestea pădurarilor din zonă. Practic, „Obștea” funcționează ca un stat în stat, iar legăturile între angajați, instituțiile statului, societățile comerciale și chiar cetățeni se întind pe ani buni. Acest grup care administrează obștea e format din oameni foarte bogați. De exemplu, inginerul silvic Tiberiu Logăscu, care a fost reținut pentru 24 de ore în 2020, a reușit sa își renoveze 3 case, să își ridice una nouă, să îi plătească ratele la apartamentul din București surorii sale și să se plimbe cu mașini de lux, inclusiv un BMW serie 7. Mai mult, era client fidel al unor cluburi, unde cheltuia sume dubios de mari. Toate acestea l-au adus în atenția autorităților. Cum să faci toate acestea dintr-un salariu de inginer silvic? Mai mult, mama sa este președinta comisiei de cenzori de la Obște.

Ce spune șeful obștei?

Contactat de forestmania.ro, Ion Poenaru, cel care conduce Obștea Peștișani de 4 mandate și se pregătește de al cincilea, s-a referit la primar ca la o persoană care are interese să „pună mâna” pe obște.

Ion Poenaru, conducătorul obștei

„Obștea noastră e cea mai puternică din țară. Cea mai mare. Primarul, în schimb, e un ratat care nu a făcut nimic, absolut nimic în comuna lui Brâncuși. Nu avem gaze, nu avem drumuri, nu avem nimic. El susține un contracandidat la conducerea obștei, un om de afaceri interesat de lemn și de pășunile noastre, pentru că are oi. Și primarul spune Nu-l mai votați pe Poenaru, ca să venim noi! Dar noi vom înregistra alegerile și vom vedea ce susținere au din partea coproprietarilor. Avem 2.897 de membri care sunt mulțumiți. Sigur că nu toți, că nici bunul Dumnezeu nu îi poate mulțumi pe toți”, ne-a declarat Ion Poenaru. Referitor la dosarele penale și la descinderile de acum doi ani, el spune că nici măcar nu s-au deschis dosare și că, oricum, nu au legătură cu obștea direct, ci cu ocolul ei. Ocolul silvic Brâncuși. „A fost un adevărat desant. Dar nu s-a deschis niciun dosar. Totul s-a terminat. Dacă primarul nu ne face o reclamație într-o săptămână, ne va face două în săptămâna următoare. Să fie clar că acele rețineri nu au fost la obște. Obștea e un prestator, care are un ocol. Eu l-a înființat, ocolul silvic Brâncuși. Dacă se întâmplă ceva, nu obștea e de vină, ci ocolul”, explică Poenaru.

Detalii de la descinderi

În 2020, când au venit la ocol, procurorii nu erau pentru prima dată acolo. Se mai făcuseră sesizări și s-a tot cercetat. Documentarea a fost de durată. Pentru a se ajunge la rețineri, a fost nevoie de supraveghere. Așa s-a aflat că o serie de angajați ai ocolului silvic aveau în curte câte o camionetă cu care transportau lemn. Ei plecau la drum cu aviz de însoțire a mărfii, dar fără facturi sau chitanțe. Vindeau lemnul prin localitățile mici din Oltenia și încasau banii. Poliția nu confisca marfa, pentru că avea aviz. Dar nimeni nu întreba de facturi. Procurorul a anunțat că va analiza fiecare aviz în parte și îi va lua la întrebări pentru fiecare drum făcut. Mai mult, poliția a inventariat cioatele din păduri. Au văzut că nu sunt marcate foarte multe. Cum-necum, cei din grup au aflat de această acțiune și au încercat să acopere câte ceva. Unul din cei reținuți a fost prins când cobora din pădure cu marca la el. De aceea, printre acuzații se număra și folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată. Pe raza pădurilor controlate de obște sunt și camere de supraveghere. Dar acestea mai mult se strică…

Un fiu avut

Fiul lui Ion Poenaru a candidat, în 2020, la Consiliul Local Peștișani. El a fost angajat al Primăriei Rovinari, în postul de consilier asistent, iar la capitolul avere are 9 terenuri în Peștișani și Bălești, un apartament în București, două adăposturi de animale, două autoturisme și aproximativ 310.000 de lei, în mai multe conturi. Poenaru junior a acumulat și 20.000 de lei, venituri salariale de la două societăți comerciale, 8.000 de lei, chiria pentru apartamentul din Capitală, alți 15.000 de lei din pariuri sportive și 72.000 de lei din subvenții de la APIA. 

Fac parc eolian

Unul dintre marile proiecte pe care le dorește șeful obștei este instalarea unui mare parc eolian, la o altitudine de 1400 de metri. Discuțiile sunt vechi și avansează încet. „Candidez acum pentru un ultim mandat de președinte, că am o vârstă. Dar pregătesc pe următorul. Mai ales că în curând vom avea un parc eolian cu 750 MW putere instalată. Primarul ne-a încurcat o dată, sper să nu o mai facă, mai ales că taxa de construire care va ajunge la primărie e destul de mare.  Suntem avansați în discuțiile cu investitorii. Noi suntem comuna lui Brâncuși…în loc să fim cunoscuți pentru ce a făcut acest titan… suntem cunoscuți pentru vorbele lui – V-am lăsat săraci și proști, vă găsesc și mai săraci, și mai proști!”, punctează Ion Poenaru.

Rămâne de văzut dacă la alegerile din 18 decembrie coproprietarii decid să schimbe ceva…

Detaii despre obște, de pe site-ul lor, AICI.

Raportul de activitate al Obștei pe 2020 e public.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi