DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

26.1 C
București
20.2 C
Sibiu
21.1 C
Suceava
21.6 C
Covasna
21.4 C
Piatra Neamț
17.4 C
Braşov
21.6 C
Bistrița
24.8 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iulie 19, 2024

S-a votat! TVA de 5% pentru lemnul de foc, de la 1 decembrie 2021

Recomandate

De la 1 decembrie 2021 se va aplica o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrarea de lemn de foc către persoanele fizice și juridice sau alte entități indiferent de forma juridică a acestora, inclusiv școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri. „Astăzi am votat pentru adoptarea a două proiecte de lege prin care s-au făcut modificări la Codul fiscal”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Camera Deputaţilor a aprobat, cu majoritate de voturi, două proiecte de modificare a Codului Fiscal, unul dintre ele privind reducerea TVA de la 19% la 5% pentru lemnele de foc cumpărate de persoanele fizice. Potrivit acestuia, cota redusă de TVA de 5% se aplică pentru livrările de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00, realizate către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială.  

Potrivit adevărul.ro, celălalt proiect menţionează că TVA de 5% se aplică, de asemenea, asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii: livrarea de lemn de foc către persoanele fizice, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00.   În prezent, TVA pentru livrarea lemnelor de foc este 19%, se menţionează în expunerea de motive.

„Pentru evitarea abuzurilor și dificultăților în aplicarea cotei reduse este obligatorie o precizare cât mai clară a conținutului noțiunii de „lemn de foc”. În condițiile în care Codul silvic nu oferă o definire propriu-zisă a noțiunii, am utilizat trimiterea la codurile NC corespunzătoare lemnului de foc din Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun, cu modificările și completările ulterioare, codurile NC fiind deja utilizate pentru stabilirea sferei de aplicare a cotelor reduse de TVA și pentru alte bunuri”, se arată în Raportul suplimentar trimis conducerii Camerei Deputaților de parlamentarii din Comisia de buget-finanțe.

În prezent, taxa pe valoarea adăugată pentru lemnul de foc este de 19%.

Camera Deputaților este for decizional. Proiectele vor ajunge la președinte, pentru promulgare, urmând să fie apoi publicate în Monitorul Oficial.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi