La finele lunii mai, Ocolul Silvic Ghimeș Făget era în atenția tuturor celor din sistemul silvic, întrucât organiza o premieră în România: șeful de ocol Gabriel S. Oltean obținuse aprobarea Ministerului Mediului pentru a testa o metodă alternativă de marcare a arborilor, prin tehnologie pe bază de cuie RFID. Au fost prezenți o mulțime de invitați, atît din mediul academic, cât și din partea autorităților. Inclusiv directorul general al Romsilva s-a dus să vadă cu ochii lui acest procedeu. La nici 2 săptămâni de la acel eveniment, Ocolul Silvic de regim Ghimeș-Făget l-a concediat pe inginerul silvic Gabriel S. Oltean.
Acesta a făcut anunțul pe pagina sa de Facebook:
„1 an, 5 luni și 9 zile – îmi este greu să exprim ce sentimente mă cuprind acum.
Le mulțumesc din suflet celor câțiva colegi care au înțeles misiunea noastră ca silvicultori și nu au văzut în pădure doar o pungă de bani. Îi pot număra pe degetele de la o mână; ei m-au ajutat fie că era ora 1 noaptea sau duminică dimineața. Nu pot să fac mai mult decât să vă mulțumesc, nu aș fi putut face nimic fără voi.
Mai sunt câțiva oameni care m-au sprijinit de fiecare dată când le-am cerut ajutorul. Cu tehnicalități pe care nu le cunosc sau cu o vorbă bună care face atât de bine.
Cât privește concedierea mea, va rămâne ca instanțele de judecată să stabilească unde este adevărul.
Am învățat multe și voi lupta în continuare pentru idealurile mele!
Multă baftă noului șef de ocol! Sper să reușească mai mult decât am putut eu!
Să rămână pădure”, a transmis Gabriel S. Oltean.
Motivele concedierii: 34 de pagini!
Decizia de concediere aparține Consiliului de Administrație al RPL OS Ghimeș-Făget RA și a fost luată pe 9 iunie, în urma unei ample cercetări disciplinare. Motivele sunt detaliate în nu mai puțin de 34 de pagini.
Iată câteva dintre acestea:
- „Nerespectarea dispozițiilor scrise date de șeful ierarhic superior”,
- „exercitarea atribuțiilor de serviciu cu rea-credință sau gravă neglijență”,
- „angajarea unui consilier fără consultarea consiliului de administrație”
- „a cheltuit sume mai mari decât cele aprobate pentru repararea autorurismului Toyota Hylux”. (Mașina, spun cei din CA, a fost lovită de un angajat al ocolului, care a condus-o băut, în afara orelor de program).
- nu a realizat în mod corespunzător lucrările de întreținere și conducere a arboretelor etc.
Contactată de forestmania.ro, președinta Consiliului de Administrație al ocolului a declarat că acest deznodământ al relației cu Gabriel S. Oltean este o chestiune internă a ocolului. „Oricum, este ce și-a dorit el. Domnul Oltean acționa ca și cum ocolul era propria firmă”, a mai explicat Mihaela Potoroacă.
Cel mai prost semnal contrareformă iată că vine din privat. Ce poate fi mai elocvent decât dezgroparea unor greșeli minore, neclare, dar multe? Ca autoritate as sta pe capul lor până vor ajunge sa se toarne între ei. Știu că nu e academic, dar daca o ținem tot așa ne vom duce de râpă