DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

15.5 C
București
21.3 C
Sibiu
15.1 C
Suceava
17.9 C
Covasna
13.5 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
16.8 C
Bistrița
17.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, octombrie 4, 2024

Șeful de promoție de la Exploatări forestiere Brașov: „Am fost educat de mic să muncesc”

Recomandate

În comuna Grințieș din județul Neamț, care numără nici 2.000 de locuitori, activitatea de bază e exploatarea și prelucrarea lemnului. Cum fondul forestier ocupă cea mai mare suprafață a comunei, lemnul este aici baza.

Din această comună este și Cătălin Buștihan, șeful de promoție al specializării Exploatări forestiere de la Facultatea de Silvicultură și Exploatări forestiere Brașov. Acum două zile, a urcat pe scena impresionantei Aule a Universității „Transilvania” și a fost aplaudat, alături de colegii săi șefi de promoție de la celelalte specializări, de sute de oameni… Profesori, prieteni, colegi, specialiști și personalități din domeniu. Un moment cu totul special!

Cătălin nu are în familie o tradiție în prelucrarea lemnului. Este însă un tip căruia nu-i place să piardă timpul. În adolescență, avea în minte mai multe idei… Se gândea să devină polițist, pompier sau silvic. Adică meserii în care ești implicat 100%, în care dai totul, în care ceea ce faci chiar înseamnă ceva.

„Părinții mei mi-au spus că e o idee bună să fac o inginerie, oricare ar fi ea, pentru că ai multe opțiuni. Ți se deschid mai multe porți. Ei sunt oameni simpli… Avem acasă animale, eu am fost educat să muncesc de mic. Nu la modul obligat sau peste puterile mele, nu. Am contribuit alături de părinți la tot ce înseamnă muncile unei gospodării. Nu sunt genul care să stea să se joace pe calculator”, explică el pentru forestmania.ro.

Crescut la poalele Ceahlăului, Cătălin e pasionat de pădure. Dar nu de „plante”, ci de cât de mult înseamnă pădurea pentru o comunitate.

„Am ales specializarea Exploatări forestiere pentru că e ceva ce înțeleg. Să zicem că sunt o fire mai pragmatică. Mi-a pus mereu mintea la încercare, în timpul facultății”.

L-am întrebat dacă e pregătit să intre într-un sector care nu e văzut așa de bine, deocamdată, la noi. Spune că „depinde de ce nivel vorbim”. Pentru el, cu cât sunt mai puțin educați oamenii, cu atât vorbesc mai prost și mai urât…

„Știu că sunt persoane care văd exploatarea ca pe un jaf… Care nu înțeleg noțiuni minime de îngrijire a pădurii. Care nu știu ce înseamnă un amenajament și nici nu au auzit de așa ceva. Lumea trebuie să înțeleagă și va înțelege la un moment dat că pădurea are nevoie de îngrijire și societatea de lemn. Altfel, de ce ai mai face pază, de ce ai mai face amenajare? Lemnul, dacă nu-l tai la timpul lui, îl pierzi. Lumea nu e educată la noi în țară în acest domeniu și de aceea se spun atâtea prostii”, e de părere Cătălin.

Ce urmează?

Urmează un master, tot la Brașov, tot pe domeniul Exploatare forestieră. Apoi…

„Nu mi-a spus nimeni că voi găsi instant de lucru odată ce termin facultatea. O să-mi depun CV-ul în mai multe locuri. Sunt conștient că după facultate nu ești pregătit 100% pentru un loc de muncă. Ai noțiuni teoretice, dar practice nu prea. Vom merge fiecare dintre noi și vom pune în practică ce am învățat”.

Prieten cu șeful de promoție de la Silvicultură

Facultatea de Silvicultură și Exploatări forestiere Brașov a organizat acum două zile un eveniment frumos cu ocazia absolvirii unei noi generații de ingineri silvici. Vorbim despre patru specializări – Silvicultură, Exploatări forestiere, Cinegetică și Măsurători terestre și Cadastru (MTC).

Cel mai bun prieten al lui Cătălin este Andrei Avasiloaie, șeful de promoție din acest an de la Silvicultură.

La specializarea Cinegetică cel mai bun student a fost Ștefan Cătălin Apostu, iar la MTC Cristina Alexandra Gheorghe.

Felicitări tuturor și succes pe mai departe!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi