Pe 3 mai, patru studenți urcau pe podium la Cursul festiv organizat de Facultatea de Silvicultură și Exploatări forestiere Brașov. Erau șefii de promoție, cei mai buni din anul lor. Au primit diplome din partea decanului, prof.univ. dr Alexandru Lucian Curtu, o strângere puternică de mână și aplauze de la sute de oameni prezenți în Aula Universității „Transilvania”.
Cei patru sunt Cristina Alexandra Gherghe, șefă de promoție la Măsurători Terestre și Cadastru, Ștefan Cătălin Apostu (Cinegetică), Buștihan Cătălin (Exploatări forestiere) și Andrei Avasiloaie (Silvicultură). Pentru ei urmează acum licența și apoi înscrierea la master. Cu toții vor să continue studiile, cu toții vor să lucreze. Și niciunul nu vrea să plece din țară.
Am stat de vorbă cu Andrei Avasiloaie, care se pregătește să susțină licența, cu o lucrare la Dendrometrie.
Fiu de șef de ocol, nepot de inspector la Garda Forestieră
Andrei e originar din Moinești, județul Bacău. Tatăl său este șeful Ocolului Silvic Moinești. Nu mai puțin de 14 ocoale silvice funcționează în cadrul Direcției Silvice Bacău, Moinești fiind unul mare, cu aproape 22.000 de hectare de fond forestier. Al doilea cel mai mare ocol din județ. În familie mai sunt oameni din domeniu. Nașul de botez al lui Andrei e tot șef de ocol, iar unchiul e inspector la Garda Forestieră pe zona de vânătoare.
„De mic mi-a plăcut pădurea. Mergeam cu tata mereu… Hainele verzi mi se păreau ceva fantastic. De la grădiniță am știut că voi lucra în pădure. A fost întotdeauna singura mea opțiune”, spune Andrei, pentru forestmania.ro.
A făcut liceul la Moinești – Liceul teoretic „Spiru Haret”, secția Mate-Info. Nu s-a lipit de el pasiunea colegilor pentru jocuri, calculatoare sau aplicații. A avut mereu alte preocupări și mai toate au fost legate de natură.
„Am făcut ciclism, iar mare parte din trasee erau tot prin pădure. Merg cu plăcere la pescuit, îmi place vânătoarea și în general tot ce ține de natură. Am fost și sunt pasionat de drumeții”, ne mai spune tânărul student.
„Nu e o meserie cu program de la 8 la 5”
Andrei nu se oprește din studiu nici după master. Are în plan să facă și un doctorat pe faună și vânătoare. Dar mai e până acolo… După licență, trebuie să-și caute un loc de muncă. Faptul că e șef de promoție nu înseamnă că are vreo garanție.
„Tata m-a sfătuit să fac altceva… Ceva mai bine plătit, ceva care să nu aibă răspundere atât de mare. Ceva cu program… Pentru că în sectorul nostru nu ai program. Pădurea nu e birou, să lucrezi de la 8 la 5. E o pasiune, un mod de viață.
Vreau să lucrez pentru început la un ocol silvic. Vreau să o iau de jos. Teoretic, știu ce face un pădurar, ce face un șef de district. Dar vreau să fiu acolo, să știu ce se întâmplă. Nu o să mă angajez unde vreau eu… Să vedem unde găsesc un post.
Știu că nu e o muncă ușoară, am văzut la tata. Dar mai știu că pădurarul, șeful de ocol, e respectat în comunitate. La noi e ca primarul, ca preotul. Ai un statut”.
„Trebuie să promovăm munca noastră”
Și totuși, e o breaslă care nu primește prea multe aprecieri… Silvicultorii, ca și forestierii, sunt criticați deseori „la grămadă”, iar „uscăturile” sunt expuse ca și cum ar fi reprezentative.
„Așa sunt oamenii… E greu să schimbi percepția, să-i mulțumești pe toți, să-i faci să înțeleagă că ceea ce faci tu e ceea ce trebuie. Noi trebuie să promovăm munca noastră, să explicăm clar și simplu ce facem. De multe ori nu ai cui, nu ai cu cine… Pădurea este o resursă regenerabilă, mulți înțeleg cu greu acest lucru. Rostul nostru e să păstrăm echilibrul între funcțiile ei, să avem și arii protejate, și păduri gestionate. Și conservare, și producție. Și le avem, pentru că silvicultura din România e dată exemplu în toată Europa. Cum am ajuns aici? Prin munca oamenilor buni pe care mulți îi critică fără sens…”.
Andrei și-a creat în facultate relații cu colegi care, cel mai probabil, vor ține o viață. Din anul I e prieten la cataramă cu Cătălin Buștihan și Cătălin Apostu. La trei ani de când s-au cunoscut, astăzi sunt toți trei șefi de promoție! Bravo lor!
Politicienii abia așteaptă să le intri pe ” mână „
Numai lemne in acest articol!!!!!
Stimată dna / dra,
Forestmania este un site de nișă care se adresează celor din sectorul silvic, de exploatare forestieră și de prelucrare a lemnului
Dacă sunteți interesată de alte domenii, aveți la dispoziție nenumărate site-uri.
Dacă aveți o sugestie de teme pentru noi, care să fie de interes pentru cei din sector, vă rugăm să ni le transmiteți.
Doar ca nu trebuie să vă supărați dacă un site dedicat sectorului forestier chiar despre asta scrie. 🙂
Vă mulțumim!
echipa forestmania.ro