Cea mai înaltă instanță din New York este pe cale să decidă dacă un elefant asiatic ar trebui să aibă unele dintre aceleași drepturi ca oamenii și să fie eliberat într-un sanctuar, relatează Euro News.
Proiectul „Nonhuman Rights” îl reprezintă pe Happy, care locuiește la grădina zoologică din Bronx din America de patru decenii și spune că animalul este un „animal non-uman complex din punct de vedere cognitiv”, care ar trebui eliberat.
Elefantul asiatic în vârstă de 51 de ani a numit grădina zoologică „acasă” din 1977. Happy a fost ținut departe de alți elefanți într-un incintă de un acru (0,4 hectare) din 2006.
În urmă cu patru ani, grupul din Florida a început să ceară instanțelor din New York să-l elibereze pe Happy într-unul dintre cele două sanctuare pentru elefanți din Statele Unite, spunând că animalul a fost închis ilegal.
Toată istoria omenirii arată că singura modalitate de a proteja cu adevărat interesele fundamentale ale ființelor umane este recunoașterea drepturilor lor. Nu este diferit pentru animalele non-umane – spun avocații.
Nonhuman Rights Project a spus că Happy are dreptul la „habeas corpus”, un proces legal în care persoanele deținute ilegal sau cineva care acționează în numele lor se pot întreba despre motivul pentru care sunt reținuți.
Legea habeas corpus din New York nu definește „persoana”, iar grupul a spus că Happy ar trebui să fie recunoscut ca una.
Acordarea unor drepturi ale omului unui elefant ar însemna că oamenii nu ar mai putea păstra câinii ca animale de companie?
Acordarea unor drepturi asemănătoare omului animalelor poate fi o pantă alunecoasă, potrivit unor legislatori. Judecătorii de la Curtea de Apel din Albany păreau să fie sceptici în timpul audierii.
Unii au întrebat de ce s-ar aplica habeas corpus, deoarece grupul încerca să schimbe detenția lui Happy la o grădină zoologică cu detenția într-un sanctuar.
Alți judecători păreau îngrijorați de faptul că extinderea anumitor drepturi legale asupra elefanților ar putea ridica alte întrebări. „Înseamnă asta că nu pot ține un câine?” a întrebat judecătorul asociat Jenny Rivera.
Avocatul pentru Proiectul pentru Drepturile Non-umane, Monica Miller, a răspuns că nu există atât de multe dovezi despre abilitățile cognitive ale câinilor precum cele ale elefanților.
„Oamenii de știință sunt unanimi că elefanții nu sunt doar autonomi, ci sunt și complecși din punct de vedere cognitiv și inteligenți emoțional”, a spus ea.
Potrivit unui studiu din 2006, Happy a trecut un test de „recunoaștere de sine în oglindă”, considerat un indicator al conștientizării de sine. Grupul pentru drepturile animalelor susține că aceasta se numără printre multele abilități cognitive pe care Happy le împărtășește cu oamenii.
Sursa: Euronews.com/green
Foto: Nonhumanrights.org