DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.3 C
București
19.1 C
Sibiu
20.9 C
Suceava
18.3 C
Covasna
21.5 C
Piatra Neamț
16.8 C
Braşov
19.7 C
Bistrița
21.6 C
Râmnicu Vâlcea
marți, iulie 23, 2024

Södra (Suedia) pariază pe lignină: investiție de 190 de milioane de dolari

Recomandate

Compania suedeză Södra și-a propus să obțină „mai mult din fiecare arbore” și deschide o nouă fabrică prin care vrea să devină lider mondial în produse pe bază de lignină. Unitatea de producție a Södra din Mönsterås va fi prima de acest fel din Suedia și cea mai mare din lume. Este o investiție de 190 de milioane de dolari și se preconizează că va fi operațională în 2027.

Viitoarele produse pe bază de lignină vor putea înlocui materialele fosile din lipici, baterii, cauciuc, compozite și poate constitui baza pentru noi biocombustibili și biostimulatori. Piața și cererea de înlocuitori pentru substanțele chimice fosile sunt în creștere, iar Södra explorează de ceva timp oportunitățile de pe piață, a dialogat cu potențiali clienți și a semnat acorduri de preluare pentru o parte semnificativă a volumelor de producție.

„Pădurea este solicitată pentru multe lucruri, deoarece societatea încearcă să înlocuiască materialele pe bază de fosile. Pentru a reuși în această tranziție, sustenabilitatea și profitabilitatea trebuie să meargă mână în mână, iar investiția în lignină a Södra este un bun exemplu în acest sens. Vom face mai mult din fiecare arbore și ne vom crește profitabilitatea. Este o investiție mare pentru Södra în tranziția ecologică”, spune Lotta Lyrå, CEO al Södra.

Astăzi, lignina este folosită pentru generarea de energie, dar procesul de rafinare în care investește Södra o va folosi mai mult ca materie primă pentru produse.

„Inovația este o parte necesară și importantă a afacerii noastre pentru a ne asigura competitivitatea astăzi și în viitor. Lucrăm constant pentru a crea cea mai mare valoare posibilă din fiecare arbore, atât cu procesele de astăzi, cât și prin noi oportunități. În cadrul strategiei Södra, vedem mai multe produse energetice și chimice viitoare cu potențial mare ca alternative la materialele pe bază de fosile în societate, dintre care lignina este unul”, spune Catrin Gustavsson, vicepreședinte executiv la Södra Innovation.

Mai multe companii investesc în produse pe bază de lemn. Metsa construiește de asemenea o nouă fabrică pentru produse pe bază de lignină ce vor fi folosite în aplicații din beton și gips. Între timp, Stora Enso a creat un lipici pe bază de lignină și au testat utilizarea ligninei ca înlocuitor al bitumului în fabricarea asfaltului.

Despre toate acestea se va discuta și la Conferința TimberConstruct de la Melbourne, în perioada 12-13 august 2024, unde pe ordinea de zi sunt și produsele din lemn ale viitorului.

Södra este cea mai mare asociație a proprietarilor de păduri din Suedia – cu 53.000 de proprietari care acoperă 2,8 milioane de hectare. Certificate PEFC și FSC, „cheia pentru Södra nu este să exploateze mai mult, ci să adauge valoare lemnului recoltat”.

Membrii Södra sunt lideri la nivel mondial în ceea ce privește materia primă forestieră utilizată în produse regenerabile, cum ar fi celuloză, lemn, sisteme de construcție, bioproduse lichide și energie.

Sursa: globalwood, woodcentral

Foto: Sodra

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi