DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

20.7 C
București
18.3 C
Sibiu
15.6 C
Suceava
12.5 C
Covasna
12.5 C
Piatra Neamț
13.5 C
Braşov
12.6 C
Bistrița
14.8 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Stejarul plantat de Regele Ferdinand la Timișoara s-a uscat. MS Margareta va planta altul

Recomandate

Stejarul plantat de Regele Ferdinand în data de 1 mai 1923 la intrarea în fosta Comenduire a Garnizoanei din Piaţa Libertăţii din Timişoara, dar care s-a uscat în ultimii ani, va fi donat Facultăţii de Artă din Timişoara, în locul lui urmând să fie sădit un alt stejar, săptămâna viitoare, de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

Bătrânul stejar a început să se usuce după ce, în timpul lucrărilor de reabilitare a Pieţei Libertăţii, din 2013, i-au fost atinse rădăcinile şi nu a mai putut fi salvat. Arborele nu va fi aruncat, ci va fi transformat de către Facultatea de Arte a Universităţii de Vest într-o operă publică de artă, a anunţat, azi, Primăria Municipiului Timişoara.

MS Margareta va planta noul stejar la invitaţia conducerii Primăriei Timişoara

În cursul acestui an, Municipalitatea şi SC Horticultura vor realiza mai multe intervenţii asupra celuilalt stejar din Piaţa Libertăţii, plantat de Regina Maria tot în anul 1923 şi care este sănătos. Intervenţiile au fost recomandate în urma unui studiu realizat de specialiştii Asociaţiei Peisagiştilor din România (ASOP) – Filiala Teritorială Vest, pentru a-l proteja, însă, potrivit cercetării, nu există garanţii că acesta va mai putea fi salvat. 

Pe 1 Mai 1923, într-o vizită istorică la Timișoara, Regele Ferdinand I și Regina Maria au plantat în Piața Libertății, în fața Garnizoanei, doi puieți de stejar. Pe placa memorială care a fost montată lângăunul dintre ei a fost scris: „Săditu-s-a acest stejar în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. În anu 1923, luna maiu, ziua întâi, sub glorioasa domnie a Majestăţii Lor Regele Ferdinand I, făuritorul României Mari şi de toţi iubita Regina Maria” (…). „Săditu-s-a acest stejar spre veşnica pomenire a tuturor românilor şi a sfintei încoronări săvârşite în catedrala de la Alba Iulia în anul 1922 după Cristos, spre bucuria întregului popor românesc. Creşti cu vigoare arbore al încoronării şi fii simbol al Daciei Felix reînviate spre fericirea ţării şi mândria neamului”.

Foto: opiniatimisoarei.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi