DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

7.5 C
București
2.4 C
Sibiu
8.3 C
Suceava
3.7 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.3 C
Bistrița
5.6 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, martie 22, 2025

Tánczos Barna s-a săturat de urși: „Se impune reintroducerea vânătorii”

Recomandate

Senatorul UDMR Tánczos Barna, fost ministru al Mediului, va depune săptămâna viitoare la Parlament o inițiativă legislativă prin care vrea să instituie cote de prevenție și intervenție mai mari la urs brun. Demersul său – Propunere legislativă pentru completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 81/2021 – este acum în faza de strângere de semnături de la alți parlamentari.

El se arată optimist și spune că inițiativa se bucură de sprijinul colegilor de la alte partide.

„Continuăm să lucrăm pentru a proteja viețile umane. Curg semnăturile pentru proiectul de lege privind cotele de vânătoare la urși, inițiat de UDMR. Se arată deja un sprijin larg atât din partea colegilor din partidele aflate la guvernare, cât și din opoziție. Este nevoie de acțiuni decisive și consecvente pentru a reduce numărul atacurilor și daunele provocate de urși. Intervenția imediată în cazul urșilor periculoși, introdusă acum doi ani, și-a dovedit eficiența, dar concluziile evaluării științifice a speciei relevă clar că suprapopularea urșilor poate fi stopată doar prin cote de prevenție semnificative. De aceea, se impune reintroducerea vânătorii și a cotelor de prevenție și intervenție, prin lege”, a anunțat astăzi fostul ministru.

Trebuie precizat că Tánczos Barna este parlamentar de Harghita, județ în care numărul atacurilor urșilor este mare, față de alte zone din țară. Există numeroase mărturii și imagini din care reiese clar că prezența urșilor a devenit ceva obișnuit. În primele șase luni ale lui 2023 au fost înregistrate 179 de apeluri la 112 prin care era semnalată prezența ursului în diferite localități din județul Harghita, inclusiv din reședința Miercurea Ciuc.

În luna mai a acestui an, Tánczos Barna  a modificat legislația în așa fel încât intervenția imediată în caz de atac să poate fi efectuată și în afara localităților, în cazul în care animalul pune în pericol viața oamenilor și bunurile acestora. Apoi, în ultima sa zi la minister a emis un ordin prin care creștea cotele de prevenție și intervenție la urs, dar acesta nu a primit aviz favorabil de la Academia Română. Era vorba de aproape 500 de exemplare. Noul ministru, Mircea Fechet, a stabilit, în urma acordului cu Academia Română, o cotă de 140 de exemplare și de 80 de exemplare, cotă de intervenție.

Merită de asemenea subliniat că un argument în favoarea creșterii cotelor este economic: statul român plătește bani pentru daunele provocate de urși.

Redăm pasaje din Expunerea de motive:

„România se confruntă cu o situație alarmantă privind populația de urs brun, situație reflectată în numărul crescut a conflictelor om-urs, care în ultimii ani a dus la zeci de persoane omorâte sau mutilate de către specia de urs brun și o creștere exponențială a cheltuielilor statului cu despăgubirile. Specialiștii confirmă alterarea comportamentului natural al urșilor, dar și scăderea acceptanței/toleranței populației locale față de prezența urșilor în comunități, în culturile agricole, livezi și în anexele gospodărești, daunele grave asupra recoltelor, efectivelor de animale, pădurilor.

În acest context, protejarea vieții umane și a bunurilor populației trebuie să fie principalul aspect al măsurilor privind managementul populației de urs brun, concomitent cu menținerea stării de conservare favorabile a speciei.  

Având în vedere situația creată, în principal, de managementul defectuos al populației de urs brun din România, ca urmare a deciziei din 2016 privind stoparea efectuării studiilor de estimare științifică a speciei și a emiterii cotelor de vânătoare, în folosul sănătății și siguranței publice și chiar pentru a proteja fauna, se impune în mod explicit modificarea și completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum și a Ordonanţei de urgenţă nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, în acest sens.

Managementul populației de urs brun trebuie abordat pe baze științifice. Analizele recente demonstrează că această specie beneficiază de o stare de conservare favorabilă în România. Specia nu este în pericol, nu scade efectivul, nu sunt zone unde această specie să fie în pericol. Acest obiectiv menționat în Planul național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun (Ursus arctos) din România, aprobat de MMAP prin Ordinul nr. 625/2018 și ca obligație pentru România ca stat membru UE se îndeplinește.

După perioada 2016-2021, în care evaluarea speciei, contrar recomandărilor științifice, nu a fost efectuată în România, cel mai recent studiu privind estimarea populațiilor de urs,  râs și pisică sălbatică, realizat de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea“ și Universitatea Transilvania din Brașov, a estimat populația de urs brun din România la un interval de 7410-8590 de exemplare. Populația de urs din România este una dintre cele mai mari populații din Europa, reprezentând aproximativ 40% din populația Europeană.

Concluziile studiului arată că sutele de relocări efectuate s-au dovedit neeficiente, urșii maturi relocați au revenit la locul de origine, sau au creat conflicte în zonele de relocare și a trebuit să fie eliminați. Țările europene au refuzat preluarea unor exemplare, chiar și în condițiile în care aveau habitate favorabile pentru existența urșilor, iar populațiile lor sunt într-o stare critică sau au dispărut.

Pentru specia urs valoarea totală a pagubelor raportate pentru perioada 2015-2021 este de 14.394.019 lei, cu un maxim la nivelul anului 2021 (5.734.385 lei) și cu un minim la nivelul anului 2016 (13.100 lei), distribuția valorilor la nivel județean, fiind identică cu cea a numărului de dosare.

Ținând cont de cele prezentate mai sus, considerăm că nu există altă alternativă viabilă în afara emiterii derogărilor în cadrul cotei de prevenție și intervenție, la nivel de lege.

Astfel, prezenta propunere legislativă are în vedere prevenirea atacurilor asupra oamenilor și a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea pentru anul 2023 și 2024 a unui număr de 426 exemplare de urs brun care reprezintă nivelul de prevenție la nivel national și a unui număr de 55 exemplare de urs brun care reprezintă nivelul de intervenție la nivel național. Propunerea legislativă stabilește și condițiile privind recoltarea exemplarelor de urs.

Modificarea legislativă are un impact bugetar pozitiv, prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane și a pagubelor cauzate de atacurile de urs, conducând la diminuarea numărului dosarelor de despăgubire, respectiv valoarea despăgubirilor și prin achitarea tarifului în funcție de punctajul C.I.C. gestionarul contribuind la bugetul de stat.

Față de cele prezentate, am inițiat propunerea legislativă pe care o supunem spre dezbatere şi adoptare celor două Camere ale Parlamentului României, în procedură de urgență.

În numele inițiatorilor:

Tánczos Barna, senator UDMR”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi