DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

30.6 C
București
20.2 C
Sibiu
24.4 C
Suceava
20.2 C
Covasna
19.9 C
Piatra Neamț
19.6 C
Braşov
18.7 C
Bistrița
23.7 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

Un antreprenor din Harghita a investit 100.000 de euro ca să producă puieți containerizați

Recomandate

Dacă în Suedia se produceau puieți containerizați prin anii ’70, la noi abia acum încep să apară sere speciale pentru așa ceva. Am descoperit o astfel de seră în județul Harghita, unde un om de afaceri a investit 100.000 de euro din banii proprii pentru a produce puieți containerizați de molid și brad.

Attila Abraham este fiu de inginer silvic și, împreună cu părinții și frații lui, au o mică afacere de familie începută în 2007, Alias Forest. Au pornit de la un solar și de atunci tot investesc…

„Suntem o întreprindere familială de două generații, cu experiență de peste zece ani. Oferim soluții pentru proprietarii de păduri și pepiniere, pornind de la semințe și puieți până la împădurire totală. Căutăm constant soluții noi și reinvestim. Cultivăm numai puieți din semințe de calitate, rezultând arbori rezistenți, fără boli. Astfel putem garanta pentru clienții noștri o rată ridicată de prindere și de supraviețuire a puieților plantați”, a explicat, pentru forestmania.ro, Abraham Attila.

Din toamna trecută a decis să mai facă un pas: a investit într-un solar nou și a cumpărat un sistem suedez de producere puieților containerizați.

Avantajele sunt multiple, primul și poate cel mai important fiind timpul: dacă modul clasic de producere a a puieților apți pentru plantat înseamnă câțiva ani, în sera lui vor fi gata într-un an! Are cui să îi vândă, mai ales în condițiile actuale, când România și-a asumat plantarea a milioane de arbori, conform Green Deal.

El spune că nu a vrut să mai stea după banii din PNRR, chiar dacă mare parte din fonduri sunt special destinate acestui tip de afacere – pepinierele. După părerea sa, primii bani vor ajunge la antreprenori abia în toamnă, la modul optimist, ori până atunci el poate deja produce.

Attila a montat deja solarul. Are 600 de metri pătrați și în interiorul lui se pot produce circa 300.000 de puieți pe an.

„Este un solar profesional, cu deschidere orizontală pe partea laterală și două ferestre pe front. Este dotat cu un sistem de irigație pentru apă și îngrășăminte, cu dozator automat în funcție de evoluția puietului. Are senzori de temperatură și se poate seta temperatura dorită. Solarul propriu zis e cumpărat din România. Sistemul este achiziționat din Suedia, ca și mesele pe care se pun containerele și containerele propriu-zise. Acestea sunt pe specii, au diferite dimensiuni. Pentru molid sunt mai mici, pentru pin sau stejar mai mari. Costă 4 euro un container”, ne-a spus Attila.

El a mai produs până acum puieți în astfel de recipiente, dar nu la nivel mare. Ce-i drept, după un an, nu au dimensiunile cerute de ocoalele silvice, de 5 – 6 milimetri diametru, chiar dacă el a dovedit că sunt rezistenți: a plantat deja peste 5 hectare și sunt cu toții acolo, bine merci.

Cei care se hotărăsc să planteze arbori folosind containerizarea au de câștigat, pentru că o mulțime de activități dispar. Aceste activități ar fi costat bani mulți, dacă ne gândim la plivit sau la tractoare, pluguri, semănătoare, dislocatoare și combustibilul aferent. Specialiștii vorbesc și despre stresul fiziologic al puieților prin lucrările de repicare, stres care dispare. În plus, puieții din container sunt plantați cu pământul în care au crescut, nu cu rădăcina nudă, ceea ce are două avantaje majore: o reușită a regenerării superioară la plantare (aprox 95%) comparativ cu puieții cu radacina nudă care suferă de stresul transplantării, și 2. rezistența la secetă de cel puțin 3 săptămâni după plantare.

Din anul 2000 până acum, Polonia și Țările Baltice au trecut de la producția de puieți  în container în proporție de 100%.

„Dezavantajul la o astfel de afacere este investiția inițială mare. În rest, alte dezavantaje nu sunt. Este și aici de muncă, dar nu la fel ca la un solar obișnuit în care pui semințele în pământ. Mai sunt cheltuieli cu turba și perlitul (Perlitul horticol este o rocă vulcanică naturală, foarte ușoară, folosită în diferite amestecuri, cu substrat de turbă sau pământ profesional de flori, pentru a păstra o umiditate mai bună în zona rădăcinii plantelor, n.red.). 

Din calculele pe care le-am făcut, nu este o afacere din care să te îmbogățești, credem că vom reuși să amortizăm investiția în cinci ani. Dar am mers pe principiul că dacă tot facem un lucru, să îl facem la niște standard. În plus, noi nu ne temem de nou. Sunt mulți reticenți la orice inovație dar timpul a dovedit mereu că până la urmă tot acolo ajungi! Noi am zis să ajungem mai repede”, ne-a mai spus Attila.

Trebuie menționat un inconvenient, chiar dacă nu are legătură cu afacerea și puieții, ci este legat de factori externi: dacă nu avem zona forestieră bine accesibilizată, este foarte greu să duci puieții la șantierele de împăduriri.

Am mai scris despre subiectul puieților, AICI.

Foto: Alias Forest

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi