DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

20.2 C
București
16.2 C
Sibiu
12.2 C
Suceava
14.7 C
Covasna
16.3 C
Piatra Neamț
15.5 C
Braşov
11.8 C
Bistrița
18.2 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, martie 29, 2024

Un inginer silvic cu o pasiune specială: recondiționează radiouri vechi din lemn

Recomandate

În Primăria Siret, în biroul care se ocupă de accesarea fondurilor europene, lucrează, de ceva timp, un inginer silvic. Unul atipic, am spune. Pentru că Florin Gușul nu a lucrat în păduri, nu a făcut nici amenajamente și nici orice altă activitate specifică silvicilor. El este un electronist pasionat. Iar marea lui pasiune sunt radiourile.

Are în jur de 200 de radiouri adunate de-a lungul anilor. Cele mai multe sunt vechi, piese de colecție. Abia de curând, de când a descoperit grupuri de colecționari în mediul online, și-a dat seama pe ce „comoară” stă și cât de mulți oameni din toată lumea sunt la fel de pasionați ca el… O descoperire care l-a bucurat.

Dar cum a ajuns la Silvicultură?

„Pasiunea pentru electronică și radiouri o aveam din tinerețe. E ca un virus, dacă vreți… Dar să fac facultatea de electronică era prea mult. Prea multă matematică. Plus că nu mai renta… Așa că mi-am zis să fug de matematică la o facultate mai simplă. Am ajuns la Silvicultură, la Suceava. Dar am dat din lac în puț… Pentru că silvicultura e foarte grea și presupune multă matematică! M-au distrus cu studiul lemnului, vă spun sincer! În glumă, desigur… Dar colegii mei erau din domeniu, erau oameni ai pădurii, majoritatea. Copii de silvici, pasionați. Mi-a fost foarte greu. Dar am dus-o la capăt și cunoștințele de atunci îmi sunt de folos astăzi, la primăria Siret, unde achizițiile prin fonduri europene presupun tipuri de construcții și diferitele noțiuni de inginerie pe care le-am studiat în facultate îmi sunt de mare ajutor”, povestește Florin Gușul pentru forestmania.ro.

Are acasă o „mare” de radiouri. De piese, de carcase, de scânduri, șuruburi, butoane. Și tot vin, tot vin…

„Am piese de dinainte de 1940, românești și străine. Munca de recondiționare nu este ușoară. Înainte am lucrat în electronică, ani de zile, până să merg la Silvicultură.

Sunt radiouri foarte frumoase în lume… Chiar zilele trecute am primit unul din Australia. Superb. Fag furniruit cu nuc. Pe vremuri se făceau lucruri extraordinare, se lucra cu drag la lemn.

În România această nișă a radiourilor nu e cea mai fericită… Se lucra mult cu improvizații, în ateliere de invalizi, componentele erau slabe”, explică el. Prin urmare, a început să caute în afara țării. Astfel că acum în colecția lui sunt radiouri din toate colțurile lumii. Peste 200. Le-a înghesuit în casă, unde are un atelier.

„Soția mi-a zis că mă dă afară din casă dacă mai aduc multe! Dar să știți că e o piață fantastică, aceasta a colecționarilor. Căutând piese, am dat peste mii de oameni pasionați, grupuri, nostalgici. Care povestesc despre bunici, despre perioada războiului, despre legătura dintre familie și lume, prin radio. Primesc multe telefoane de la oameni care mă roagă să le recondiționez un aparat pentru că a aparținut bunicului. Accept doar dacă într-adevăr au valoare sentimentală”, ne mai spune Florin Gușul.

Cei care știu să aprecieze un aparat de radio de colecție i-au făcut oferte lui Florin. Unele peste așteptări. Dar nu le vinde. Nu se poate despărți de ele. Fiecare cutiuță din lemn readusă la viață are în ea un pic din sufletul lui.

Ce face, mai exact, la primărie?

Ca orice primărie, și la Siret sunt mereu în derulare proiecte. Se construiesc clădiri, drumuri, poduri. Multe cu fonduri europene.

„Lucrez cu constructorii, mult. Discutăm despre rezistența materialelor, despre structuri”.

Recent a fost inaugurată la Fălticeni prima grădiniță „verde” din țară. L-am întrebat de ce e considerată „verde” o construcție din care lipsește lemnul. Florin poate răspunde la întrebare și din al motiv: face un doctorat pe tema „smart city”.

„Verde la noi, în România, înseamnă reducerea consumului de energie electrică și termică. Atât. Noi am înțeles greșit acest concept, acest termen de verde. Se lucrează haotic și aruncăm vorbe mari, cum ar fi smart, green, regenerare, energie verde… La noi criteriul prin care câștigi o licitație e prețul cel mai mic. Și atunci, cum să aci calitate? Constructorii caută cele mai ieftine soluții. La final vei avea o clădire ieftină cu pretenții de lux”, ne spune el.

Proiect de viitor

Radiourile nu vor mai rămâne pentru mult timp acasă la Florin. Ar fi și păcat să se bucure singur de ele…

„Anul viitor am gândit un proiect cu Primăria și cu Radio România Cultural, să facem o expoziție aici, la Siret. Mă mai gândesc de asemenea să fac un mic muzeu. Pentru că sunt mulți pasionați de radiouri vechi. Poate nu la fel de obsedați ca mine, dar sunt. Radioul le este drag foarte multor oameni și are cumva această legătură cu bunicii. Încă o are”.

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi