DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

18.6 C
București
16.2 C
Sibiu
14.3 C
Suceava
16.4 C
Covasna
15.7 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
22 C
Râmnicu Vâlcea
luni, octombrie 14, 2024

Un inginer silvic cu o „pepinieră” specială: elevii de la liceul tehnologic forestier

Recomandate

Ing. Remus Răcășan, absolvent al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov, a ales o carieră aparte: să fie profesor pentru elevii de liceu. Și-a început cariera didactică la Curtea de Argeș, apoi s-a titularizat și a venit la Vâlcea. Predă acum la Liceul Tehnologic Forestier din Râmnicu Vâlcea și își folosește toată determinarea pentru a atrage fonduri și a face proiecte de tot felul cu elevii săi.

„Sunt o persoană simplă, dar cu aspirații mari și o la fel de mare pasiune pentru natură. Sunt conectat mereu cu natura și știu că trebuie să fac mai mult pentru ceilalți. Așa m-am decis să intru în aventura proiectelor naționale și internaționale. Am reușit să integrez în mai puțin de trei ani mai multe instituții din Râmnicu Vâlcea și Curtea de Argeș în proiecte pentru mediu și educație outdoor. M-am ocupat de managementul lor astfel încât să ajut generația tânără să se dezvolte și să atingă succesul”, a explicat, pentru forestmania.ro, profesorul Răcășan.

Proiectele demarate de el prezintă o nouă notă educativă bazată pe joacă în aer liber şi învăţare în natură. Filosofia care stă la bază este de a încuraja şi inspira copiii prin experienţe pozitive în natură, pe o perioadă lungă de timp.

„Prin aceste proiecte s-a dorit conștientizarea și responsabilizarea elevilor în protejarea mediului înconjurător, demonstrând că abordarea jocului şi a educaţiei din perspectiva exteriorului are un impact semnificativ asupra dezvoltării lor. Afară, în natură, elevii au o paletă mai largă de opțiuni pentru a cerceta și a învăța practic. Ajung, apoi, să devină elevi cu abilități sociale mai pronunțate, cu o capacitate mai mare de muncă în echipă și, mai mult decât atât, dezvoltă o mai mare încredere în sine și în ceea ce pot face”.

Proiectele realizate în cadrul Liceului Tehnologic Forestier, Râmnicu Vâlcea, sunt „Misiunea Eco”, „Cum să sprijinim natura? Compostăm și plantăm…”, finanțate de Fondul Științescu, proiecte Erasmus+.

„Este al patrulea an consecutiv cu peste 100 de copii pregătiți internațional în domeniul silviculturii și împreună cu Liceul Tehnologic Ferdinand I, Curtea de Argeș proiectul „Nature- a source of education”, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate, este primul proiect implementat pe gestionarea durabilă a deșeurilor biodegradabile. Sunt singurele instituții din sudul țării care se preocupă de natură prin cel mai simplu mod de a composta deșeurile biodegradabile provenite din incinta școlilor (elevi, cantină, etc).

Proiectele ne aduc la cunoștință conceptul de natură ca sursă de educație, cât și informații interesante despre compostul organic și de ce este necesar să știm cum să reciclăm eficient și selectiv.

Scopul principal al acestor proiecte a fost să formeze o gândire critică a generației tinere, să fie mai conștienți și responsabili față de mediul înconjurător”, spune ing. Răcășan.

Un alt proiect finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+  este în curs de implementare și va aduce un plus de cunoștințe pentru elevi, precum și oportunitatea acestora de a participa la stagii de practică în amenajarea spațiilor verzi, însușindu-și noi priceperi și deprinderi în vederea facilitării dezvoltării profesionale.

Așa cum se știe, la finalul clasei a XII- a elevii susțin un atestat care le conferă calificarea de tehnician în silvicultură și exploatări forestiere. Ulterior, ei au mai multe opțiuni – își continuă studiile înscriindu-se se la diferite facultăți din țară, o parte continuă studiile prin înscrierea la școli postliceale și o altă parte intră pe piața muncii.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi