DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1.7 C
București
-2.1 C
Sibiu
-2.6 C
Suceava
-7.1 C
Covasna
-4 C
Piatra Neamț
-2.6 C
Braşov
-6.6 C
Bistrița
-1.3 C
Râmnicu Vâlcea
luni, ianuarie 13, 2025

Veste bună pentru comunitățile rurale: avem Lege pentru Punctele Gastronomice Locale

Recomandate

Legea pentru înființarea şi funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale (PGL) a fost adoptată în urmă cu câteva zile de Camera Deputaților, for decizional.

Potrivit iniţiativei, Punctul Gastronomic Local este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situate într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare, după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan. Localitatea rurală este reprezentată de sate reşedinţă de comună, sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor sau oraşelor.

Punctul Gastronomic Local poate fi înființat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate, la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor de pe raza județului unde acesta îşi desfăşoară activitatea.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională a Zonei Montane, întocmește şi gestionează Registrul Punctelor Gastronomice Locale pe baza datelor din lista publică ce se poate consulta/accesa de pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Ideea Punctului Gastronomic Local, aparține regretatului Ivan Patzaichin, canoist român, multiplu campion olimpic și mondial. Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” a demarat acțiunea legată de acest concept încă din anul 2016.

Cadrul de reglementare a activității economice desfășurate în Punctele Gastronomice Locale a fost completat și definitivat, ca urmare a consultărilor instituționale între Agenția Națională a Zonei Montane, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Institutul Național de Statistică și Studii Economice, Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” Tulcea și Asociația „Gastro Local” Vama Buzăului.

În luna noiembrie 2023, în România existau un număr de 303 PGL-uri, dintre care, 201 – reprezentând 66,33% din total, în zona montană. Acestea vin să completeze într-un mod armonios, oferta turistică deja existentă în arealul montan.

Agenția Națională a Zonei Montane organizează cu titlu gratuit, cursuri adresate persoanelor care deservesc Punctele Gastronomice Locale. Cursurile au o durată de 24 de ore și se derulează pe parcursul a 4 zile. În perioada mai 2021 – noiembrie 2023, au absolvit acest tip de cursuri peste 7000 de persoane.

Punctul Gastronomic Local reprezintă o modalitate eficientă de valorificare a produselor din gospodăria țărănească în unități de alimentație publică de tip familial, ținând cont de specificul fiecărei zone/regiuni turistice cu tradiții gastronomice cunoscute.

Sursa: Agenția Națională a Zonei Montane

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi