DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

24.5 C
București
20.2 C
Sibiu
19 C
Suceava
17 C
Covasna
18.7 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
22 C
Bistrița
23.4 C
Râmnicu Vâlcea
luni, septembrie 25, 2023

Volumul producției de lemn din Rusia e în declin: scade cererea din China

Recomandate

Volumul producției de lemn din Rusia a scăzut cu 5,4% în prima jumătate a anului 2023, în condițiile în care țara cu cele mai mari suprafețe forestiere din lume se confruntă cu sancțiuni, anunță woodcentral.com.

Potrivit datelor obținute de la agenția rusă de date, Rosstat, o încetinire de 35% a cererii chineze pentru bușteni a redus semnificativ ritmul recoltării de lemn în Rusia.

În luna mai, Wood Central a relatat că vânzările externe ale lemnului rusesc au înregistrat o scădere drastică de 20%, ajungând la 4,5 milioane de metri cubi în primul trimestru al anului 2023. Scăderea a survenit după ce Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva Rusiei în contextul războiului din Ucraina. Uniunea Europeană fusese anterior printre cei mai mari importatori de lemn rusesc.

Impactul sancțiunilor asupra lemnului din Rusia și Belarus

În 2022, PEFC (Programul pentru Aprobarea Certificării Forestiere) și FSC (Forest Stewardship Council) au suspendat certificatele rusești și belaruse, ceea ce a făcut imposibil ca lemnul din Rusia și Belarus să poarte mențiunile PEFC și/sau FSC pe piața globală.

Rusia a fost cea mai mare piață de export de lemn de rășinoase din lume înainte de invazia din Ucraina, cu peste 20 de milioane de hectare de pădure rusescă dublu certificate FSC și PEFC. Aceasta reprezintă aproape 25% din suprafața totală a pădurilor dublu certificate din lume – cu peste 20.000 de certificate chinezești FSC sau PEFC potențial expuse la lemnul rusesc.

Dependența Rusiei față de lanțurile de aprovizionare chinezești pentru export

Peste 83% din exportul de lemn al Rusiei trece prin lanțurile de aprovizionare chinezești, stârnind temeri că lemnul rusesc intră în lanțurile globale de aprovizionare prin intermediul Turciei, Kazahstanului și Chinei.
Exportul rusesc de lemn neprelucrat a înregistrat o scădere uimitoare în primele șase luni ale anului 2023.

Volumul de lemn neprelucrat exportat a scăzut de la 2,5 milioane de metri cubi în prima jumătate a anului 2022 la doar 1,18 milioane de metri cubi.

Pe lângă China, cea mai mare parte a buștenilor sunt exportați către un grup de nouă țări, inclusiv Kazahstan, Belarus, Uzbekistan, Iran, Kirghizstan, Emiratele Arabe Unite, Azerbaidjan și Tadjikistan.
Exporturile de bușteni către China au înregistrat un decalaj, existând rapoarte conform cărora China se confruntă cu importante dificultăți economice. Volumul exporturilor de bușteni a scăzut cu 32,2% față de anul precedent, ajungând acum la 958.000 de metri cubi. Valoarea acestor exporturi a urmat o tendință similară, scăzând cu 34,8% până la 118,5 milioane de dolari americani.

Companiile vestice au început să iasă din activele rusești imediat după ce Rusia a invadat Ucraina. Exodul din Rusia a fost asociat nu numai cu motive politice, ci și economice. Ca urmare a sancțiunilor, fabricile rusești care furnizau produse piețelor vestice s-au regăsit fără vânzări.
Ikea, Metsä Group, Stora Enso, Krono Group, Egger, Mayr-Melnhof Holz și Kronospan au ieșit din activele rusești în prima jumătate a anului 2023. Aceasta lasă industria rusă într-o situație extrem de vulnerabilă față de un decalaj al economiei Chinei.

Volumele de producție au fost în scădere liberă, cu Rosstat raportând că producția de furnir a scăzut cu 41,3% în ianuarie 2023, după ce a atins un minim în ultimul deceniu de 3.241 de metri cubi la sfârșitul anului 2022.
Conform celor mai recente date, volumul total al recoltării pentru primele șase luni a fost de 64,5 milioane de metri cubi.

Recoltarea de lemn de foc a înregistrat cea mai pronunțată scădere, coborând la 5,2 milioane de metri cubi, o scădere de 8,8% față de anul precedent.

Potrivit Lesprom Analytics, prețul mediu al buștenilor a înregistrat o scădere de 3,8%, la 123,9 USD pe metru cub.

Belarus a înregistrat o scădere severă, cu o reducere de trei ori a importurilor de lemn neprelucrat din Rusia. Uzbekistan a înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă de 1,8 ori, iar Tajikistan a suferit o reducere de 1,5 ori a importurilor sale.

Sursa: woodcentral.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi