Din vară, Facultatea de Design de mobilier și Inginerie a lemnului din Universitatea Transilvania din Brașov are un master special: Tehnologia lemnului pentru construcții din lemn. Conf. univ. dr. Alin Olărescu, decan al facultății, ne-a răspuns la câteva întrebări referitoare la programul de master inițiat în acest an.

Forestmania.ro: Spuneți-ne câteva date despre acest program.
Conf. univ. dr. Alin Olărescu: Acest program de masterat este structurat pe următoarele componente: lemnul ca material de construcție; proiectare, calculul şi tehnologia lemnului pentru construcții – inclusiv procedee de protecție şi finizare precum şi uşi, ferestre, pardoseli, lambriuri şi scări. Acoperă un gol în piața românească de profil, în învățământul universitar.
Forestmania.ro: Da, pentru că se tot spune că nu avem specialiști.
Conf. univ. dr. Alin Olărescu: Construcțiile din lemn sunt acum la mare căutare, trendul este în creștere, însă, învățământului tehnic superior, în domeniul construcțiilor din lemn, este abordat periferic de catre facultățile de construcții şi cele de arhitectură. Aceasta se datorează şi faptului faptul că lemnul ca material distinct şi complex, nu este studiat decât la Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului din Braşov.

Forestmania.ro: Dar cursurile facultății dvs sunt concentrate pe lemn…
Conf. univ. dr. Alin Olărescu: În cadrul facultații noastre, abordarea subiectului pornește de la lemn ca material. Învățăm structura lemnului, proprietățile sale, tehnologii de prelucrare, protecție şi finisare. În celelalte facultăți lemnul reprezintă un capitol al cursurilor de construcții alături de alte materiale de construcție, ca oțelul, betonul, cărămida și altele.
Forestmania.ro: Câți masteranzi aveți?
Conf. univ. dr. Alin Olărescu: Am pornit cu 20 de studenți înscrişi pe 20 de locuri bugetate, la acest nou program de masterat acreditat.

Forestmania.ro: A durat mult acreditarea?
Conf. univ. dr. Alin Olărescu: Doi ani, ceea ce reprezinta peerioada uzuală de de demarare și acreditare a unui nou program de studii universitare în România.
Forestmania.ro: Anul viitor, în iulie, veți avea o nouă sesiune de admitere. Sunteți optimist?
Conf. univ. dr. Alin Olărescu: Noi sperăm. Acest master a pornit din nevoia şi cerințele pieței. Discuțiile permanente cu mediul economic au relevat nevoia de specialiști pe acest domeniu. Sperăm ca cei dornici de specializare în acest domeniu să urmeze acest masterat.

Forestmania.ro: Spuneați că trendul construcțiilor din lemn este crescător…
Conf. univ. dr. Alin Olărescu: Da. Dacă acum 10 ani se construiau foarte puține în România, deși piață exista și se făcea foarte mult export și se face în continuare, acum sunt în creștere şi la noi construcțiile din lemn și nu numai ca locuințe. Există din ce în ce mai multe proiecte executate pentru spații de producție şi servicii, sedii de birouri, locuințe colective. Pe mine m-ar bucura să existe proiecte publice la care să se stipuleze în caietul de sarcini, la depunerea de proiect, că vor construcție din lemn. Cunosc situația din Elveția, Austria și Germania unde, când se demarează proiectul, se stipulează clar ce tip de construcție se dorește, tocmai pentru a dezvolta o anumită ramură, în cazul nostru vorbim de dezvoltăre durabilă în domeniul construcțiilor din lemn.

Forestmania.ro: Cum vă explicați că la noi nu se încurajează acest domeniu?
Conf. univ. dr. Alin Olărescu: Probabil printr-o neatenție a autorităților. Mai există și preconcepția că o construcție din lemn este mai puțin rezistentă în timp comparativ cu o construcție din beton, însă nu este adevărat. Acesta este un mit. Și cred că există piață în domeniu, iar utilizatorii sunt din ce în ce mai receptivi. Nu vorbim de instituții, ci de persoane sau companii private care sunt din ce în ce mai receptive la acest fenomen. La noi s-a construit foarte mult în lemn pe metodă meșteșugărească. Cunoaștem şi ne lăudăm cu bisericile din lemn din Maramureș, cunoaștem de asemenea aria largă de construcții din lemn din zona rurală. Nu s-a făcut pasul de acolo către industrie. Problema poate provine şi din epoca de industrializare forțată, în care numai betonul şi zidăria au fost materialele ultra-utilizate.
Forestmania.ro: S-a produs o ruptură…
Conf. univ. dr. Alin Olărescu: Da, s-a produs aceasta ruputură care a creat un decalaj în societatea romanească. În alte țări europene, deja din anii 70 s-au inițiat aceste programe de a construi în lemn şi de a combina lemnul cu alte materiale ca betonul sau sticla. Dacă ne uităm la proiectele arhitecților din Europa, la momentul actual, vedem o frecvență a lemnului foarte mare în toate construcțiile noi, fie că vorbim de sedii de firme, locuințe, zone de agrement, instituții publice, de sănătate și altele.

Forestmania.ro: Dați-ne câteva detalii despre cursurile de la acest master.
Conf. univ. dr. Alin Olărescu: Cursurile pe care studenții noştrii le parcurg sunt: Structura și proprietățile lemnului, Lemnul și materiale pe bază de lemn pentru construcții, Transfer de căldură și umiditate în clădirile din lemn, Sisteme constructive pentru construcții din lemn Adezivi și materiale de finisare pentru construcții din lemn, Patologia și protecția lemnului în construcții, Prefabricarea construcțiilor din lemn, CAD pentru construcții din lemn – parteneriat cu Cadwork Romania, Clădiri cu consum energetic redus/case pasive, Calculul construcțiilor din lemn, Metoda Elementului Finit aplicată construcțiilor din lemn, Uși, ferestre, scări interioare și pardoseli din lemn.
Foto: Cadwork România
Mai multe despre programele de studii, AICI.