DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.3 C
București
25.2 C
Sibiu
25.8 C
Suceava
25.7 C
Covasna
26.3 C
Piatra Neamț
24.5 C
Braşov
26.2 C
Bistrița
29.7 C
Râmnicu Vâlcea
marți, iulie 23, 2024

Votul ministrului Mediului din Austria pentru restaurarea naturii, contestat de propriul guvern

Recomandate

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, cere anularea votului „ilegal” al propriului ministru al mediului, Leonore Gewessler, care nu a respectat voinţa guvernului său, după ce UE a adoptat legea privind restaurarea naturii, un text important al Pactului Verde în materie de biodiversitate, cu sprijinul surprinzător și votul decisiv al Austriei.

Austria va depune un recurs pentru a anula votul dat de propriul ministru în favoarea Pactului Verde, a anunţat luni cancelarul conservator austriac, după ce statele membre UE au adoptat definitiv legislaţia cheie a acordului în materie de mediu, care impune refacerea ecosistemelor deteriorate.

Adoptarea legii a fost posibilă datorită ministrului austriac al mediului, care şi-a sfidat propriul guvern pentru a susţine textul după luni de blocaj, relatează AFP şi Boursorama, potrivit digi24.ro.

„Austria va depune un recurs în anulare la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)”, a declarat cancelarul Karl Nehammer într-un comunicat, întrucât votul ministrului Leonore Gewessler nu a corespuns „voinţei guvernului” şi, prin urmare, este considerat „ilegal”. „Nimeni nu este mai presus de lege”, a insistat el.

Partidul său, ÖVP, intenţionează, de asemenea, să depună o plângere împotriva ministrului mediului, care face parte din partidul ecologist, partener minoritar de guvernare în coaliţia de la Viena, pentru „abuz de putere”. „Este inacceptabil” ca ea „să nu respecte prevederile legale”, a reacţionat secretarul general Christian Stocker.

Până în prezent, Austria s-a abţinut la votul asupra acestei legi, din cauza diviziunilor din cadrul statului federal. Dar Leonore Gewessler a decis să meargă mai departe, „pentru a trimite un semnal”. „Conştiinţa mea îmi spune fără echivoc că, atunci când bunăstarea generaţiilor viitoare este în joc, sunt necesare decizii curajoase”, a explicat ea după votul miniştrilor mediului din Uniunea Europeană, care s-au reunit luni la Luxemburg. Potrivit ministrului, „niciun guvern sau partid nu poate ignora interesele protecţiei mediului şi ale conservării naturii”.

Ce prevede textul adoptat de UE

Textul prevede introducerea de măsuri de refacere a ecosistemelor pe 20% din suprafaţa terestră şi marină a UE până în 2030 şi refacerea a cel puţin 30% din habitatele (zone umede, păduri etc.) în stare proastă. Alte dispoziţii vizează îmbunătăţirea criteriilor de măsurare a sănătăţii pădurilor, eliminarea obstacolelor de pe cursurile de apă şi stoparea declinului albinelor.

Impactul asupra zonelor rurale a stârnit dezbateri aprinse în Parlamentul European anul trecut şi a alimentat furia agricultorilor la începutul anului 2024, în ciuda flexibilităţii extinse introduse în text. Decizia, susţinută luni, graţie ministrului austriac, de 20 din cele 27 de state membre, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor mediului la Luxemburg, deschide calea pentru intrarea în vigoare a acestui text, care este menit să stopeze pierderea biodiversităţii – şi al cărui impact asupra agriculturii a fost subiectul unor dezbateri.

După discuţii aprige, în special în ceea ce priveşte sectorul agricol, negociatorii Parlamentului European şi ai statelor membre au convenit, la mijlocul lunii noiembrie 2023, asupra unei versiuni foarte diluate a acestei legislaţii de „restaurare a naturii”, acord ratificat de deputaţi la sfârşitul lunii februarie. Dar ultima undă verde formală din partea celor 27 de state membre, care este esenţială, nu a fost obţinută, din cauza lipsei majorităţii necesare – cel puţin 15 ţări reprezentând 65% din populaţia UE. Trei ţări (Suedia, Ţările de Jos, Italia) au intenţionat să voteze împotrivă, iar cinci (Belgia, Austria, Polonia, Finlanda, Ungaria) s-au abţinut. Luni, doar ministrul austriac şi-a schimbat poziţia, ceea ce a fost suficient pentru a înclina rezultatul votului.

România a votat pentru acest act normativ.

„Biodiversitatea şi protecţia naturii sunt priorităţi cheie pentru România, o țară care găzduiește valori naturale excepționale. Acesta este motivul pentru care ne-am angajat constant în elaborarea prezentului regulament. Textul final reflectă într-o mare măsură specificul nostru national”, a precizat ministrul român al mediului, apelor și pădurilor.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi