DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

13 C
București
12.5 C
Sibiu
13.5 C
Suceava
9.8 C
Covasna
12.1 C
Piatra Neamț
10.7 C
Braşov
13.8 C
Bistrița
13.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, martie 28, 2025

Woodcircles – un nou program european dedicat lemnului. România, parte în proiect

Recomandate

Un consorțiu format din 20 de parteneri a primit finanțare de 9 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a realiza un proiect de inovare paneuropean ce are ca scop să accelereze tranziția verde în sectorul construcțiilor.  „Woodcircles” își propune să crească semnificativ prezența lemnului în construcții, reducând generarea de deșeuri și consumul de resurse prin utilizarea și reutilizarea crescută a lemnului.

Proiectul este coordonat de Institutul Tehnologic Danez, adună expertiza a douăzeci de organizații, inclusiv una din România, și acoperă întregul lanț valoric al lemnului, conform woodcircles.eu.

Mai puțin de jumătate din deșeurile de lemn din Europa, estimate la aproximativ 50 de milioane de tone pe an, sunt în prezent reciclate, spun cei din proiect. Reciclarea la scară largă este limitată la producția de placaj pentru construcții și mobilier, iar acest singur segment de piață nu poate absorbi toate deșeurile de lemn disponibile. Pentru a-și valorifica pe deplin potențialul circular, trebuie să fie dezvoltate căi suplimentare pentru deșeurile de construcții din lemn. În acest sens, Woodcircles va dezvolta o facilitate optimizată pentru transformarea deșeurilor de construcții din lemn în materiale de construcție cu valoare ridicată.

„Lemnul este un material de construcție fantastic, care are un potențial mare pentru tranziția verde. Dar trebuie folosit cu înțelepciune pentru a asigura utilizarea durabilă a resurselor disponibile. Asta înseamnă Woodcircles”, spune managerul de cercetare și dezvoltare Anders Kjellow de la Danish Technological Institut.

„Există practic două provocări de abordat. În primul rând, cum folosim mai bine deșeurile din lemn de la clădirile demolate? Și, în al doilea rând, cum proiectăm clădirile din lemn de mâine, astfel încât materialele și componente să poată fi reutilizate ușor și efficient în viitor? Woodcircles abordează ambele provocări”, spune Anders Kjellow.

Transformarea deșeurilor de lemn în materiale de construcție avansate

În cadrul proiectului, va fi creat un „gater urban”, adică o fabric de cherestea optimizată pentru recuperarea deșeurilor din lemn și transformarea lor în materiale de construcție valoroase.

Unul dintre barierele-cheie în calea reciclării deșeurilor din lemn este faptul că mai toate clădirile istorice au fost concepute fără să se aibă în vedere dezasamblarea și reutilizarea ulterioară a materiei prime. Prin urmare, o parte importantă a Woodcircles este să dezvolte sisteme de construcție pe bază de lemn optimizate pentru dezasamblare și reconstrucție.

Partenerul Woodcircles, Waugh Thistleton Architects, sunt pionieri în construcția de clădiri din lemn masiv cu mai multe etaje. „Scopul este de a menține valoarea produselor și a materialelor din lemn în economie cât mai mult timp posibil, maximizând valoarea acestui material, minimizând generarea de deșeuri și optimizând reciclarea și reutilizare”, spune Kirsten Haggart, director asociat, Waugh Thistleton Architects.

„Woodcircles este o oportunitate unică de a reuni cunoștințele de specialitate ale consorțiului – de la dezvoltatori, antreprenori, furnizori de lemn, academicieni, designeri digitali și regiuni metropolitane pentru a înțelege oportunitățile și provocările economiei circulare. Împreună vrem să împingem limitele a ceea ce este posibil în proiectarea pentru dezasamblare și construcție circulară”, spune Kirsten Haggart.

Consorțiul Woodcircles

Partenerii consorțiului reprezintă întregul lanț valoric al construcțiilor din lemn, precum și universități, organizații de cercetare și experți în planificare urbană. Pentru a maximiza impactul, soluțiile dezvoltate vor fi demonstrat în trei orașe partenere: Rotterdam (Olanda), Tartu (Estonia) și Torino (Italia).

Proiectul este coordonat de Institutul Tehnologic Danez și se desfășoară timp de 4 ani, începând cu iunie 2023.

Woodcircles este format din următorii parteneri.

1. Institutul Tehnologic Danez – Coordonator (Danemarca)

2. Waugh Thistleton Architects Ltd. (Regatul Unit)

3. Stora Enso Oyj (Finlanda)

4. Universitatea din Cambridge (Regatul Unit)

5. Urbasofia SRL (România)

6. Trimble (Finlanda)

7. Enemærke & Petersen A/S (Danemarca)

8. Fundacio ENT (Spania)

9. Comune di Torino (Italia)

10. EnviPark (Italia)

11. Folkhem Trä AB (Suedia)

12. Woodfiber Aps (Danemarca)

13. Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam (Țările de Jos)

14. Gemeente Rotterdam (Olanda)

15. Fondazione ICONS (Italia)

16. Tartu Linn (Estonia)

17. 011h Sustainable Construction SL (Spania)

18. Easyscience (Austria)

19. Rotho Blaas SRL (Italia)

20. Iren SPA (Italia)

Cine e partenerul român?

Din România, parte a Woodcircles este Urban Sofia, firmă de planificare urbană și regională creată în 2011, care oferă expertiză la nivel european pentru dezvoltarea urbană, proiectarea politicilor și coeziunea teritorială. Efectuează cercetări academice la nivel înalt, studii aplicate și implementarea de soluții concrete care vizează o abordare mai integrată, inteligentă, realistă și mai orientată către cetățeni pentru problemele urbane presante, atât socio-economice, cât și de mediu.

Sursa: woodcircles.eu

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi