Cele mai performante materiale de protecție a lemnului aflat la exterior nu depășesc ca rezistență 12-14 ani, de aceea s-au căutat metode noi pentru a-i crește durabilitatea și astfel s-a ajuns la impregnarea lui cu diferite substanțe.
Potrivit celor de la revistadelemn.ro, specialiștii au început căutarea unor produse de impregnare care să lase lemnul 100% natural.
Norvegia a obținut Kebony, prin impregnarea lemnului de pin cu un lichid obținut din resturi vegetale, proces care-i crește rezistența exterioară la peste 30 de ani.
Acum însă există Accoya, lemn de rășinoase tratat printr-un proces de acetilare, în urma căruia rezultă un material natural a cărui rezistență la exterior ajunge la 50 de ani.
Ce este Accoya
Accoya este un lemn tratat în condiții speciale cu anhidridă acetică. Ce este anhidrida acetică? O substanță obținută prin deshidratarea acidului acetic, acid pe care toți îl știm sub numele de oțet când concentrația lui este de 6 sau 9% în apă. Tratarea face ca lemnul să devină mult mai stabil dimensional, iar apetența pentru apă să fie foarte mult redusă. Materialul este produs de compania Accsys Technologies PLC, cu sediul la Arnhem, în Olanda, cea care este și deținătoarea mărcii Accoya ®. Lemnul folosit pentru acetilare provine din plantații de pin (Pinus Radiata) din Noua Zeelandă.
Transformarea are loc la nivelul celular, dar modificarea nu afectează proprietățile lemnului ca material natural ci doar le îmbunătățește. Accoya este încadrat la în clasa 1 de rezistență conform standardelor EN 350-2, En 113, EN 252 și En 807.
Accoya a fost prezentat pentru prima dată în mai 2008, în Marea Britanie, într-o emisiune televizată care prezenta construcția unei case. În același an a fost folosit la construcția mai multor poduri rutiere în Olanda, cel mai mare dintre ele având două benzi pe sens, o lungime de 30 m și o durată de viață estimată la 80 de ani.
Astăzi lemnul Accoya este folosit în multe țări ale lumii, din Liban în Italia sau Statele Unite, în diverse proiecte.
Am prezentat și noi refacerea celebrei arene Colosseum din Roma, a cărei podea va fi refăcută tot cu acest lemn tratat.
Sursa: Revista din lemn, accoya.com