DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

18.3 C
București
15.2 C
Sibiu
14.8 C
Suceava
12.5 C
Covasna
12.5 C
Piatra Neamț
13.5 C
Braşov
12.6 C
Bistrița
14.8 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Atacurile urșilor se întețesc: om sfâșiat în Harghita, animale ucise în Neamț, alertă în Ploiești

Recomandate

Mai multe tragedii au avut loc în ultimele zile în România, cauzate de urși. În județul Harghita un bărbat de 37 de ani a fost sfâșiat de urs chiar în curtea sa, după cum susțin autoritățile locale.

Bucăţi din trupul acestuia au fost găsite de localnici, iar oamenii cred că a fost ucis de un urs, în curte. Poliţiştii au început ancheta, potrivit observator.ro, ca să afle ce s-a întâmplat.

Președintele Consiliului Județean Harghita spune că omul a fost victima ursului. El trage de multă vreme semnale de alarmă cu privire la numărul tot mai mare de urși din județ. A făcut chiar și petiții la Comisia Europeană în acest sens. Și de această dată a reacționat dur și a cerut măsuri.

„Ceea ce s-a întâmplat acum două zile la Mugeni este o dramă! Circumstanțele decesului tânărului de 37 de ani sunt cercetate, important este că ursul prezent în comunitate este periculos și trebuie extras! Problema ursului nu poate fi ascunsă sub preș!

Aștept ca autoritățile să facă demersurile pentru ca toate propunerile făcute în toți acești ani să fie luate în serios! Atacul ursului, de acum două zile, din comuna Mugeni, la 1 km de satul Dobeni, a dus la pierderea vieții unui tânăr de 37 de ani. Dacă în aceste două zile ar mai fi fost o victimă, sau mai multe, cine ar fi tras la răspundere ?

Lucrurile nu se pot rezolva dacă ne facem că problema ursului nu există! Anual, în județul Harghita, populația de urs crește cu 8%, despre acest aspect trebuie să vorbim și să găsim soluții. Voi continua să atrag atenția la București și la Bruxelles, că gestionarea situației carnivorelor mari, în județul Harghita, are nevoie de măsuri imediate!”, a transmis Borboly Csaba.

„Film de groază” în Neamț

O tânără din județul Neamț a transmis, acum câteva zile, pe Facebook, imagini teribile cu animalele ucise de urs în gospodăria socrului său. Ursul a venit de două ori în aceeași curte.

„Film de groază : garduri rupte, capre moarte, iepurași morții, porc devorat și stup răsturnat!  

Toate astea s-au întâmplat în gospodăria socrilor mei!

Mai rău e că a ajuns in fața casei, deci oricând ne putem trezi cu el în casă!

Oare de ce autoritățile nu iau măsuri !!!???? Răspunsul îl știu deja, sunt protejate, ceea ce nu este corect că a început să distrugă tot ce găsește in cale mâine, poimâine o să se întâmple o nenorocire in cazul in care nu se iau masuri!!!

Mi s-a rupt sufletul să-l văd pe socrul meu cum se uita cu lacrimi în ochi la acele animalute care pt el erau totul!!

Nu știu ce ar trebuii făcut dar tot ce știu e că nu mai putem ieși din casă, asta in cazul in care dacă nu ieși tu, intra el in casă!!!!

Vreau cu această postare să trag un semnal de alarmă și să avem singuri grijă de noi căci oricum autoritățile se scutură repede de orice datorie față de cetățenii!”, a transmis ea.

Urs pe stradă în Ploiești

Prezenţa unui urs a fost semnalată duminică noapte pe o stradă din Ploieşti, anunţă autorităţile locale, care precizează că ultima dată animalul a fost văzut în zona de nord a oraşului.

Conform Primăriei Ploiești, citată de Hotnews, a fost convocat un grup de lucru pentru a fi luate „de urgenţă măsurile care se impun în acest caz”, în zonă mergând reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahovaai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Poliţiei Locale Ploieşti, precum şi ai Poliţiei Ploieşti. La acţiune participă reprezentanţii Parcului Memorial “Constantin Stere”, precum şi ai Asociaţiei Vânătorilor, „care au venit, astfel, în sprijinul autorităţilor locale cu logistică de profil, necesară în prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun”.

„Menţionăm faptul că pe parcursul intervenţiei nu a existat niciun incident. Autorităţile locale monitorizează în continuare această situaţie, ursul fiind văzut ultima dată, în zona de nord a municipiului Ploieşti, respectiv zona Vega.

Ministrul Mediului: „Trebuie să ne asigurăm că specia e într-o stare de conservare bună”

Pe finalul mandatului, fostul ministru al mediului Tánczos Barna, a semnat un ordin prin care se aproba o cotă de prevenție la specia urs ce viza 460 de exemplare.  Ordinul nu a primit însă aprobarea Academiei Române.

Mircea Fechet, actualul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, susține că se va consulta cu cei din Academie și cu specialiștii din minister pentru a lua o decizie echilibrată.

„426 de urși făceau obiectul unor cote de intervenție și de prevenție. Trebuie să încep, probabil, prin a clarifica faptul că Ministerul Mediului trebuie să facă tot ceea ce îi stă în putere pentru a evita conflictul dintre om și urs”, a precizat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, într-un interviu acordat gandul.info.

„Obiectivul principal al ministerului este să se asigure că specia de urs brun, specie protejată, de altfel, este într-o stare de conservare bună. Și când spun stare de conservare, mă refer la acel nivel optim de exemplare pe care habitatele din România le pot acomoda.

Nu sunt de acord și – în măsura în care, tehnic și legal este posibil acest lucru – dacă va trebui să intervenim la populația de urs, nu sunt de acord cu vânătoarea de trofeu pentru specia de urși care este specie protejată”, a completat ministrul Mediului.

ONG-urile strâng bani pentru „recompense”, vânătorii acuză

Organizațiile pentru protecția mediului au salutat decizia Academiei Române de a nu da curs ordinului privind cota de prevenție semnat de Tanczos Barna. Ei susțin că urșii ar fi fost „victime nevinovate” și cer acum bani de la cetățeni pentru „a opri braconajul”:

„Începe sãptãmâna cu o faptă bună pentru Regele Pădurii! Donează orice sumă pentru recompensă! Vrem să atragem atenția asupra fenomenului braconajului scăpat sub control și să amintim tuturor ce bogați suntem pentru că încă avem ursul, dar și să-i pedepsim pe cei care îl vad doar un morman de bani. Din păcate, este cea mai grea perioadă pentru existența lor. Avem informații că sunt goniți din pădure printr-o multitudine de metode teribile. Doar nu crede cineva că un urs care aleargă speriat prin oraș a plecat de bunăvoie din pădure. Ajută-ne să putem oferi recompensa celor care vor să se implice! Ajută-ne să fin cât mai mulți cu ochii pe ei! Mulțumim!”, spun cei de la Agent Green, care au strâns deja, de la cei care îi urmăresc pe Facebook, 6.600 de lei din suma de care au nevoie, adică 49.452 lei. ONG-ul mai subliniază că ursul este victimă a persecuției, degradării habitatului și a schimbărilor climatice. „Isteria fabricată de industria vânătorii de trofee, de politicienii care îi reprezintă și de presa de joasă speță a condus la situația din prezent care este fără precedent în România”, mai spun ei.

Pe de altă parte, nici reacțiile specialiștilor în cinegetică nu lipsesc. Una dintre vocile cele mai respectate din domeniu, Sorin Gîrjan, s-a adresat direct ministrului Mircea Fechet, după interviul din Gândul, atașând și o imagine mesajului său:

„Domnule ministru al Mediului,

„Oricât de „pudic simbolic” ați fi, sunt silit să v-o spun pe șleau : pușca de vânătoare folosită cu dreaptă măsură și nu aberațiile voastre protecționiste au dus până la voi marea biodiversitate faunistica cu care am înțeles că vă mândriți foarte tare. Nu sunteți cel mai potrivit să o facă. Spun asta după ce v-am urmărit interviul acordat unui „gând green”…Dezamăgitor și aliniat „la interese” mi-ați părut în chestiunea urșilor. Ce frumos vă privesc strămoșii din această fotografie. Mergeți la oamenii năpăstuiți azi de urși și vedeți dacă le seamănă privirile cu ale acestor vechi slujbași ai biodiversității. Aveți curajul?…”

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) informează astăzi că în ultimele trei zile au fost transmise 60 de mesaje RO-Alert, în 12 judeţe, cu privire la prezenţa urşilor în apropierea comunităţilor.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi