DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

18.3 C
București
15.2 C
Sibiu
14.8 C
Suceava
9.1 C
Covasna
11.6 C
Piatra Neamț
9.7 C
Braşov
11.5 C
Bistrița
13.8 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Au fost emise Instrucțiunile privind revizuirea amenajamentelor suprapuse pe arii protejate

Recomandate

Ministerul Mediului, cu avizul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, a emis Instrucțiunile pentru aplicarea prevederilor Ordinul nr. 1947/26.10.2021 privind modalitatea de revizuire a amenajamentelor silvice care se suprapun parțial sau total peste arii naturale protejate de interes comunitar.

Potrivit documentului, toate amenajamentele silvice în vigoare care se suprapun, parțial sau total, cu arii naturale protejate de interes comunitar, pentru care procedura de evaluare de mediu s-a finalizat cu decizia etapei de încadrare, fără elaborarea studiului de evaluare adecvată și a raportului de mediu, se supun revizuirii conform prevederilor Ord. nr. 1947/202 1, astfel:

 • titularii amenajamentelor silvice a căror valabilitate expiră înainte de 31.12.2025, au obligația de a notifica autoritatea competentă pentru protecția mediului pentru revizuire în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a ordinului menționat (februarie 2022);
 • titularii amenajamentelor silvice a căror valabilitate expiră în perioada 01.01.2026 – 31.12.2030, au obligația de a notifica autoritatea competentă pentru protecția mediului pentru revizuire în termen de 9 luni de la intrarea în vigoare a ordinului august 2022).

În perioada revizuirii amenajamentelor silvice, de la data notificării până la data finalizării revizuirii, sunt interzise tăierile rase în parchete mici, inclusiv în parchetele aflate în exploatare.

Documentul vine și cu o serie de clarificări referitoare la executarea lucrărilor de către ocoalele silvice care asigură admnistrarea sau serviciile silvice.

Astfel, pe perioada revizuirii, în arboretele incluse în listă, volumul prevăzut a se recolta potrivit amenajamentului silvic, se va recolta prin aplicarea unei singure intervenții, indiferent de situatia concretă din teren sau indiferent dacă în amenajamentul silvic sunt prevăzute două sau mai multe intervenții în cadrul unei lucrări silviculturale.

Lucrările speciale de conservare prevăzute în amenajomentele silvice care nu au fost efectuate până la data intrării în vigoare o prezentului ordin pot fi aplicate în perioada de revizuire, cu respectarea următoarelor condiții:

 • se poate recolta un volum de maxim 10% din volumul total al arboretului, calculat la data intrării în vigoare a amenajamentului silvic, cu încadrarea în prevederile amenajamentului silvic;
 • în situația în care volumul de recoltat prevăzut de amenajamentul silvic este mai mic decât procentul de 10% din volumul total al arboretului, vor fi respectate prevederile amenajamentului silvic în ceea ce priveşte procentul de extras;
 • în situația în care volumul de recoltat prevăzut de amenajamentul silvic este mai mare de 10% din volumul total al arboretului, volumul care poate fi recoltat nu va depăși procentul de 10%, urmând ca diferența să fie recoltată după emiterea actului de reglementare al autorității competente pentru protecțiă mediului.

În perioada revizuirii, tratamentele silviculturale prevăzute în amenajamentele silvice pentru arboretele înscrise în lista lucrărilor silviculturale rămase de executat până la expirarea valabilității unui amenajament silvic, vor fi aplicate cu respectarea următoarelor criterii:

 • se poate recolta un volum de maxim 30% din volumul total al arboretului, calculat la data intrării în vigoare a amenajamentului silvic,
 • în situația în care volumul de recoltat prevăzut de amenajamentul silvic este mai mic decât 30% din volumul total aI arboretului calculat la data intrării în vigoare a amenajamentului silvic, vor fi respectate prevederile amenajamentului silvic în ceea ce privește procentul de extras și natura tratamentului
 • în situația în care volumul de recoltat prevăzut de amenajamentul silvic este mai mare de 30% din volumul total al arboretului calculat la data intrării în vigoare a amenajamentului silvic, volumul de recoltat nu va depăși limita de 30%, urmând ca diferența să fie recoltată după emiterea actului de reglementare aI autorității competente pentru protecția mediului.

În arboretele care fac obiectul planului decenal de recoltare a produselor secundare, incluse în listă, în perioada de revizuire poate fi realizată o singură intervenție, dacă arboretul îndeplinește condițiile impuse de normele tehnice silvice cu privie la realizarea lucrării silviculturale.

Un alt aspect important:

În situația în care amenajamentul silvic se încadrează în prevederile art 1 alin. (1) sau art 1 alin. (2) din Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1947/2021, până la data notificării autorității competente pentru protecția mediului, ocolul/ocoalele silvice care asigură serviciile siIvice/administrarea are/au obligația de a întocmi și transmite titularului/titularilor amenajamentului silvic lista lucrărilor silviculturale rămase de executat până la expirarea valabilității amenajamentului silvic a cărei suprafață de fond forestier se suprapune parțial sau total peste arii naturale protejate, din care se exclud arboretele pentru care s-au întocmit acte de punere în valoare și care, la momentul notificării autorității competente pentru protecția mediului, se află în următoarele situații:

 • au fost adjudecate la licitațiile desfășurate de masă lemnoasă;
 • au fost contractate;
 • au fost autorizate spre exploatare;
 • se realizează activități de exploatare forestieră.

Instrucțiunile mai cuprind detalii privind etapele procedurii de evaluare de mediu, precum și anexele Ordinului, inclusiv ce informații trebuie să conțină Memoriul de prezentare. În ceea ce privește acest Memoriu, important este impactul asupra ariei respective și sunt date câteva exemple: unele zone pot fi refugii de iernare pentru capra neagră, altele pot fi locuri în care se întâlnesc cocoșul de munte sau cocoșul de mesteacăn, zonele cu arbori scorburoși pot găzdui colonii de lilieci. De asemenea, este important de precizat în Memoriu dacă prima versiune de amenajament silvic nou/revizuit se suprapune peste păduri virgine sau cvasi-virgine sau peste zone de pădure cu o valoare ridicată a biodiversității.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi