Azi marcăm Ziua Mondială pentru Combaterea Deșertificării și a Secetei

0
509

În fiecare an pe 17 iunie marcăm Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei. Data a fost hotărâtă de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în 1994.

Seceta este una dintre cele mai grave ameninţări la adresa dezvoltării durabile, în special în ţările în curs de dezvoltare, dar din ce în ce mai mult şi în ţările dezvoltate. De fapt, prognozele estimează că până în 2050 acest fenomen poate afecta peste trei sferturi din populaţia lumii, informează ONU pe site-ul său (https://www.un.org).

Potrivit ONU, numărul şi durata secetelor a crescut cu 29% din 2000, comparativ cu cele două decenii precedente (Organizaţia Meteorologică Mondială – OMM 2021). Când peste 2,3 miliarde de oameni se confruntă deja cu stresul hidric, aceasta este o problemă uriaşă. Din ce în ce mai mulţi oameni vor locui în zone cu deficit extrem de apă şi nicio ţară nu este imună la secetă (UN World Water Development Report – UN WWDRUN-Water 2021).

Tema Zilei mondiale pentru combaterea deşertificării şi a secetei din acest an, „Rising up from drought together” („Să ne unim eforturile pentru diminuarea efectelor secetei”) subliniază necesitatea unei acţiuni timpurii pentru a evita consecinţele dezastruoase pentru umanitate şi ecosistemele planetare, arată sursa citată.

Conferința anuală organizată de Convenția Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD) se va desfățura sub acest motto.

În acest context, Ibrahim THIAW, Secretarul Executiv al UNCCD, a afirmat: „Dintotdeauna, seceta a însoțit omenirea și sistemele naturale în evoluția lor, dar ceea ce trăim în zilele noastre este mult mai grav, în special din cauza acțiunilor antropice.

Secetele din ultima perioadă anunță un viitor precar al omenirii.

Lipsa hranei și a apei, precum și incendiile de vegetație datorate secetei severe s-au agravat în ultimii ani”. Seceta este unul dintre cele mai distructive dezastre naturale în ceea ce privește pierderea de vieți omenești datorate recoltelor insuficiente, incendiilor de vegație și stresului hidric/lipsei apei.

Exacerbate de degradarea terenurilor și de schimbările climatice, secetele au crescut ca frecvență și severitate, cu 29% în ultimele două decenii, afectând astfel peste 55 de milioane de oameni în fiecare an.

Până în anul 2050, se preconizează că secetele ar putea afecta aproximativ trei sferturi din populația Globului, astfel aceastea devin o problemă globală și urgentă. Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare existențială pentru Europa și pentru întreaga lume. În acest context, Uniunea Europeană (UE) a adoptat o strategie pe termen lung, compusă din Pactul Ecologic European și Legea Europeană a Climei.

Ultima transpune în lege obiectivul stabilit de prima, astfel încât statele membre să poată deveni neutre din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2050.

În cadrul Strategiei UE privind adaptarea la schimbările climatice, se urmărește creșterea rezilienței Europei la schimbările climatice. Aceasta propune o abordare coerentă prin completarea acțiunilor întreprinse de statele membre, susținerea unei mai bune coordonări între acestea prin promovarea schimbului liber de informații și prin asigurarea transpunerii aspectelor legate de adaptarea la modificările climatice în toate politicile UE relevante.

În acest context, este imperios necesar să promovăm conștientizarea de către public a fenomenelor de deșertificare și secetă. Oamenii trebuie să știe că deșertificarea și seceta pot fi abordate eficient și că există soluții pentru combaterea lor, cu condiția implicării întregii comunități, dar și a educării populației în acest scop, începând de la vârste fragede.

Ziua Mondială pentru Combaterea Deșertificării și a Secetei reprezintă un catalizator pentru desfășurarea de acțiuni pe parcursul întregului an. Toate aceste acțiuni nu trebuie să dureze o singură zi, putem planifica acțiuni de economisire a apei în fiecare lună din an și putem organiza evenimente de conștientizare a efectelor dezastroase ale secetei la nivelul întregii comunități, în vederea identificării zonelor și categoriilor de populație cele mai vulnerabile și mai expuse efectelor secetei și deșertificării.

În acest context, Administația Națională de Meteorologie găzduiește la sediul său din București, Conferința „SCHIMBĂRILE CLIMATICE, PRIORITATE ZERO LA NIVEL EUROPEAN. CE FACE ROMÂNIA?”. În cadrul acestui eveniment vor avea loc dezbateri pe tema identificării celor mai eficiente măsuri și acțiuni pentru combaterea secetei și a deșertificării la nivelul țării noastre.

La acest eveniment vor participa personalități din cadrul Administrației Prezidențiale, Cancelariei Primului-Ministru, Comisiilor pentru Mediu și Echilibru Ecologic din cadrul Senatului României și al Camerei Deputaților, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, Administrației Naționale de Meteorologie, Administrației Fondului pentru Mediu, reprezentanți ai unor asociații de profil: Reciclad’ÓR, Let’s Do It, Romania, Green Group, Asociația pentru Reciclare și Managementul Integrat al Deșeurilor.

Sursa: meteoromania.ro, agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!