Direcția PNRR din Ministerul Mediului va fi condusă de un inginer silvic. Restul echipei nu există, încă

0
1966

George Turtoi, inginer silvic cu o lungă carieră în ministerul Agriculturii – AFIR – va conduce Direcția PNRR din Ministerul Mediului. Este singura persoană despre care se știe ceva când vorbim despre viitoarea Direcție PNRR din minister, ce se presupune a avea 63 de angajați.

(George Octavian Turtoi. Foto: profit.ro)

În acest moment, viitoarea structură „e în organizare”, deși PNRR a fost semnat de mai bine de jumătate de an de Guvernul României. Pe 8 martie, la semnarea acordurilor de finanțare gestionate de instituția sa, ministrul Mediului Tánczos Barna vorbea despre sumele exacte ce revin Mediului din PNRR.

Cu toate acestea, nici azi nu există în minister o echipă care să se ocupe de întreaga birocrație aferentă alocărilor financiare și, mai ales, reformelor la care ne-am angajat. Iar provocarea de-abia acum va începe: ministerul trebuie să găsească 63 de persoane care să cunoască nu doar noțiuni de mediu, ci și de management al apei, al deșeurilor, să știe să lucreze cu fonduri europene, achiziții publice etc. Plus că nu doar ministerul mediului e în această situație: de oameni care să se ocupe de PNRR e nevoie în majoritatea ministerelor. Va urma, cel mai probabil, o adevărată „bătălie” în zona recrutării. Bătălie ce are loc într-un moment cum nu se poate mai potrivit: de la 1 iulie premierul Nicolae Ciucă suspendă toate angajarile în sistemul bugetar. Cum e greu de crezut că se se vor angaja în 2 săptămâni 63 de persoane, se va lucra, probabil, cu derogări.

„Având în vedere stabilirea cadrului instituțional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi reziliență, numărul total de posturi din cadrul MMAP se suplimentează cu 63”, a comunicat ministerul Mediului,în luna februarie, pentru forestmania.ro.

Nici George Turtoi nu a fost numit încă oficial, procedurile fiind în derulare.

Din 2018, este director la Direcția Asistență Tehnică și Investiții Non-agricole (Agenție pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) și are, printre atribuții, elaborarea procedurilor de lucru și verificarea activității angajaților din subordine pentru implementarea Sub-Măsurilor 6.2 și 6.4 din PNDR 2014-2020, coordonarea elaborării procedurilor de lucru pentru implementarea măsurii de asistență tehnică din PNDR 2007-2013 și PNDR 2014-2020, verificarea achizițiilor publice etc. George Turtoi a absolvit în 2002 Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov. Imediat după absolvire a lucrat la Institutul Național al Lemnului, în proiectare de drumuri auto forestiere și căi ferate forestiere. A elaborat studiile de fezabilitate și dosarele de achiziție și a asigurat asistența tehnică pentru construirea drumurilor forestiere și a căilor ferate forestiere.

Câți bani vor fi pentru Mediu?

Ministerul Mediului va gestiona sume uriașe din PNRR, pe 3 direcții:

  • prima componentă, Managementul apei, are un buget de 1,462 miliarde de euro din PNRR.
  • cea de-a doua componentă din PNRR aflată în responsabilitatea MMAP este „Păduri şi protecţia biodiversităţii”, cu un buget de 1,173 miliarde euro.
  • cea de-a treia componentă este Managementul deşeurilor, care are alocat un buget total de 1,239 de miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.