DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

19.3 C
București
12.4 C
Sibiu
18.5 C
Suceava
14.8 C
Covasna
18.7 C
Piatra Neamț
12.4 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
14.8 C
Râmnicu Vâlcea
luni, aprilie 15, 2024

Campionatul Mondial Individual Stihl Timbersports, pe 2 octombrie, la München

Recomandate

Anulat în 2020 din cauza Covid-19, Campionatul Mondial Individual Stihl Timbersports este din nou în calendar și va avea loc cu ușile închise la Motorworld din München pe 2 octombrie. 

Cei mai buni atleți din lume din domeniul exploatării forestiere se vor aduna la München pentru a lupta pentru cel mai important titlu din seria sporturilor extreme folosind topoare și motoferăstraie cu lanț. Alături de cei patru campioni din țările de peste ocean, Australia, Noua Zeelandă, Canada și SUA, sunt așteptați să participe și cei mai buni opt campioni naționali din Europa. „Din păcate, din cauza pandemiei, va trebui din nou să desfășurăm competiția fără spectatori și să nu organizăm proba pe echipe. Sperăm că această situație se va schimba în octombrie 2022, la Campionatul Mondial din Göteborg, Suedia”, a declarat unul dintre organizatori.

Competiția cuprinde cele șase discipline tradiționale de topor, ferăstrău și ferăstrău cu lanț, împărțite în trei runde. Cei doisprezece sportivi concurenți vor trebui să obțină cel mai bun timp posibil pentru a face parte din cei șase finaliști care vor trece la runda a treia. 

Și România are propriul concurs. Arădeanul Ionel Mariniță (33 ani), este campionul național al tăietorilor de lemne STIHL Timbersports, după competiția desfășurată în luna august.

Competiţiile STIHL®TIMBERSPORTS reprezintă o serie de concursuri internaţionale ale tăietorilor de lemne. Un sportul ce îşi are rădăcinile în Canada, Australia, Noua Zeelandă şi SUA. În trecut, competiţiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri pentru a-l stabili pe cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului, aceste „încercări de forţă” s-au transformat într-o competiţie desfăşurată la un nivel atletic înalt.

În anul 1985 ANDREAS STIHL AG&Co.KG a lansat competiţiile STIHL®TIMBERSPORTS®, sub forma unei serii de concursuri, în SUA.

Probele

Într-o competiţie care combină 6 probe, atleţii trebuie să dovedească întreaga lor pricepere în mânuirea toporului, joagărului şi motoferăstrăului. Puterea, rezistenţa şi lucrul perfect cu utilajele specifice decid asupra victoriei şi înfrângerii. Experimentaţi cele mai importante ponturi şi secrete ale fiecărei probe în parte.

Tăierea cu motoferăstrăul

Pentru această probă toţi participanţii folosesc un motoferăstrău model standard. După ce se permite încălzirea motorului, motoferăstrăul se aşează pe podea. La semnalul „Start” acesta este potrivit pe trunchiul de copac (de diametru 40 cm). Din acest trunchi de copac prins orizontal într-un suport special, trebuie debitate 2 rondele de o anumită grosime din două tăieturi: una de sus în jos şi una de jos în sus.

Tăierea cu super-motoferăstrăul

În această probă se foloseşte un motoferăstrău foarte puternic, special construit. Scopul este să se debiteze în cel mai scurt timp posibil trei rondele de o anumită grosime dintr-un trunchi de copac (46 cm diametru) prins orizontal într-un suport special. Particularitatea acestei probe constă în abilitatea atletului de a controla puterea concentrată de până la 62 cp a acestui motoferăstrău. Cu o viteză a lanţului de 240 km/h şi o greutate de aproximativ 27 kg, acest utilaj solicită maximum de performanţă de la atleţi.

Tăierea cu joagărul

Dintr-un trunchi de copac (46 cm diametru) prins orizontal într-un suport special, trebuie debitată o rondea folosind un joagăr de aproximativ 2m lungime. Ritmul şi dinamismul atletului sunt cele două atuuri în această probă. Este permisă utilizarea unui spray pentru stropirea lamei joagărului pe parcusul probei cu un amestec de ulei. Astfel este uşurat avansul lamei în lemn. În plus, este acceptată prezenţa unui asistent care să spray-eze acest ulei şi în acelaşi timp sa ajute avansul în tăietura prin introducerea unei pene între rondea şi trunchi.

Tăierea cu toporul la înălțime

În această probă, două plăci de susţinere sunt fixate una deasupra celeilalte (în buzunare tăiate special) într-un trunchi de copac fixat vertical. Scopul este să se taie în două un buştean (de 27 cm diametru) montat în vârful trunchiului la o înălţime de apox. 2.80m.
Mai întâi se ciopleşte buzunarul pentru prima placă, iar acesta se fixează în interiorul lui. Sportivul se urca pe placă şi din această poziţie ciopleşte buzunarul pentru cea de-a doua placă. Se fixează şi aceasta din urmă în buzunar, sportivul se urcă pe ea şi de pe acestă poziţie finală la 2.8 m înălţime are misiunea de a doborî buşteanul montat în vârf. Această probă este descrisă drept „proba supremă” datorită tehnicii precise şi a puterii necesare, dar şi echilibrului perfect şi îndemânării solicitate atleţilor.

Campionatul Mondial va fi transmis în direct de la ora 20 în flux live pe rețelele de socializare STIHL Timbersports.

Sursa: Stihl Timbersports

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi