Volumul de lemn exploatat anul trecut de operatorii economici atestaţi a crescut cu 12,9% faţă de 2019, până la 19,792 milioane metri cubi (mc), potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS). De asemenea, volumul de lemn rotund exploatat a înregistrat o creştere cu 13,4% în 2020, faţă 2019, totalizând 18,049 milioane mc. În volumul total de lemn rotund exploatat, ponderea cea mai mare o au speciile de foioase (58,6%), în timp ce speciile de răşinoase acoperă 41,4%. Dintre speciile de foioase, lemnul de fag are ponderea cea mai mare, respectiv 32,2% din totalul lemnului rotund exploatat.
Potrivit datelor INS, anul trecut s-a înregistrat o creştere cu 13,4% a volumului de lemn rotund, în principal datorită faptului că speciile răşinoase au avut o creştere de 17,2% cu o pondere de 41,4% în volumul de lemn rotund exploatat, iar speciile de foioase au înregistrat împreună o creştere de 10,8%, cu pondere de 58,6% în volumul de lemn rotund exploatat.
Principala destinaţie a lemnului rotund a fost reprezentată de buşteni, în proporţie de 50,9%, urmată de lemnul pentru foc în proporţie de 35,6%.
Precizări metodologice
Concret, principala destinație a lemnului rotund a fost cea de „lemn de lucru”. Adică tot ce se face din lemn și ajunge fie în construcții, fie pe piață deci și la noi în case, apartamente, gospodării, librării (cărți, caiete) sau… festivaluri de muzică (instrumente muzicale).
Iată despre ce este vorba când INS spune că „principala destinaţie a lemnului rotund a fost reprezentată de buşteni”:
Buşteni
- volumul de lemn utilizat pentru obţinerea de cherestea, traverse, grinzi, lamele pentru lădiţe, frize pentru parchet clasic sau stratificat, frize pentru plăci îmbinate din lemn masiv, doage pentru butoaie şi budane;
- volumul de lemn rotund pentru producerea de furnire tehnice sau estetice, prin tăiere plană sau derulare;
- volumul de lemn rotund de calitate superioară, utilizat la fabricarea instrumentelor muzicale (lemn de brad, molid, fag şi diverse specii).
Lemn rotund şi despicat
- volumul de lemn utilizat la producţia de celuloză;
- volumul de lemn utilizat la producerea plăcilor din aşchii de lemn (PAL, OSB etc.) sau a plăcilor din fibre de lemn (PFL, PAF etc.).
Alte sortimente de lemn rotund
- volumul de lemn utilizat pentru susţinerea lucrărilor miniere în subteran;
- volumul de lemn destinat utilizării în construcţii (în special în zonele rurale);
- volumul de lemn utilizat la distilarea uscată (lemn despicat de fag, carpen, etc.);
- volumul de lemn utilizat la obţinerea de extracte tanante vegetale (lemn de stejar, molid, salcâm şi salcie);
- volumul de lemn utilizat pentru obţinerea de araci, spalieri, cozi de unelte şi alte produse de această natură.
Lemn pentru foc
- volumul de lemn destinat arderii pentru încălzire, pregătirea hranei, uscarea sau deshidratarea unor produse; volumul de lemn destinat producerii cărbunelui de lemn, prin carbonizare în bocşe.