DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.2 C
București
11.1 C
Sibiu
7.7 C
Suceava
7.6 C
Covasna
9.1 C
Piatra Neamț
8.6 C
Braşov
9.6 C
Bistrița
11.8 C
Râmnicu Vâlcea
joi, martie 27, 2025

Catedră UNESCO în domeniul Schimbărilor Climatice, la Universitatea Babeș-Bolyai

Recomandate

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (FSIM), va găzdui din 2023 o Catedră UNESCO în domeniul Schimbărilor Climatice și Dezvoltării Durabile.

Scopul acestei Catedre în UBB este de a coagula într-un mod multi-/inter-/trans-disciplinar activitățile educaționale, de cercetare avansată și de relație cu societatea ale UBB și partenerilor internaționali în domeniile strategice ale schimbărilor climatice și dezvoltării durabile.

Decanul FSIM, lector univ. dr. Nicoale Ajtai, afirmă că „profilul complex al UBB va facilita dezvoltarea în cadrul Catedrei a unor abordări multi-/inter-trans-disciplinare, care să ajute în atingerea obiectivelor UNESCO privind dezvoltarea durabilă. Activitățile propuse de către Catedră includ dezvoltarea de programe educaționale formale și nonformale în domeniul schimbărilor climatice și dezvoltării durabile, concentrarea eforturilor de cercetare în domeniu prin noua infrastructură academică world-class ACTRIS și InfoBioNano4Health a UBB și acțiuni de implicare și conștientizare a mediului socio-economic în parteneriat cu UNESCO.”

„Probabil că miza majoră a civilizației umane acum este cea legată de schimbările climatice și de sustenabilitate. Dacă nu găsim soluțiile adecvate suntem la risc ca civilizație. Era absolut normal ca UBB, ca universitate globală, cu cercetare avansată în domeniu, să devină un actor relevant internațional, care caută soluții la această problemă”, mai spune decanul.

Consorțiul național coordonat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a câștigat organizarea unui Centru de competență (cu coordonare) la Cluj-Napoca pe tema „Adaptation to Climate Change”, în valoare de aproximativ 3.800.000 EURO. Din Consorțiul național mai fac parte Universitatea din București, institute naționale de referință (INCAS, INOE), Școala Națională de Meteorologie (din Administrația Națională de Meteorologie), alți agenți academici și/sau socio-economici (INDECO, INOESY, AB Research Group, CIT-IRECSON, ECOMAPS).

„Era absolut normal ca un Centru național de competență de acest tip să aibă un nucleu la Cluj-Napoca, în condițiile în care domeniul este prin UBB unul de vârf în țară și relevant internațional (ex. infrastructura academică a UBB face parte din rețeaua europeană ACTRIS), iar noua specializare inteligentă a orașului angajată de UBB, InfoBioNano4Health, include și această componentă legată de sănătatea mediului. În plus, Centrul vine să completeze instituțiile din UBB în acest domeniu fundamental pentru civilizația umană în acest moment al evoluției ei, și anume recent aprobata Catedră UNESCO în Sustenabilitate și Schimbări Climatice”.

Sursa: UBB

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi