DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

19.3 C
București
12.4 C
Sibiu
18.5 C
Suceava
14.8 C
Covasna
18.7 C
Piatra Neamț
12.4 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
14.8 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, aprilie 14, 2024

Condiții SF și materii spectaculoase pentru studenții la Silvicultură

Recomandate

Universitățile și-au afișat locurile disponibile pentru sesiunea din septembrie. Nu fac excepție nici facultățile de Silvicultură din Suceava și Brașov, unde tinerii care nu s-au decis încă sau nu au reușit la admiterea din vară sunt așteptați să studieze materii care (deja) contează și despre care auzim zi de zi – fie că vorbim despre păduri, fie despre mediu și schimbări climatice. Și sunt așteptați să o facă în condiții de top.

Dotările au ajuns la un nivel extrem de ridicat, peste standarde, iar practica în păduri, fonduri cinegetice sau firme de exploatare este luată în serios. La fel și cercetarea, unde sunt programe finanțate din fonduri europene. Atât la Brașov, cât și la Suceava sunt în derulare mai multe proiecte extrem de interesante.

Am consultat programa de studii de la Brașov și iată câteva dintre disciplinele pe care le vor aprofunda viitorii specialiști în timpul facultății: Informatică forestieră, Biostatistică, Meteorologie și climatologie forestieră, Dendrologie, Corectarea torenților, Aplicații ale geneticii în silvicultură sau Fotogrametrie. Suntem în epoca în care auzim des termeni ca GIS (Geographic Information System), teledetecție sau chiar roboți forestieri, prin urmare e nevoie de pregătire pe măsură.

Burse și stimulente

Universitatea Transilvania din Brașov le oferă studenților nu mai puțin de 10 tipuri de burse. Cei cu rezultate academice remarcabile și implicați în viața comunității primesc „Bursa de excelență a Universității Transilvania din Brașov”, în valoare de 3.000 de lei și „Bursa internship student-campus”. Sunt premiați și stimulați șefii de promoție ai liceelor care devin studenți aici, sunt premiați șefii de promoție ai programelor de licență, sunt susținuți și încurajați studenții cu dificultăți materiale și cu performanțe deosebite.

La Suceava, aproximativ 30 la sută dintre studenți sunt beneficiari ai unui tip sau altul de burse. Iar pentru „boboci” se oferă laptopuri și tablete. Trebuie menționat și faptul că Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava conduce topul universităților din România cu 16 brevete de invenții acordate în 2019 de Oficiul Român pentru Invenții și Mărci.

Colecții de plante unicat

În centrul universitar de la Brașov există două mari complexuri studențești – 13 cămine – însumând 4.200 de locuri de cazare. Fiecare complex dispune de o cantină-restaurant. Bazele sportive (teren de fotbal cu nocturnă, 4 săli de sport) sunt deschise în permanență studenților.

Laboratoarele sunt dotate cu aparatură și echipamente de ultimă generație, e garantat accesul la baze didactice experimentale în jurul Brașovului și la colecţii valoroase de plante şi animale, cu unicate și exemplare foarte rare. Biblioteca de aici cuprinde cea mai mare colecţie de cărţi de profil din România. În cadrul mobilităților internaționale, studenții au posibilitatea să urmeze timp de un semestru sau chiar un an întreg la una dintre cele peste 20 de universități partenere din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud. Practica presupune excursii de studiu organizate la nivel naţional şi internaţional, dar și stagii de practică la diferite companii de profil.

Centru cultural și trupă de teatru

Mediateca este una dintre atracțiile Universității din Brașov. Se află pe Colina Universității și cuprinde două spații:  mediateca propriu-zisă (unde se află materialele muzicale; colecțiile de vinyluri – discuri LP și single, CD-uri, DVD-uri, casete video, reviste și cărți, precum și o serie de echipamente aferente) și Sala Auditorium, o sală specializată de videoproiecție. Alături se află o mică sală de expoziții dotată cu sisteme de iluminare și expunere adecvate, unde sunt expoziții permanente. În Mediatecă își desfășoară activitatea și trupa de teatru studențesc „Teatrul de Aici”. Universitatea Transilvania din Braşov este singura din România care are un fond cultural de o asemenea anvergură.

Suceava: „Adaptăm sistemul de învățământ la evoluția societății”

Cei care vin la Facultatea de Silvicultură din Suceava pot fi siguri că la finalul studiilor vor ști totul despre: abordarea ecosistemică a gestionării silvice, managementul riscului în contextul schimbărilor climatice, evoluția către o gestionare bazată pe servicii față de o gestionare bazată pe implementare și control, managementul serviciilor de stocare a carbonului în păduri, managementul biodiversității, integrarea criteriilor socio-economice în gestionarea forestieră, utilizarea tehnicilor moderne de dobândire și analiză a informațiilor asupra ecosistemelor forestiere, certificarea pădurilor și managementul calitătii. Ca să enumerăm, doar câteva.

„Misiunea noastră este de a perfecționa sistemul de învățământ superior de specialitate pentru a-l adapta cerințelor impuse de evolutia societății și economiei”, spun cei de la USV.

Complex de natație, cabană și … observator astronomic

Printre facilităţile pe care un student le va găsi la Suceava găsim: complexul de nataţie şi kinetoterapie, care cuprinde bazin de înot, săli de pregătire fizică, cabinete de kinetoterapie; restaurantul universitar ce asigură masa pentru 1200-1400 persoane pe zi; Auditorium-ul Joseph Schmidt, care dispune de 240 de locuri şi este destinat manifestărilor culturale; teren de sport cu pistă de alergare în suprafaţă de 2.400 m2, acoperit cu balon presostatic; Cabana Şipoţel, care se întinde pe o suprafaţă desfăşurată de 928 m2; baza didacticǎ Gălăneşti; Centrul Teritorial de Învăţământ din Vatra Dornei ce oferă spaţii de cazare şi învăţământ; Aulă, club studenţesc, precum şi un observator astronomic. Cazarea studenţilor şi a cadrelor didactice se face în cămine care beneficiază de o capacitate de 1.050 de locuri distribuite în 4 cămine studenţeşti.

Bibliotecă și trei fonduri cinegetice

Fondul de carte și periodice al sucevenilor cuprinde peste 273.000 volume. Biblioteca dispune și de un fond suficient de abonamente la publicaţii şi periodice, corespunzător misiunii asumate şi programelor analitice ale disciplinelor din domeniul Silvicultură, cu obiectiv pe termen lung de extindere a abonamentelor de specialitate.

Facultatea de Silvicultură are în gestiune trei fonduri cinegetice, două situate în zona de câmpie – deal şi unul în zona de munte. Studenţii Facultăţii de Silvicultură pot participa la acţiunile specifice ce au caracter vânătoresc, voluntar în anii de studii I-III şi obligatoriu în anul IV.

Interes scăzut pentru Ecologia și protecția mediului

Facultatea de Silvicultură din Suceava are disponibile pentru sesiunea din septembrie 17 locuri fără taxă și 14 locuri cu taxă la Ecologie și protecția mediului. Cu alte cuvinte, locuri rămase neocupate după sesiunea din vară. Lucru greu de înțeles, în contextul în care în România sunt extrem de mulți activiști de mediu și persoane interesate – în mediul online – de acest domeniu. Lipsa specialiștilor ne afectează de două ori: cei care se exprimă public o fac în necunoștință de cauză și lansează știri false (oare câți dintre cei care vorbesc despre mediu, schimbări climatice sau infracțiuni silvice au studii de specialitate?) și 2: fără un minim de cunoștințe în domeniu nu putem atrage fondurile europene pentru investiții verzi, așa cum cere Green Deal și ratăm astfel o oportunitate de care se vor bucura alții.

Unde poate lucra un absolvent de Silvicultură?

Posibilitățile de angajare la finalizarea studiilor sunt multiple. Vom enumera câteva:

 • ocoale silvice de stat și private,
 • întreprinderi de exploatare şi prelucrare a lemnului,
 • asociații de vânătoare,
 • societăţi comerciale de proiectare în silvicultură,
 • societăţi comerciale specializate în comerţul de utilaje şi tehnică de lucru forestieră,
 • administrațiile ariilor naturale protejate,
 • oficiul de cadastru,
 • firme de cadastru,
 • garda forestieră,
 • agenții de protecția mediului,
 • garda de mediu,
 • institute de cercetare silvică din țară și străinatate,
 • organizații internaționale de profil,
 • amenajarea bazinelor hidrografice torenţiale,
 • arhitectură peisageră şi design forestier,
 • proiectare asistată de calculator,
 • învatamânt silvic de toate nivelurile etc.

Sperăm că le-au fost de folos aceste date celor care nu s-au decis încă unde să se înscrie. Puteți accesa informațiile și condițiile de admitere pentru sesiunea septembrie la Suceava și Brașov accesând site-urile lor: AICI și AICI.

Succes!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi