DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

29.4 C
București
21.3 C
Sibiu
25.3 C
Suceava
25 C
Covasna
22.9 C
Piatra Neamț
26.2 C
Braşov
26.1 C
Bistrița
21.6 C
Râmnicu Vâlcea
joi, septembrie 21, 2023

Moldova: Zimbru din lemn de 4 tone, în rezervația Pădurea Domnească

Recomandate

Încă un zimbru a mai apărut în rezervația Pădurea Domnească din Republica Moldova. Acesta are cinci metri înălţime, şapte metri lăţime şi cântăreşte aproximativ patru tone. De fapt, este vorba de o sculptură realizată din lemn de stejar de artistul Alexei Vidraşco. Aceasta este cea mai mare lucrare din lemn din ţară şi reprezintă un omagiu adus acestei specii de animale, care este pe cale de dispariţie. Sculptorul a declarat că i-a luat mult timp, întrucât fiecare detaliu a fost prelucrat separat.

„A durat aproape două luni din cauza condiţiilor climatice care ne-au reţinut. În permanenţă au fost ploi. La carcasul principal noi trebuia să adăugăm unele detalii pentru a-l aduce la forma reală a zimbrului.”

Doritorii vor putea urca pe sculptura uriașă.

„Pe la picioarele din faţă trebuie să fie două scări prin care vizitatorii să urce şi să coboare. Înălţimea e de 5 metri, lungimea de şapte metri lăţime şi cântăreşte aproximativ vreo patru tone.”

Administrația Rezervației naturale speră că această sculptură va atrage atenția opiniei publice la importanța prezervării mediului ambiant.

Valeriu Ţarigradschi, directorul rezervaţiei naturale: „Scopul ei este să sensibilizăm opinia publica. Tot aşa cum calul Troian a cucerit Troia, ne gândim că acest zimbru maiestuos va cuceri inimile oamenilor noştri. Noi, politicienii, dar şi oamenii de rând, vor înţelege cât de importante sunt aceste animale, cât de important este starea mediului.”

Zimbrăria Domnească se afla la 3 kilometri de satul Moara Domnească și la aproximativ 25 kilometri de sediul central al Rezervației „Pădurea Domnească”. Este populată de 7 zimbri – 2 femele și 5 masculi.

Zimbrăria a fost înființată în august 2005, adăpostind cei trei zimbri aduși din Polonia: Kagura, Pogwarka și Rodeauvaci. Sunt reprezentanții zimbrului european Bison Bonasus.

Zimbrii sunt calificați drept specie pe cale de dispariție. Sunt nişte animale cu adevarat impresionante ce pot ajunge la 3,5 metri lungime. Este considerat cel mai greu mamifer terestru salbatic de pe teritoriul Europei.

Zimbrii traiesc pana la 30 de ani în captivitate.

Sursa: Pădurea Domnească

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi