DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

3.4 C
București
1.3 C
Sibiu
2.3 C
Suceava
-0.3 C
Covasna
2.1 C
Piatra Neamț
-1.5 C
Braşov
1.2 C
Bistrița
2.7 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Consiliul și Parlamentul UE, acord provizoriu pentru reducerea defrișărilor la nivel mondial

Recomandate

Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind minimizarea riscului de defrișare și degradare a pădurilor asociat cu produsele care sunt importate sau exportate din Uniunea Europeană. Acordul este provizoriu în așteptarea adoptării oficiale în ambele instituții, se arată într-un comunicat oficial al Consiliului.

„UE este un mare consumator și comerciant de mărfuri care joacă un rol substanțial în defrișări – cum ar fi carnea de vită, cacao, soia și cherestea. Noile reguli urmăresc să se asigure că atunci când consumatorii cumpără aceste produse, acestea nu contribuie la degradarea ecosistemelor forestiere. Protejarea mediului din întreaga lume, inclusiv a pădurilor și a pădurilor tropicale, este un obiectiv comun pentru toate țările, iar UE este pregătită să-și asume responsabilitatea”, a spus Marian Jurečka, ministrul ceh al mediului.

Acordul provizoriu stabilește reguli obligatorii de due diligence pentru toți operatorii și comercianții care plasează, pun la dispoziție sau exportă următoarele mărfuri de pe piața UE: ulei de palmier, carne de vită, cherestea, cafea, cacao, cauciuc și soia. Regulile se aplică și unui număr de produse derivate, cum ar fi ciocolata, mobilierul, hârtia imprimată și derivatele selectate pe bază de ulei de palmier (utilizate, de exemplu, ca și componente în produsele de îngrijire personală). O revizuire va fi efectuată în doi ani, pentru a vedea dacă alte produse trebuie acoperite.

Consiliul și Parlamentul au convenit să instituie un sistem de evaluare comparativă, care atribuie țărilor terțe și UE un nivel de risc legat de defrișarea și degradarea pădurilor (scăzut, standard sau ridicat). Categoria de risc va determina nivelul obligațiilor specifice pentru operatori și autoritățile statelor membre de a efectua inspecții și controale. Acest lucru ar facilita o monitorizare îmbunătățită pentru țările cu risc ridicat și o diligență simplificată pentru țările cu risc scăzut.

De asemenea, Consiliul și Parlamentul au însărcinat autoritățile competente să efectueze controale asupra a 9% dintre operatorii și comercianții care comercializează produse din țări cu risc ridicat, 3% pentru țări cu risc standard și 1% din țări cu risc scăzut, pentru a verifica dacă îndeplinesc efectiv cerințele. În plus, autoritățile competente vor efectua verificări asupra mărfurilor și produselor exportate de țările cu risc ridicat.

Principalul motor al defrișării globale și al degradării pădurilor este extinderea terenurilor agricole, care este legată de producția de mărfuri incluse în domeniul de aplicare al regulamentului. Întrucât UE este un consumator major de astfel de mărfuri, își poate reduce impactul asupra defrișării globale și a degradării pădurilor, asigurându-se că aceste produse și lanțurile de aprovizionare aferente sunt „fără defrișări”.

Am mai scris despre acest subiect AICI.

Sursa: Consiliul European

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi