DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.3 C
București
25.2 C
Sibiu
25.8 C
Suceava
25.7 C
Covasna
26.3 C
Piatra Neamț
24.5 C
Braşov
26.2 C
Bistrița
29.7 C
Râmnicu Vâlcea
marți, iulie 23, 2024

Tánczos Barna: 7,178 milioane de metri cubi de lemn de foc, pe piață în 2022

Recomandate

Romsilva şi proprietarii privaţi de păduri au pus în acest an pe piaţă 7,178 milioane de metri cubi de lemn de foc, cu un milion de metri cubi peste cantitatea de anul trecut, a declarat, azi, în plenul Parlamentului, la „Ora Guvernului”, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna. El a fost invitat să ofere explicații referitoare la situația aprovizionării populației cu lemn de foc, pe fondul Ordonanței privind plafonarea prețului la acest tip de combusibil.

„Ştim cu toţii că sunt milioane de gospodării care folosesc această resursă (lemnul n.r.) în România. Ştim foarte bine că din cele 6,7 milioane de hectare de păduri, care sunt aproape jumătate-jumătate în proprietatea statului, respectiv în proprietatea privată, se exploatează lemn atât pentru scop industrial, cât şi pentru a asigura lemnul de foc pentru familie. Trebuie să ştiţi că anul acesta Romsilva şi proprietarii privaţi, respectiv unităţile administrativ-teritoriale, au pus pe piaţă lemn de foc, conform sistemului SUMAL 2, o cantitate de 7,178 milioane de metri cubi, cu un milion de metri cubi peste cantitatea de anul trecut. Din această cantitate, peste 500.000 de metri cubi sunt asigurate, suplimentar faţă de anul trecut de către Romsilva. În urma constatării crizei de lemn nu doar în România, ci şi pe celelalte pieţe, atât în Germania, Franţa, Austria, Italia, pe toate pieţele această resursă a fost reevaluată, regândită şi foarte mulţi cetăţeni europeni au ales această resursă acolo unde au avut posibilitatea tehnică de a o folosi. De asemenea, trebuie să ştim faptul că s-au pus pe piaţă, în octombrie 380.000 mc, iar în noiembrie 340.000 de metri cubi, în 2021, şi peste 600.000 de metri cubi în 2022 de lemn de foc pe piaţă. Nu a dispărut această resursă, şi în octombrie 2022 faţă de 2021 cantitatea chiar a crescut”, a spus Tanczos.

Demnitarul a subliniat, totodată, că preţul lemnului de foc variază de la regiune la regiune, lipsa lemnului a fost suplinită şi rezolvată, „iar preţul a fost plafonat la 400 de lei prin Ordonanţă de Urgenţă”.

„În acelaşi timp, trebuie să ştim faptul că preţul lemnului de foc variază de la regiune la regiune, de la zona de câmpie la zona de munte, motiv pentru care nu putem să generalizăm. Această situaţie de lipsă de lemn a fost suplinită, a fost rezolvată prin aceste metode, iar preţul a fost, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, plafonat la 400 de lei prin Ordonanţă de Urgenţă. În paralel, Romsilva a luat foarte multe măsuri pentru a asigura nu doar anul acesta, ci şi anul viitor lemnul de foc pentru cetăţeni. Am făcut un plan de investiţii prin care vom crea 178 de noi platforme, depozite de lemn de foc, pentru a asigura o livrare cât mai aproape de cetăţean. Vom moderniza cele 240 de centre deja existente create la Romsilva. Această investiţie va fi una semnificativă în următorii 2-3 ani. Vom avea un buget de peste 60 de milioane de euro buget de investiţii pentru a asigura reţeaua şi pentru a creşte reţeaua prin care servim. Cifrele pe care vi le-am expus sunt cifre oficiale din SUMAL 2 – sistemul pe care l-am implementat începând cu 30 ianuarie 2021. Un sistem care monitorizează toate cantităţile de lemn şi oferă trasabilitate acestui lemn în România. Şi prin acest sistem se vede foarte clar că aceste cantităţi de lemn de foc, faţă de 2021, au crescut. S-a pus mai mult lemn pe piaţă, s-a consumat mai mult lemn, pentru că a existat o cerere mai mare şi, normal, Guvernul a vrut să protejeze cetăţenii în această situaţie de criză. Este şi motivul pentru care Ordonanţa de Urgenţă a fost emisă”, a menţionat ministrul Mediului, potrivit Agerpres.

Pe 5 octombrie, premierul Nicolae Ciucă anunţa că Guvernul va plafona la 400 lei preţul pe metrul cub de lemne de foc şi a menţionat că „această măsură este aşteptată de milioane de români”.

La distanţă de o lună, acelaşi oficial a declarat că se vor lua măsuri pentru a corecta decizia privind plafonarea lemnului de foc la 400 de lei/mc.

Încă din perioada în care OUG era în dezbatere publică, Asociația Forestierilor din România – ASFOR a transmis premierului și ministrului Mediului documente cu propuneri pe această temă, ba chiar a redactat textele respective…

„Dacă ne aplecăm asupra aprovizinării gospodăriilor cu lemn de foc atunci pot fi identificate următoarele probleme: (1) categorii sociale defavorizate care au nevoie de finanțare și (2) zona de sud a României, unde prețul este influențat de costul transportului. Sudul României este deficitar în păduri, în depozite, inclusiv ale RNP-Romsilva, fapt ce presupune ca gospodăriile de aici să fie aprovizionate cu lemn de operatori economici, care la rândul lor înglobează în costul metrului cub de lemn costul de producție și cel al transportului. Dacă vorbim de o piață a brichetelor și a peleților, aceasta în România este incipientă, în lipsa unui stimul din partea statului, costul ridicat al centralelor a făcut ca investițiile în echipamente moderne cu randament ridicat să fie foarte mic, puține gospodării au achiziționat astfel de echipamente de ardere.

Totuși, dacă se dorește promovarea unor măsuri în ceea ce privește lemnul de foc și produsele derivate din lemn pentru foc, se poate face printr-o plafonare a adaosului comercial, practicat atât la producător (15% poate fi o referință) cât și pe lanț, la comerciant (5%), coroborat cu alocarea unor vouchere pentru a sprijini populația și a încuraja fiscalizarea segmentului de comerț cu lemn de foc. Inițiativa propusă de Ministerul mediului cu acordarea de vouchere de 150 lei/mc este una bună”, arăta, la acea dată ASFOR.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi