DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

18.3 C
București
15.2 C
Sibiu
14.8 C
Suceava
9.1 C
Covasna
11.6 C
Piatra Neamț
9.7 C
Braşov
11.5 C
Bistrița
13.8 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Cultură de porumb cu perdele forestiere și fără: 4.300 de kilograme de boabe/ha, față de 1.000!

Recomandate

Diferență uriașă de producție între porumbul cultivat într-o zonă cu perdele forestiere și cultura recoltată dintr-o zonă unde aceste perdele de protecție au fost păstrate, arată agrointel.ro.

Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Lovrin din județul Timiș, conf. dr. Marinel Horablaga, a vorbit despre anul agricol în vestul țării, dar și despre proiectele cu care SCDA Lovrin vine în sprijinul fermierilor.

„Noi avem și sistemele noastre de cercetare și de dezvoltare. Am gândit întotdeauna să avem un spectru de hibrizi diferiți, să putem testa hibrizii și un spectru de tehnologi de cultivare. Ca exemplu, la SCDA Lovrin, anul acesta am avut suprafețe de porumb cultivate pe teritoriul localității Gottlob, acolo unde sunt terenuri nisipoase, unde nu avem perdele de protecție, acolo am avut culturi compromise de 99%, poate 100%. Au fost suprafețe în care am recoltat 500 de kg la ha, maximum a fost 1.000 de kilograme boabe la hectar, spre deosebire de suprafețele recoltate de pe Lovrin, unde avem perdele de protecție și unde am recoltat și 4.000-4.300 de kilograme la hectar”, a menționat Marinel Horablaga.

Articolul integral, AICI.

Guvernul a aprobat, în septembrie 2022, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordonanța prin care se asigură finanțarea tuturor tipurilor de perdele forestiere, realizarea acestora fiind permisă și persoanelor private, nu numai autorităților. Ordonanța modifică și completează Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție.

Într-un comunicat remis presei, președintele ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă, susține că avem nevoie de 3.000 de hectare de perdele forestiere și că silvicultorii români le pot face, având expertiza tehnică necesară.

„Ca organizație de breaslă care a militat puternic pentru dezvoltarea perdelelor forestiere, ASFOR salută adoptarea acestei Ordonanțe de guvern. În documentul de viziune „România Verde în 10 pași!”, ASFOR a arătat necesitatea și utilitatea plantării de perdele forestiere.

Perdelele forestiere susțin dezvoltarea zonei agricole

La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 15,4 milioane de hectare de teren sunt gestionate în sistemul agroforestier. Cea mai mare parte a terenurilor sunt destinate creșterii animalelor și doar 358.000 de hectare se referă la terenurile arabile. Politica comună europeană pentru agricultură urmărește creșterea acestor suprafețe.

În România este nevoie de perdele forestiere pentru terenurile agricole din sudul țării și Moldova, iar dacă vorbim despre zona montană, ne referim la pajiști și pășuni împădurite, terenuri folosite pentru creșterea animalelor.  

Chiar dacă România este în acest moment la coada clasamentelor europene din acest punct de vedere – anul trecut s-au plantat în jur de 200 de hectare de perdele forestiere așezate pe marginea căilor de comunicație – avem o bază solidă pentru a dezvolta domeniul  agroforestier. Avem studii de calitate și specialiști de calibru atât în agricultură, cât și în silvicultură. Ceea ce trebuie să facem este să dezvoltăm această colaborare între cele două domenii.

Colaborarea dintre cele două mari zone – agricolă și silvică – este cu atât mai necesară cu cât pentru 1 milion de hectare de teren agricol este nevoie de 3.000 de hectare de perdele forestiere. Acestea trebuie calculate, proiectate, executate. Silvicultorii români au expertiza tehnică necesară să gestioneze aceste noi terenuri forestiere – de la alegerea speciilor, la îngrijirea lor.

Perdelele forestiere sunt formațiuni cu vegetație forestieră, înființate prin plantare, relativ înguste, care sunt amplasate pentru a proteja solul de factori dăunători (vânt, poluare, zăpadă, furtuni etc). Au un efect redutabil pentru a stopa eroziunea solului. Plantarea acestora crește productivitatea agricolă, scăzând totodată cantitatea de îngrășăminte și pesticide folosite de fermieri.

Plantarea de perdele forestiere contează și în reducerea riscului de inundații, pentru că nivelul apei freatice scade. Perdelele susțin ecosistemele (păsări, animale), reprezintă o sursă de alimente (ciuperci, fructe, plante medicinale, apicultură), oferă oportunități recreative (vânătoare, pescuit, ciclism etc) și susțin turismul rural.

Ajunse la maturitate, pădurile de protecție, exploatate responsabil, aduc plus-valoare comunităților, iar în contextul schimbărilor climatice, trebuie ținut cont de faptul că aceste păduri înguste captează și stochează carbon și au un rol important în regenerarea rezervei de oxigen”, transmite președintele ASFOR.

Am mai scris despre perdelele forestiere AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi