DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

11 C
București
3.2 C
Sibiu
6.3 C
Suceava
3.3 C
Covasna
7.9 C
Piatra Neamț
3 C
Braşov
2.7 C
Bistrița
7.4 C
Râmnicu Vâlcea
joi, ianuarie 23, 2025

Green Energy: László Borbély susține utilizarea biomasei la încălzire

Recomandate

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Green Energy Innovative Biomass Cluster, a organizat recent evenimentul de lansare a platformei BioVillMAP. Aceasta este un instrument de analiză a comunităților care au reușit sau sunt în curs de a-și asigura sustenabil și local propria resursă de energie termică, din biomasă. BioVill este creată de clusterul Green Energy, condus de Vajda Lajos.

La evenimentul de lansare a luat parte și László Borbély, coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din Guvern. El s-a declarat un susținător al acestui sistem.

„Trebuie să fim mândri pentru ceea ce s-a făcut în ultimii ani. Unde eram în 2006, când a pornit Clusterul Green Energy și iată unde suntem azi! Eu unul sunt mândru că avem ca partener echipa lui Vajda Lajos. Dorim același lucru: să avem o Românie sustenabilă, să avem o Europă sustenabilă. Noi suntem încăpățânați, și noi Departamentul, și echipa lui Vajda Lajos: nu ne lăsăm!

Am pornit o mișcare. Dar câteodată nu e de ajuns, ci trebuie să iei o decizie politică. Și noi asta facem. În 5 ani de zile, Departamentul a demonstrat că poate face mai mult pentru dezvoltarea durabilă a României, avem Strategie, avem plan de acțiune, avem instituții. Marea provocare la care participăm cu toții este: ce facem mâine? Ce facem poimâine? Ce facem până în 2030?

M-am angajat să începem discuțiile pe bioeconomie la nivel local. Bioeconomia nu înseamnă doar biomasă. Biomasa e o componentă importantă, dar bioeconomia înseamnă tot ce ține de energie, de o mentalitate nouă, de o dezvoltare sustenabilă în care să ai toate piesele la locul lor și să utilizezi resursele naturale mai înțelept.

Prin acest sistem facem curățenie de primăvară și de toamnă: adunăm resturi care vor fi folosite ca biomasă. Din aceste resturi vor putea fi încălzite multe centrale pe biomasă și în orașe mai mari. Nu e ceva sofisticat. Ar trebui să continuăm comunicarea și lărgirea sferei programelor regionale. Acum sunt concentrate pe strategii regionale. Haideți să vedem dacă nu cumva există în strategiile regionale posibilitatea să fie incluse astfel de proiecte, să le ajute. De exemplu – pentru reducerea emisiilor. Se poate demonstra și științific că acest proiect este mai avantajos.

În două luni voi reveni cu un prim material în ce privește o Strategie de bioeconomie, după ce voi discuta cu ministerele de linie. Avem și o tradiție în acest sens… și e păcat de Dumnezeu să nu folosim această posibilitate. Vom face împreună inițiative de a sensibiliza și mai mult opinia publică. O componentă importantă este și Ministerul Mediului. Avem nevoie pentru noul an de energie pozitivă, parteneriate și inventivitate!”, a fost mesajul lui László Borbély la evenimentul de lansare.

Ce este BioVill Map?

Obiectivul platformei BioVillMAP este acela de a transfera și de a adapta experiența acumulată în localitățile în care există deja pași făcuți spre sate bioenergetice către satele cu potențial din România. Conform datelor disponibile pe platforma în prezent există 195 de locații în 65 de localități care folosesc biomasa.

Proiectul stimulează dezvoltarea sectorului bioenergiei prin consolidarea rolului biomasei la nivel local ca un factor care contribuie în mod decisiv în aprovizionarea cu energie termică, luând în considerare oportunitățile de absorbție existente pe piață sau de expansiune a fermierilor locali, producătorilor de lemn sau IMM-uri.

La lansarea platformei au participat și experți în bioecomie din Europa.

Mesajele importante de la lansare s-au axat pe:

  • promovarea exemplelor de bune practici și stabilirea de modalități pentru multiplicarea acestor exemple: evaluarea tehnologică și economică a satelor din grupul țintă;
  • prezentarea instrumentelor de navigare în cadrul platformei și accesarea informației;
  • identificarea de noi comunități sustenabile ce au interes în abordarea conceptului 1 sat 1 MegaWatt;
  • continuarea proiectului și îmbunătățirea constantă a platformei prin aport continuu susținut din partea grupului țintă.

De asemenea, s-a urmărit facilitarea comunicării între stakeholderi pentru elaborarea de proiecte comune, lansarea de idei noi în rândul participanților și crearea unui mediu colaborativ între administrații publice locale, Agențiile de Dezvoltare Regională, Grupuri de Acțiune Locală, mediul universitar, Agenții de Mediu județene, Direcții Agricole Județene, antreprenori în domeniul bioenergiei și comunități sustenabile.

Vajda Lajos: „Am putea face curat!”

Coordonatorul clusterului Green Energy, Vajda Lajos, a explicat, pentru forestmania.ro, ce înseamnă conceptul pe care îl promovează.

„Vorbim despre independența energetică din punct de vedere termic, prin instalarea de centrale pe bază de tocătură de lemn. Este vorba despre clădirile publice, pentru început. Avem deja câteva cazuri, cel mai recent fiind Ghelința din județul Covasna.

La noi, în general, sezonul rece începe pe 15 septembrie și ține până la finele lui aprilie, începutul lunii mai. Deci sunt aproape 8 luni în care e nevoie de căldură. Trebuie ca pe timpul verii să colectezi deșeurile, resturile din lemn. Că doar vedem în toată țara cum arată localitățile… Am putea face curat! De-a lungul căilor ferate, pe malurile râurilor, în livezi. Nu există soluții pentru bradul de Crăciun, după Crăciun… Toate acestea se risipesc, deși sunt o sursă de energie”.

Proiectele derulate de Green Energy presupun mai mult decât instalarea de centrale termice pe bază de biomasă. E vorba de calitatea vieții, de protecția mediului, de a rezolva problemele sociale, de a stopa depopularea satelor românești. Un complex de factori legați unul de celălalt.

„Generațiile tinere trebuie să vadă în mediul rural o alternativă, iar pentru asta are nevoie de condiții. Nu ca la oraș, dar totuși… Plus că trăiești mai sănătos, mai aproape de natură… Ce se întâmplă dacă rămânem fără curent o săptămână în orașele mari? Ce faci, la minus 20 de grade? O săptămână, atât. Abia atunci ne vom da seama ce înseamnă mediul rural”, spune Vajda Lajos.

Puteți accesa platforma BioVill AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi