DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25 C
București
26.2 C
Sibiu
20.1 C
Suceava
22.7 C
Covasna
19.1 C
Piatra Neamț
18.8 C
Braşov
22.1 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iunie 22, 2024

Statul alocă 8 milioane de lei în 2023 pentru pagubele produse de animalele sălbatice

Recomandate

Guvernul alocă în acest an suma de 8 milioane de lei pentru plata despăgubirilor proprietarilor cărora animalele sălbatice le-au făcut pagube. În ceee ce privește atacul asupra oamenilor și eventualele răni sau decese cauzate de animale sălbatice, despăgubirile se vor aloca prin ordin de ministru.

Anunțul a fost făcut în urmă cu scurt timp de ministrul mediului, Tánczos Barna.

„Acordăm despăgubiri echitabile, în timp util pentru pagubele produse de animale sălbatice.

În prima ședință de guvern din acest an, am adoptat, la propunerea Ministerului Mediului, hotărârea prin care reglementăm drepturile şi obligaţiile proprietarilor de culturi agricole/silvice, procedura de despăgubire, astfel încât partea păgubită să primească despăgubirea în timp util şi la justa valoare. Este încă un pas important în privința gestionării durabile a faunei cinegetice, concomitent cu protejarea oamenilor, a culturilor agricole/silvice și a animalelor domestice și compensarea pagubelor suferite.

Pentru anul 2023 am alocat 8 milioane de lei pentru plata pagubelor, care reprezintă cea mai consistentă alocare de până acum. În ultimii doi ani am plătit toate restanțele față de proprietari, plata despăgubirilor ajungând la peste 7 milioane de lei în 2021 și 7 milioane 981 mii de lei în 2022.

În cazul atacurilor soldate cu rănirea sau decesul persoanelor fizice, modalitatea de acordare a despăgubirilor va fi reglementat prin ordin de ministru. Astfel, se vor acorda victimei despăgubiri care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, salarii compensatorii pentru perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, daune morale, precum și cheltuielile de înmormântare și sume compensatorii pentru familia decedatului”.

Ce spun vânătorii?

Referitor la cele anunțate de ministru, cei de la Asociația în Beneficiul Vânătorilor și Activității de Vânătoare spun că deciziile ministerului sunt eronate.

„Din păcate, Ministerul Mediului insistă să meargă în continuare pe cheltuirea banului public despăgubind cetățenii atacați direct sau prejudiciați de atacurile urșilor asupra animalelor acestora în loc să ia măsuri normale pentru un stat de drept care ar trebui să-și protejeze cetățenii și să le respecte drepturile constituționale. Ca o comparație, Suedia tocmai a aprobat împușcarea a 75 de lupi dintr-o populație totală de 460 de exemplare, la noi sunt aproximativ 3000 și anul trecut s-a populat cu șase exemplare de lup în Munții Dobrogei pentru a reduce populația de șacali… Care puteau fi împușcați, pur și simplu! Am înțeles că se dorește popularea cu exemplare de lup și în Delta Dunării, oare pe cei care locuiesc acolo i-a întrebat cineva?
Din păcate, în Ministerul Mediului sunt funcționari care au legături directe cu ONG-urile verzi și acest lucru se reflectă în mod decisiv în activitatea acestora anti-vânătoare și împotriva gestionării durabile, pentru că nivelul de acceptanță al carnivorelor mari, în special ursul brun, a scăzut dramatic în ultimii ani și cetățenii își fac dreptate singuri din ce în ce mai des. Practic, numarul urșilor care mor prin metodele arhicunoscute, inclusiv prin braconaj, depășește cu mult cotele de intervenție care au fost anulate în 2016 și care au fost reintroduse într-un format total eronat, prin distribuirea exemplarelor de urs la primării și nu la gestionari așa cum ar fi fost normal”, se arată într-un comunicat transmis redacției noastre de ABVAB.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi