DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

28.3 C
București
21.3 C
Sibiu
21.2 C
Suceava
22.7 C
Covasna
20.1 C
Piatra Neamț
20.7 C
Braşov
20.4 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iunie 21, 2024

Hipodromul Mangalia, omologat: Caii de trap ai Romsilva vor face show la vară

Recomandate

Mai multe derby-uri vor fi organizate la vară pe hipodromul din Mangalia, ceea ce e o veste bună pentru iubitorii de cai. Acesta a fost omologat, deci a primit autorizație pentru competiții. Concret, Comisia Tehnică a Curselor de Trap a acordat pistei de trap a Hipodromului Hergheliei Mangalia Certificatul de omologare ceea ce va permite organizarea de derby-uri.

Ca detalii tehnice, lungimea pistei e de 1.066 metri liniari, lățimea e de 15,85 metri. Distanțele de alergare sunt de 1.650 metri, 1.800 de metri, 2.300 de metri, 2.750 metri, 3.300, respectiv 3.900 metri. Este o pistă de viteză medie (1 min 19 sec), numărul maxim de cai în cursă fiind 12.

Totodată, în decembrie 2022, Directia de Crestere, Exploatare si Ameliorare a Cabalinelor din cadrul Romsilva a reușit să obțină autorizarea pentru caii de trap. Până acum, regia nu era autorizată pentru testarea performanțelor cailor, acest lucru fiind gestionat de entități private.

Autorizarea a fost acordată de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” din cadrul Ministerului Agriculturii și permite RNP efectuarea testării performanțelor individuale proprii după capacitatea energetică la animalele de reproducție de rasă pură din specia cabaline – Rasa Trăpaș.

Merită amintit că de Ziua Națională a României, pe 1 decembrie 2022, Comitetul UNESCO, reunit la Rabat, în Maroc, a decis înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității Tradiția de creștere a cailor de rasă lipițană din mai multe țări, inclusiv România. 

Hergheliile de Stat din România sunt administrate începând cu anul 2002 de către Regia Natională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor de Rasă. În prezent, sistemul de creștere este structurat pe un număr de 12 herghelii, 4 depozite de armăsari și o unitate nepopulată cu cabaline la Balc, subordonate din punct de vedere tehnic Direcției de Creștere și Ameliorare a Cabalinelor.

Investiții la Mangalia

Pentru a putea găzdui evenimente pentru public la vară, Romsilva a investit în modernizarea grajdurilor de la Herghelia Mangalia. La derby-uri vor participa și cai deținuți de proprietari privați, precum și exemplare ale RNP de la alte herghelii din țară.

Cel care se ocupă de caii RNP este fostul director general al regiei, inginerul silvic George Mierliță. A fost dorința ministrului Mediului, Tánczos Barna, ca hergheliile să intre într-o nouă etapă, de dezvoltare. La Mangalia sunt 8 grajduri, 1 hipodrom, o bază hipică pentru antrenament și concursuri de obstacole, bază de agrement, sediu administrativ și un teren agricol de aproximativ 600 de hectare. Nu mai puțin de 200 de cai din rasa pursânge arab sunt aici.

„În decembrie am reușit să modernizăm grajdurile de la Mangalia. Au o serie de accesorii, inclusiv adăpători automatizate. E nevoie de locuri de odihnă și de liniștire pentru cai, după curse.

Astfel de competiții sunt obligatorii, pentru că un cal nu poate fi promovat fără să treacă prin concursuri, fără să obțină anumiți timpi. Există comisie de arbitraj atestată care măsoară timpii și dă rezultatatele. Până acum mergeam la evenimente organizate de privați, dar dacă tot avem terenurile și putem asigura condiții, de ce să nu o facem? Am încercat să ducem acest lucru la un nivel superior. Există interes atât din partea iubitorilor de cai, cât și a publicului. La vară, cei aflați în vacanță pe litoralul românesc vor avea și această opțiune, de a urmări derby-uri. Intrarea va fi gratuită, avem tribună acoperită. Noi credem că va fi interesant și frumos”, a declarat pentru forestmania.ro George Mierliță.

Mai multe articole

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi