Fabrica StarGate din Bistrița are în plan să dezvolte un modul de producere a energiei electrice din biomasă forestieră și îl are ca partener în proiect pe inventatorul Iuliean Horneț. Acesta e cunoscut pentru soluțiile sale în producerea de energie pe bază de biomasă.
„În data de 30.10.2023 fabrica Star Gate și-a deschis porțile pentru cel mai mare inventator român, un om special , deschis spre lucruri inovative si care din orice deșeu produce energie cu ajutorul echipamentelor create chiar de el. Domnul Iuliean Horneț este creatorul brandului EcoHornet, producător de centrale termice si electrice pe biomasă, specializat in fabricarea de echipamente performante pentru producerea energiei termice”, anunțau bistrițenii.
Managerul Traian Larionesi a explicat, pentru forestmania.ro, care e planul.
„A văzut ce avem aici și a fost încântat de centrala noastră pe biomasă. Trebuie să știți că noi utilizăm coajă de fag. Aceasta are mult siliciu și nu arde, motiv pentru care nicio altă centrală nu o folosește, pentru că nu are puterea centralei noastre. Noi curățăm toată mizeria din zonă. Chiar dacă din coaja de rășinoase obții mai multă energie. Dar noi producem apă supraîncălzită. Cu ea aburim cheresteaua. Merge la 9 uscătoare. Iar cu 2 giga și jumătate producem energie termică. Uscăm rumegușul pentru fabrica de peleți, încălzim halele. Avem 4 segmente diferite pentru apa caldă. Nu are nimeni ce avem noi. Și pasul următor e să producem energie electrică. Avem două linii de debitare fag, o linie debitare rășinoase, plus făbricuța de mobilă și cea de peleți. Sunt toate consumatoare de energie. Lucrăm cu domnul Horneț la acest nou proiect”, ne-a spus Traian Larionesi.
Am mai scris despre Iuliean Horneț și ideea sa de a „peletiza tot ce se poate”, pentru a produce energie termică și electrică. Concret, Ecohornet e o companie specializată în fabricarea de echipamente performante pentru producerea energiei termice cu peleți produși din orice biomasă, respectiv sub-produse și resturi organice din agricultură, zootehnie, silvicultură, industrie, plante energetice, deșeuri biodegradabile municipale și industriale.
Iuliean Horneț spune că România putea fi independentă energetic complet de ani de zile, doar că nu se dorește acest lucru. După părerea sa, putem produce peleți din lemn, din deșeuri menajere sau plastic, iar prin piroliză putem produce biodiesel, biochar pentru fertilizarea solului sau chiar motorină obținută din plastic ars la temperaturi de peste 1.000 de grade.
„Biomasa este considerată energie verde, pentru că la o umiditate de 10% a biomasei, poluarea este de 0,09 tone/ megawattul produs, față de 0,229 la gaz sau 0,414 la cărbune. Ce îmi aud astăzi urechile, că Uniunea Europeană trece gazul pe energie verde… Lumea a luat-o razna”, spune Iulian Horneț, pentru forestmania.ro. În 2008, Iuliean Horneț a produs cel mai performant arzător, cu peleți din lemn, în care temperatura ajunge la peste 1.250 de grade, eliminându-se complet fenomenul de formare a dioxinelor și deci toți factorii cancerigeni.
Una dintre supărările lui Iuliean Horneț este risipa generalizată și lipsa de interes față de reciclare. El ne-a vorbit despre ceea ce numește „modelul Honduras”.
„În Honduras oamenii sunt scoși să toaleteze pădurile. Și copiii. Scot tot, fiecare băț, fiecare creangă. La ei în pădure este vara gazon. Fac peleți. Și astfel curăță pădurea și o lasă sănătoasă, pentru că povestea asta cu lăsatul lemnului în pădure că e bine, e falsă. Uitați-vă în Canada, care nu a scos nimic și au sute de mii de hectare bolnave de la nu știu ce gândac. Au fost aici cei de la Shell care dețin păduri acolo, să le dau piroliză pentru a valorifica acel lemn mort, pentru că au o pagubă uriașă. Noi trebuie să ne păstrăm aceste păduri, acești plămâni ai planetei, și să sădim arbori peste tot și să cosim toate uscăturile care sunt. Trebuie să curățăm tot și să peletizăm. România are marea șansă că are tehnologia aici, a mea. Marea neșansă e că nu are cine să decidă. Azi România era independentă energetic dacă începeam acum cinci ani. Dar noi nu avem politicieni, România nu este guvernată de 30 de ani”.
Din păcate domnul inventator/toată stima, dar nu înţelege domeniul biologic. Cercetările arată că după 100 de ani in munţii Călimani, pădurea de 100 de ani , crescută după tăierea vechii păduri, are o biomasă de numai 74% faţă de vechiul arboret la aceeaşi vârstă.
Pădurea consumă resurse ale solului, iar dacă nu rămâne din biomasă în pădure, solul se sărăceşte încet, demonstrat in Călimani. In siturile Natura 2000 cu principii de folosire durabilă a resurselor naturale se lasă la finaliyarea tratamentelor de regenerare – 5 arbori de biodiversitate /ha pentru păstrarea echilibrului natural cu păsări (care gratis curăţă de insecte pădurea), lilieci , nevertebrate ocrotite. Ştinţele biologice arată că echilibrul natural este esenţial pentru pădurea sănătoasă.