DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

9.2 C
București
6.2 C
Sibiu
8.3 C
Suceava
0.7 C
Covasna
5.1 C
Piatra Neamț
3.5 C
Braşov
4 C
Bistrița
3.7 C
Râmnicu Vâlcea
miercuri, martie 19, 2025

Lucrare de licență cu demonstrație practică: puieți „normali” sau containerizați?

Recomandate

Un student în anul trei la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității Sapientia are ca temă pentru licență un studiu interesant: puieții forestieri.

Daczó Árpád a plantat, pe 800 de metri pătrați, patru parcele a câte 200 de metri pătrați cu puieți de molid. Practic, în această primăvară, a plantat puieți cu rădăcină nudă și containerizaţi. Toate datele despre sol, puieți, plantare, monitorizare și rezultate vor reprezenta proiectul său de diplomă la finalul facultății.

Árpád a muncit singur la acest proiect și, din luna martie – aprilie, se ocupă de el.

A explicat pentru forestmania.ro exact ce a făcut:

„La prima parcelă sunt plantați 100 de puieți în vatră de 80×60 de cm. Distanța între rânduri și între puieți – 2x1m.

La a doua parcelă sunt plantați puieți containerizați, cu un dispozitiv special – Pottipukti.

La parcela a 3-a și a 4-a solul a fost prelucrat cu o motosapă. La parcela a 3 -a sunt plantați puieți containerizați, iar la parcela a 4-a sunt în vatră.

După plantare, nu am făcut nimic, doar monitorizare, pentru că am vrut să văd care crește mai bine.

Părerea mea este că puieții cu rădăcină nudă plantați cum scrie în normele tehnice, în vatră, cresc mai bine.

Prima intervenție după plantare a fost cosirea, dar am făcut acest lucru numai la două parcele, adică parcela nr.1 și nr. 4. Pentru că acestea au fost plantate în vatră și era necesară cosirea.

La parcelele nr. 2 și nr.3 nu fac nicio intervenție, pentru că așa sunt promovați acești puieți containerizați – că nu au nevoie de nimic după plantare, maxim o recuperare, dacă este prea mare pierderea de puieți.

În continuare, am măsurat fiecare parcelă, fiecare puiet ca înălțime și grosime.

Astăzi am o pierdere de 0.5% din puieți containerizați și 1% din puieții cu rădăcină nudă.

Mă aștept la un rezultat bun, nu mi se pare o pierdere mare. Unii m-au sfătuit să fac o completare în toamna aceasta, dar nu am s-o fac, pentru că din punctul meu de vedere, în ceea ce privește lucrarea, și pierderea este o informație utilă în cercetare.

O informație aparte ar fi că la parcela a 4-a am avut și o mica daună cinegetică, să spun așa, căpriorii au „gustat” 3 puieți. Adică la parcela cu puieți în vatră. De cei containerizați nu s-au atins, probabil din cauza îngrășământului pe care îl conține pământul lor.

Vreau să rezulte o lucrare cu multe date despre puieții containerizați, pentru că mulți vorbesc despre această tendință și despre numărul lor în creștere, pe viitor.

După terminarea acestui proiect puieții vor fi planțați și voi continua să monitorizez „pădurea mea”. Profit de oportunitate pentru a-i mulțumi domnului Abraham Attila de la Alias Forest pentru puieții de înaltă calitate pe care mi i-a oferit gratuit pentru lucrarea de licență.

De asemenea, vreau să le mulțumesc și celor de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, pentru puieții cu rădăcină nudă și parcela de studiu”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi