DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1 C
București
-2.1 C
Sibiu
-2.6 C
Suceava
-7.1 C
Covasna
-4 C
Piatra Neamț
-2.6 C
Braşov
-6.6 C
Bistrița
-1.3 C
Râmnicu Vâlcea
luni, ianuarie 13, 2025

Ministrul Energiei face „chetă”: vrea să ducă lemn de foc în 1.000 de gospodării

Recomandate

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a încheiat un parteneriat cu Asociația „Energia Inteligentă” prin care vrea să ducă lemn de foc celor aflați în nevoie.

El a făcut anunțul imadiat după semnarea acordului:

„Am semnat Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice cu Asociația Energia Inteligentă. Chisăliță Dumitru și echipa fac o treabă excelentă de ani de zile. Împreună ducem această muncă voluntară la următorul nivel.

Lansăm două programe în premieră:

1. Case cu căldură: campanie de donații de lemne pentru încălzirea a minim 1.000 de gospodării pentru această iarnă. Strângem fondurile necesare, identificăm gospodăriile care au cea mai mare nevoie de sprijin și le ducem lemnele. Doar lemn verificat, din “răritură” (acel lemn care trebuie tăiat pentru a permite pădurilor să crească).

2. Energie pentru viață: aprindem lumina pentru zecile de mii de români care nu au încă acces la energie electrică. Comunități izolate, marginalizate, fără posibilități. Sunt încă în România anului 2023 copii care citesc la lumina lumânării. Cu un cost de 3-5000 EUR per gospodărie, vom instala panouri fotovoltaice și baterii de stocare pe principiul adoptă o casă.

Ambele campanii vor fi deschise tuturor celor dornici să contribuie, cetățeni și companii. Împreună putem aduce lumina și căldura în casele tuturor românilor! Mai multe detalii, inclusiv site-urile pentru cele două campanii, vor fi disponibile în cel mai scurt timp”, a fost anunțul ministrului.

Dumitru Chisăliță: În România sunt multe persoane care nu au lemn de foc și energie electrică

Președintele Asociației „Energia Inteligentă” a explicat, pentru forestmania.ro, cum vor fi selectați beneficiarii campaniei și de unde provine lemnul de foc.

„Avem de mai mulți ani colaborări cu alte ONG-uri care se ocupă de români cu situații sociale precare, cu probleme de sănătate, oameni bolnavi, imobilizați. Nu e vorba neapărat de persoane nevoiașe, ci oameni care efectiv nu au cum să își procure lemnul pentru încălzire. Sunt mulți români care nu au lemn de foc. Așa cum sunt mulți care nu au energie electrică. Nimeni nu știe exact câți sunt, pentru că nimeni nu a făcut aceste statistici… Există o inerție a instituțiilor de stat, o lipsă de cunoaștere în detaliu a realităților din teren, o lipsă a resurselor umane și materiale care fac ca unele acțiuni să se lase mult așteptate. Nenumăratele încercări de electrificare a tuturor gospodăriilor din România au eșuat. Dezvoltarea unor Parteneriate Publice Voluntare poate determina acoperirea acestor lipsuri și eliminarea eșecurilor viitoare.

Asociația Energia Inteligentă a transmis numeroase semnale de alarmă privind sărăcia energetică extremă (oameni care nu au acces și nici speranța de a avea în viitor acces la energie electrică) și a încercat în ultimii ani prin proiectul Energie Pentru Viață, să prezinte soluții pentru rezolvarea acestei situații, aducând astfel lumina în 34 de gospodarii izolate din Munții Apuseni, Ciucului, Vrancei, Giurgeului, Bârgăului și Rodnei.

Exemplul trebuie să fie continuat într-un mod instituțional astfel încât în România să fie eradicată sărăcia energetică extremă – case fără energie electrică.

Revenind la întrebare: avem parteneriat, de exemplu, cu Crucea Roșie. Ei știu exact unde sunt familiile sau persoanele aflate în nevoie și acolo vom merge să ducem lemnul de foc. A doua întrebare, legată de lemnul de foc. Am scris email-uri mai multor companii care se ocupă de distribuirea lemnului de foc și le-am cerut oferte de preț. Unii au răspuns, alții nu. Vom apela, ca la orice campanie, la sponsori, la donații și cu acei bani cumpărăm lemnul. Trebuie să evidențiem totodată și nevoia de încălzire în timpul iernii a peste 70% dintre localităţile din România care nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie de gaze.

Am început acest proiect, Energie pentru viață, acum trei ani. Și vă pot spune că se poate. Care e alternativa? Mă bucur că la Ministerul Energiei am găsit ușa deschisă. Noi duceam pachete cu alimente cu 7 ani la familii aflate în nevoie. De anul acesta nu le mai ducem alimente, vom duce lemn de foc”, ne-a spus Dumitru Chisăliță.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi