Inspectorii-șefi ai Gărzilor Forestiere au avut ieri o întâlnire cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
„Protecția pădurilor este un element de siguranță națională deosebit de important, iar gărzile forestiere reprezintă vârful de lance în lupta împotriva tăierilor ilegale.
La întâlnirea pe care am avut-o alături de conducerea Gărzii Forestiere Naționale, am cerut colegilor să acorde prioritate întăririi capacității structurilor teritoriale și a echipelor care merg pe teren în procesul de reorganizare.
De asemenea, am solicitat implementarea de proceduri unitare la nivelul structurilor teritoriale pentru a elimina discrepanțele existente în prezent.
În ceea ce privește componenta de digitalizare, sunt foarte importante instrumentele performante de analiză și interpretare a datelor, pentru a direcționa resursele limitate către zonele cu cea mai mare nevoie”, a transmis Fechet, după întâlnire.
Discuțiile purtate de ministru cu inspectorii-șef ai Gărzilor Forestiere au căutat să identifice modificările legislative și procedurale necesare pentru a eficientiza și uniformiza activitatea acestora la nivel național, a comunicat ulterior și consilierul lui Mircea Fechet pe probleme silvice, Gabriel Oltean.
„Controlul trebuie să fie ghidat de analizele de risc efectuate pe baza datelor din SUMAL 2.0, astfel încât resursele umane și materiale existente la nivelul fiecărei gărzi forestiere să fie folosite optim.
Îmi este clar faptul că în lipsa unor pași concreți de digitalizare și transparentizare a activității nu ne vom putea ridica la nivelul așteptărilor societății cu privire la modul de gospodărire a pădurilor”, spune Oltean.
Concret, la nivelul gărzilor trebuie grăbit procesul de digitalizare, astfel încât „să nu se mai plimbe hârtii” și să existe o digitalizare a activităților de control. Totodată, ministrul se așteaptă ca Garda Forestieră Națională să își intre în drepturi și să asigure coordonarea activității unităților din teritoriu, obiectiv pentru care a și fost creată.
O altă temă abordată: vulnerabilitățile legislative. Inspectorii au ca „temă de casă” să facă propuneri de modificări legislative care să îi ajute să-și îmbunătățească activitatea. Este vorba despre Legea contravențiilor, Legea privind circulația materialelor lemnoase sau erorile SUMAL.