DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

22.6 C
București
20.2 C
Sibiu
20.3 C
Suceava
20.3 C
Covasna
19 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
17.1 C
Bistrița
20.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, octombrie 8, 2024

Monument istoric: Acoperișul Bisericii din Lemn din Hărnicești a fost restaurat

Recomandate

Biserica de Lemn din Hărnicești, județul Maramureș, a trecut printr-un proces de restaurare. În cadrul ședinței Consiliului Județean din 17 august 2023, a fost alocată o sumă de 60.000 de lei pentru a acoperi o parte semnificativă din costurile de manoperă asociate lucrărilor de restaurare a acoperișului, relatează directmm.ro.

Restaurarea lăcașului de cult a fost o mare dorință a preotului Ștefan Peter, care a decedat pe data de 9 mai 2023. Cu toate acestea, a fost necesar un interval de 3 ani pentru ca consiliul să asigure finanțarea totală a proiectului.

„Lucrurile bune nu pot fi oprite niciodată să se întâmple. După trei ani de muncă, numeroase drumuri parcurse și sute de mesaje și e-mailuri, am reușit să finalizăm schimbarea acoperișului bisericii monument istoric din Hărnicești. Cu aproape trei ani în urmă, am pornit acest demers. Prima cerere de finanțare a fost depusă la Consiliul Județean Maramureș, în vederea obținerii fondurilor necesare pentru achitarea documentației tehnice obligatorii. În anul 2021, am primit suma de 13.000 de lei de la CJ; 6.000 de lei au fost direcționați către întocmirea proiectului tehnic, iar cu 7.000 de lei am reconfigurat întreaga instalație electrică a bisericii. În anul precedent, am depus două cereri de finanțare, una la CJ și alta la Secretariatul de Stat pentru Culte. Am primit sprijin financiar de 28.000 de lei de la CJ și 80.000 de lei de la Secretariatul de Stat pentru Culte; toți banii au fost transferați constructorului pentru acoperirea costurilor materialelor de învelitoare. În acest an, am depus o nouă cerere de finanțare la CJ, conform noilor linii directoare de finanțare”, a explicat consilierul local Gheorghe Marian Hotea.

Această inițiativă a obținut sprijinul majorității consilierilor județeni, cu alocarea unei sume de 60.000 de lei pentru a acoperi o parte semnificativă din costurile de manoperă asociate acestei lucrări.

Scurt istoric al lăcașului sfânt

Se presupune că Biserica, monument istoric, datează din anul 1678-1679, construită pe o culme de deal de unde se întindea o vastă pădure de ulmi, lemn din care meșterii populari necunoscuți au edificat biserica. Există posibilitatea ca în anul 1717, lăcașul să fi fost afectat de un incendiu și, în mare parte, reconstruit. Aceasta explică datarea oficială în anul 1770, susținută de diferiți cercetători și recunoscută oficial. În lucrarea „Monumente istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului,” se menționează că biserica exista în anul 1665. Existenta bisericii în secolul al XVII-lea este de asemenea susținută de academicianul Nicolae Stoicescu. Biserica este construită din bârne mari suprapuse, fiecare având lățimea de 50-60cm.

În interiorul bisericii sunt conservate obiecte cu o înaltă valoare artistică și documentară, printre care se numără cincisprezece icoane pe lemn și două pe sticlă. Din acestea, trei icoane, considerate de către specialiști ca având o valoare excepțională, au făcut parte în anii 1965-1966 dintr-o expoziție internațională de artă medievală românească organizată în diverse orașe europene: Cardiff, Londra, Edinburgh, Koln, Paris și Munchen. Autorii acestor icoane sunt pictori anonimi.

Sursa: directmm.ro

Foto: Tudor Duică, Gheorghe Marian Hotea

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi