DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

7 C
București
12.2 C
Sibiu
5.4 C
Suceava
7.5 C
Covasna
5.7 C
Piatra Neamț
6.9 C
Braşov
12.8 C
Bistrița
10.7 C
Râmnicu Vâlcea
joi, februarie 29, 2024

Noul director al Romsilva: „De azi și Consiliul de Administrație își încheie mandatul și vine unul nou. Va fi o perioadă de adaptare”

Recomandate

George Mierliță, noul director general al Romsilva, a declarat pentru forestmania.ro că de astăzi își încetează mandatul și actualul Consiliu de Administrație al regiei și că va urma o perioadă de adaptare pentru noua conducere.

„Nu am decis deocamdată dacă voi participa la concurs, deocamdată sunt pentru un mandat de patru luni. Va fi mai întâi o perioadă de adaptare, mai ales că va fi și un alt Consiliu de Administrație. În funcție de cum mă adaptez, voi decide dacă particip la concursul pentru funcția de director general organizat pe Ordonanța 109”.

Două provocări

George Mierliță a fost în ultimele luni secretar de stat la Ministerul Mediului, responsabil pe păduri. El a lucrat în această perioadă la simplificarea procedurilor de finanțare pentru banii din PNRR alocați pentru silvicultură. Într-un interviu acordat forestmania.ro, el a spus că a fost gândită o variantă relativ simplă, astfel încât să poată beneficia toți cei care sunt interesați. „Atât cei care au calitatea de proprietar, de moștenitor, au terenul în folosință sau în concesiune. Este nevoie de un document cu care fac dovada, o adeverință eliberată de unitatea administrativ-teritorială în care e înregistrat în Registrul Agricol și dovedește că îl are la impozitare. Important e să nu fie un teren cu valoare agricolă ridicată, adică să nu ne suprapunem cu APIA. Sunt mulți care doresc și care pot fi mulțumiți de rezultate, dar sunt oarecum descurajați de această birocrație stufoasă”, declara Mierliță.

Cele două provocări cu care își începe mandatul la Romsilva sunt legate de disponibilizări – în jur de 400 de salariați ai regiei – și evaluările de mediu pentru amenajamentele silvice (care se suprapun total sau parțial pe situri Natura 2000). „Eu sper ca toate ocoalele să își pregătească documentele. Oricum, prin noua Strategie Forestieră Națională va exista o evaluare la toate amenajamentele. Se va stabili la nivel național un sistem unitar”, a punctat noul șef al RNP.

În ceea ce privește disponibilizările, Mierliță spune că o parte dintre angajați sunt pădurari aflați la vârsta pensionării. Cât despre personalul TESA, li se vor oferi posturi aflate în organigrame și neocupate. „Toți cei care vor pleca vor primi salarii compensatorii”, a mai punctat noul director.

Cine e George Mierliță?

Noul șef al RNP a absolvit Liceul Forestier Râmnicu Vâlcea și apoi Facultatea de Silvicultură din Brașov. A predat atât la liceu, cât și la facultate (Craiova), ca profesor asociat, cursurile de amelioratii silvice, constructii hidrotehnice si dendrometrie.

Între 1996 și 2000 a lucrat ca inginer silvic, responsabil regenerarea pădurilor, pepiniere, investiţii, drumuri auto, forestiere şi mecanizare la Ocolul Silvic Bălcesti, Direcția Silvică Vâlcea.

A fost șef serviciu și apoi inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Vâlcea, apoi în cadrul Direcției Silvice Vâlcea, din 2005 până în 2021, cu următoarele atribuții: Inginer silvic – responsabil fond forestier, întocmire, verificare recepționare si punere în aplicare a amenajamentelor silvice, scoateri definitive sau temporare din circuitul silvic ,  schimbări categorii de folosință, lucrări îngrijire.

La 1 octombrie 2021 a fost numit secretar de stat în Ministerul Mediului, responsabil cu pădurile.

George Mierliță este născut pe 1 mai 1971, este căsătorit și are doi copii.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi