DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

30.3 C
București
27.3 C
Sibiu
18.9 C
Suceava
19.7 C
Covasna
19.2 C
Piatra Neamț
23.8 C
Braşov
20.5 C
Bistrița
25.7 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, septembrie 24, 2023

Pădurea Mociar va fi analizată: Vom vedea dacă e sau nu cea mai bătrână din România

Recomandate

Un grup de studenți și profesori de la Facultatea de Silvicultură Suceava vor merge pe 8 și 9 decembrie în județul Mureș pentru a studia rezervația de stejari seculari Mociar, considerată cea mai bătrână pădure din România.

Pentru studenți va fi o provocare: vor lua probe din arbori și le vor determina vârsta în cadrul Laboratorului de Biometrie Forestieră. La final vom avea dovada științifică și vom putea spune fără tăgadă că într-adevăr Mociar este cea mai bătrână pădure a țării. Sau nu.

„Vom scoate probe, sperăm să fie și sănătoși, ca să putem stabili vârsta. Facem o investigație, iar studenții vor putea vedea dacă acești stejari depășesc, așa cum se spune, 600 de ani. Noi în laborator avem probe de stejar de 300 de ani de la Letea și Caraorman. Este posibil să fie o legendă… La 1829, Țărilor Române li s-a permis comerțul cu grâne pe Dunăre și a fost un moment în care s-a defrișat masiv, pentru a face loc culturilor agricole. Acela a fost adevăratul sens al defrișării. Dar și în Transilvania, cât a fost sub stăpânirea fostului imperiu austro-ungar, s-au exploatat păduri. Pentru că era nevoie. Stejarul a fost și este o specie nobilă”, a declarat, pentru forestmania.ro, profesorul Cătălin Roibu, coordoantorul Laboratorului de Biometrie Forestieră.

Rezervația de stejari seculari Mociar este situată în apropierea orașului Reghin, din județul Mureș și se întinde pe o suprafață de aproape 50 de hectare, la altitudinea de 400 de metri.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi