DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1.6 C
București
0.2 C
Sibiu
0.3 C
Suceava
-1.9 C
Covasna
0.9 C
Piatra Neamț
-1.5 C
Braşov
-0.7 C
Bistrița
3.3 C
Râmnicu Vâlcea
joi, decembrie 12, 2024

Portret de student la Cinegetică: Vlăduț a moștenit de la tatăl său pasiunea pentru vânătoare

Recomandate

Asociația Studenților la Silvicultură (IFSA) din cadrul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov a demarat o inițiativă lăudabilă: studenții se prezintă pe pagina de Facebook a Asociației și aflăm date interesante despre ei, despre pasiunile și preocupările lor. Ne conturăm astfel o imagine despre viitorul acestui sector. Am vrut să aflăm mai multe despre unul dintre tinerii care se prezintă acolo, Vlăduț, care studiază Cinegetica și care spune că a moștenit pasiunea de la tatăl său.

Cine e tatăl său?

Inginerul silvic Dragoș Florin Ștefănescu este directorul Asociației Județene de Vânătoare și Pescuit Sportiv (AJVPS) Buzău. Un străbunic de-al lui a fost vânător vestit în Prahova, locul său de baștină, iar Dragoș a crescut cu pasiunea pentru viața sălbatică și vânătoare. Spune că o are în ADN. A făcut Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov și primul său loc de muncă a fost la Ocolul Silvic Nehoiu din Buzău, pe partea de vânătoare. I-a plăcut locul și a rămas aici. S-a căsătorit, și și-a făcut o casă de la zero, cu soția, în comuna Vadu Pașii. Aici s-a născut și fiul lor, Vlăduț. Care azi îi calcă pe urme.

„Nu l-am dirijat eu spre pădure sau vânătoare, a fost dorința lui. A fost mereu curios, interesat, i-a plăcut. Chiar îi spunea cineva: o să-ți pară rău dacă mergi pe cariera asta, cu vânătoarea, iar el i-a spus ferm: Niciodată!”, povestește, pentru forestmania.ro, Dragoș Ștefănescu.

Liceu serios

Vlăduț a absolvit Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău, profil matematică-informatică. Un liceu serios, dar nu cât să-l „deturneze” din drum. Nici nu vedea, după bac, altă opțiune decât Cinegetica.
„În ziua de azi, mulți tineri fac o facultate doar ca să fie facută, își dau foarte puțin interesul sau chiar deloc”, spune el.

„Facultatea mi s-a părut ușoară. La liceu făceam multe materii care nu mă pasionau așa tare și le învățam de nevoie. Aici în schimb, majoritatea materiilor au legatură cu pădurea și fauna sălbatică din interiorul acesteia. Sunt student în anul III pe specializarea Cinegetică. Începând de anul acesta am început să fac materii de specialitate”, ne explică foarte încântat Vlăduț Ștefănescu.

34 de fonduri de vânătoare

A crescut așadar însoțindu-și tatăl la vânătoare. AJVPS Buzău e una dintre cele mai puternice filiale din țară, cu nu mai puțin de 34 de fonduri de vânătoare. Când s-a dus la facultate, tânărul nostru știa deja o mulțime de lucruri. Și pe cele bune, și pe celelalte…

„Eu i-am spus să se gândească bine. Nu e chiar o meserie care să aibă căutare în zilele noastre… Va fi greu și să își găsească un loc de muncă, după absolvire. Dar el a fost de neînduplecat. A vrut cu orice preț să facă asta”, ne mărturisește tatăl.

I-am spus lui Vlăduț că, desi e frumos să duci mai departe o tradiție de familie, parcă sunt cam multe rude în acest sector…

„Sunt de părere că a avea pe cineva în familie care lucrează în domeniu este un avantaj: te poate ajuta cu o informație sau un sfat. Asta nu înseamnă că dacă ai pe cineva în domeniu vei avea viitorul asigurat… Doar cu ambiție și multă muncă o să îți găsești drumul spre succes”, a răspuns el pentru forestmania.ro.

Îi place foarte mult, ca materie, Amenajarea Fondului de Vânătoare. Vrea să facă și un master. Nu oriunde, ci în Finlanda.
„Am avut colegi care au plecat să studieze prin programul Erasmus… Este o experiență foarte frumoasă și complexă, îți aprofundezi cunoștințele de limba engleză, cunoști studenți din alte părți ale lumii și poți să descoperi un alt mod de abordare față de cel cu care erai obișnuit”.
L-am întrebat cum își imaginează că va fi viața în Finlanda.
„Cred că totul va fi bine, vorbesc fluent limba engleză și sper că mă voi înțelege bine cu viitorii colegi și profesori. O să mă obișnuiesc repede și cu temperaturile scăzute”.

Vicepreședinte IFSA

IFSA, adică International Forestry Students’ Association este o asociație care conectează studenți la silvicultură și exploatări forestiere din toată lumea. Cea de la Brașov este singura din țară membră a asociației-mamă, care are sediul în Germania.

În 2024, studenții brașoveni au de organizat un simpozion international, la care vor veni peste 100 de studenți la silvicultură din toată lumea. Este o mare provocare și va fi un efort logistic uriaș pentru tinerii noștri. Mai ales că oaspeții vor fi duși în multe locuri emblematice ale României, cum ar fi Delta Dunării, Muzeul ASTRA din Sibiu și, desigur, în Brașov și împrejurimile lui. Vlăduț, ca vicepreședinte al IFSA Brașov, va fi implicat în organizare și nu se dă înapoi, ba chiar e bucuros și determinat să facă tot ce poate pentru reușita evenimentului.

Niște presiuni și o soluție

În timp ce noi discutam cu Vlăduț, tatăl său era prins cu proprii săi oaspeți. E Săptămâna verde în școli și elevii de clasa a XI-a de la Colegiul Național „B. P. Hașdeu” din Buzău au vrut să vină la Asociație să afle detalii despre vânătoare.

„Au fost foarte atrași de ce le-am spus, foarte interesați. Le-am explicat ce înseamnă management cinegetic și ce trebuie să asigurăm pentru animalele sălbatice– hrană, construcții specifice, liniște, adăpost… Recoltarea e abia ultima parte. Ca să ai ce recolta, trebuie să îngrijești mai întâi. Vânatul e o resursă regenerabilă, dar asta nu înseamnă că împușcăm cu nemiluita, cum anunță unii și alții pe rețelele de socializare…”, ne-a spus ing. Stefănescu.

Ce spune fiul? „Cred că în zilele noastre se exagerează cu partea aceasta de protecție. Sunt tot felul de ONG-uri ce vor să oprească vânătoarea. Ei nu realizează că vânătorii sunt cei care încearcă să aducă efectivele de vânat cât mai aproape de efectivul optim specific fiecărui fond cinegetic. Cel mai bun exemplu este cel cu ursul, de când a fost interzisă vânătoarea, numărul lor a crescut foarte mult și au apărut tot felul de atacuri. Consider că publicul larg, atunci când are o nelămurire, ar trebui să consulte un specialist în domeniu. Chiar cred că o rezolvare a problemei acesteia a percepției publice ar fi un răspuns cât mai rapid din partea specialiștilor, astfel: De fiecare dată când apare o știre falsă legată de domeniul silvic în mediul online, specialiștii să ofere un răspuns bazat pe argumente și să explice ce măsură s-a luat și de ce. Pentru a înțelege și publicul…”, e de părere Vlăduț.

Planuri de viitor

L-am întrebat, desigur, unde se vede lucrând, peste ani.

„Mi-aș dori să lucrez la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură Marin Dracea Brașov (INCDS Brasov). Consider că în cercetare mereu te lovești de ceva nou, nu vei face mereu același lucru. Sunt multe lucruri de învățat și probleme ce așteaptă să fie rezolvate”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi