DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

28.3 C
București
21.3 C
Sibiu
21.2 C
Suceava
22.7 C
Covasna
20.1 C
Piatra Neamț
20.7 C
Braşov
20.4 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iunie 21, 2024

Producătorii de paleți sunt în criză: „Nu avem lemn și cuie. Nu se va mai mișca nicio marfă!”

Recomandate

„De 25 de ani de când sunt în industrie nu am pățit așa ceva, este o nebunie!” – a declarat, pentru forestmania.ro, Ion Tomoiagă, patronul Novaartis, cel mai mare producător de paleți din țară. El se confruntă cu prețuri „astronomice” la lemn pe piața românească, întrucât lemnul din Ucraina pe care îl aducea până de curând nu mai e disponibil, din cauza războiului. Ca și cum nu era destul, nu există cuie în piață. Materia primă din care se fac cuiele venea din Rusia, dar sancțiunile economice impuse de Comisia Europeană au blocat accesul pe piața românească. În aceste condiții, vor exista blocaje și întârzieri în livrări de mărfuri, știut fiind că orice produs, fie că sunt ouă sau cărămizi, sunt transportate cu paleții.

„Așa ceva nu am pățit niciodată. Ne confruntăm cu mari probleme. Sunt prețuri mari la materia primă, la lemn adică, și nu sunt cuie… Am vorbit în Italia și nu poate să îmi confirme nici prețul și nici termenul de livrare. Am făcut o comandă care va ajunge aici peste 3 sau 4 luni, dar prețul mi-l va spune în momentul încărcării! Nu ai nicio predictibilitate referitoare la prețul produsului. Este greu, pentru că avem costuri ridicate atât la materia primă, cât și la utilități – curent și gaz. Ne târâm de pe o zi pe alta!”, spune Ion Tomoiagă.

Romsilva nu scoate destul lemn în piață

Cea mai mare problemă este că lemnul de pe piața românească nu e suficient, motiv pentru care prețurile au crescut.

„Am ajuns la prețuri cu 30 – 40 la sută mai mari ca în Austria. Dar cu austriecii concurăm și noi! Că e aceeași piață. Totul e legat de paleți, pentru că nicio marfă nu circulă, nu o poți mișca fără paleți. Vor fi decalaje și disfuncționalități pe tot lanțul, în tot sistemul de aprovizionare. E o nebunie în piață și sunt de părere că statul ar trebui să intervină: trebuie să fie o cantitate mai mare de lemn în piața românească! Romsilva scoate foarte puțin lemn. Aduceam 30 de camioane pe lună din Ucraina, nu mai aduc… Trebuie să produc cu materie primă din România, pe care nu o am! Volumul e foarte mic raportat la necesar. Și nu doar eu mă confrunt cu această lipsă, ci toți producătorii, inclusiv cei cu mobila. Cumpărăm esențele valoroase la prețuri astronomice. Suntem 10 care licităm un lemn care ajunge la 2!”, ne mai spune reprezentantul Novaartis.

Probleme și în Europa

Asociația Europeană de Paleți (EPAL) și Federația Europeană a Producătorilor de Paleți și Ambalaje din Lemn (FEFPEB) au avertizat că paleții din lemn – produse indispensabile de manipulare și depozitare utilizate pentru transportul mărfurilor și expedierea acestora prin depozite sau supermarketuri – ar putea deveni în curând mai greu de găsit în Europa din cauza războiului din Ucraina, relatează dcnews.ro.

Asta pentru că Europa, în vremuri normale, își importă masiv paleții din lemn și materialele pentru a le realiza din trei țări: Ucraina, Rusia și Belarus. Războiul din Ucraina, combinat cu sancțiunile occidentale de represalii împotriva Rusiei și a aliatului său Belarus, a eliminat efectiv întreaga sursă de aprovizionare.

Rezultatul este o creștere bruscă a prețurilor paleților și riscul de a rămâne fără un produs care este adesea trecut cu vederea, dar esențial pentru lanțurile de aprovizionare, deoarece permite companiilor să stivueze mărfurile și să le transporte eficient cu timp de încărcare redus.

„Există o frază: „Paleții mișcă lumea” și este adevărat”, a declarat Marshall White, profesor emerit la Virginia Tech și expert de top în paleți din lemn, pentru Euronews Next.

„Fără paleți, lanțurile noastre de aprovizionare s-ar opri, expediind câte o cutie, așa cum am procedat înainte de Primul Război Mondial, când paletul a început să fie introdus în lanțurile de aprovizionare”, a spus el.

„Paleții mișcă lumea, sunt interfața critică între tot ceea ce mișcă produsul, toate echipamentele, transportul, camioanele, stivuitoarele și produsul în sine. Face ca lanțul de aprovizionare să funcționeze”.

„Astăzi, avem peste 25% din lemn lipsă din fabrici”

Când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, gaterele și fabricile de paleți ale țării au încetat să funcționeze, deoarece muncitorii din fabrici fie au fugit de război, fie au fost recrutați în armată. Lemnul, destinat ambalajelor și paleților, nu a fost exportat nici în Europa.

Potrivit lui Michael Modugno, co-fondator și vicepreședinte al PGS, o companie care vinde și închiriază paleți din lemn pe tot continentul, aproximativ un sfert din lemnul folosit de industria paleților din Europa provine în mod normal din Ucraina, Belarus și Rusia, iar absența acestuia este resimțită în mod clar de-a lungul lanțului de aprovizionare.

„Astăzi, avem peste 25% din lemn lipsă din fabrici”, a declarat Modugno pentru Euronews Next.

Țările care vor suferi cel mai mult din cauza reducerii ofertei: Germania, Italia și Țările de Jos

Anul trecut, conform FEFPEB, Europa a importat peste 2,7 milioane de metri cubi de cherestea de rasinoase, din care o mare parte a fost folosita la fabricarea de paleti si ambalaje din lemn fabricate pe pietele europene. De asemenea, Ucraina a produs și a exportat aproximativ 15 milioane de paleți, dintre care majoritatea au fost trimiși în Europa.

„Aproximativ 20 de milioane de paleți erau exportați din Rusia, Belarus și Ucraina în Europa. Așa că acum, pe lângă cheresteaua care lipsește (de pe piață), lipsesc și paleți”, a spus Modugno.

„De asemenea, rămânem fără cuie, deoarece majoritatea producătorilor de cuie din Polonia și din Europa de Est cumpărau oțel din Rusia”, a adăugat el.

Federația germană a industriei paleților HPE a declarat în această săptămână că producătorii săi se confruntă cu o lipsă „acută” de cuie: sunt necesare 70 până la 80 de cuie pentru a face un singur palet.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi