DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

28.3 C
București
30.2 C
Sibiu
26.4 C
Suceava
28.8 C
Covasna
25.7 C
Piatra Neamț
28.3 C
Braşov
25.7 C
Bistrița
28.6 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iunie 21, 2024

Programul de împăduriri prin PNRR: 188 de hectare în județul Suceava, din noiembrie până azi

Recomandate

În cadrul Campaniei naționale de împădurire lansată la sfârșitul lunii noiembrie 2022, finanțată prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Garda Forestieră Suceava a raportat primele rezultate concrete pe teren. Primul proiect a fost implementat cu succes, iar o suprafață de 3,41 hectare de teren agricol slab productiv a fost împădurită cu specii forestiere cum ar fi stejar, paltin, frasin și cireș păsăresc, relatează Obiectiv de Suceava.

Până la data de 19 iulie 2023, în întreg județul au fost înregistrate 117 solicitări pe platforma dedicată acestui program, din care 107 sunt persoane fizice, 5 sunt persoane juridice (SRL) și 5 sunt unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) reprezentând localitățile Câmpulung Moldovenesc, Poiana Stampei, Todirești, Mănăstirea Humorului, Ilișești.
În același timp, au fost verificate și emise avize de principiu pentru începerea elaborării proiectelor de împădurire pentru 34 de amplasamente, având o suprafață totală de 188,37 hectare.

Cele mai mari suprafețe pentru care s-au emis avize de principiu sunt cele solicitate de UAT Câmpulung Moldovenesc, cu 59,42 hectare, UAT Todirești, cu 42,42 hectare, și o persoană fizică cu 20,05 hectare. De asemenea, au fost depuse, verificate și aprobate pentru finanțare două proiecte aparținând unor persoane fizice, cu o suprafață totală de 6,74 hectare. Pentru aceste două proiecte, s-au semnat și contractele de finanțare, valoarea totală fiind de 733.923 lei.

„Pentru a stimula implicarea pe viitor a mai multor UAT-uri în accesarea acestui program, la nivel de minister s-au făcut mai multe demersuri pe lângă Comisia Europeană și s-a obținut  modificarea schemei de ajutor de stat prin includerea în categoria cheltuielor eligibile a celor făcute pentru  întreținerea culturilor nou  înființate ( întreținerile și completările necesare de efectuat în anul II și III), aceste cheltuieli fiind până acum în categoria celor neeligibile.

În acest sens, în cel mai scurt timp va fi modificată și actuala schemă de ajutor de stat și ghidul specific aferent, iar după această modificare în mod cert va crește și  interesul UAT-urilor în accesarea acestui program”, a declarat inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.

Sursa: Obiectiv de Suceava

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi